tiistai 11. elokuuta 2009

Teini tuli taloon

Nyt se on todellisuutta. Meillä asuu teini. Kaikki työkavereita, opettajaa ja kummin kaimoja myöten varoittivat asiasta keväällä, mutten uskonut. Nyt uskon. Keväällä Inka oli ihan pikkutyttö mutta nyt selkeästi murkku, kuten yläasteelle menevän kuuluukin.

Ovia on paiskonut pienestä pitäen jopa siinä määrin, että hänen huoneessaan on liukuovi, sitä on hankalampi paiskoa. Mutta asenne ja puhetyyli, siis oikeasti, en osaa edes sanoin kuvata niitä. Tai, joo. Sana lienee ä-r-s-y-t-t-ä-v-ä.

Taannoin käytiin keskustelu:

Inka (ihan pokkana): Voinko mennä Kamppiin?
Minä: What, no et todellakaan voi.
I: Mutta kaikki muutkin menee.
M: Ihan sama mulle, mutta sä et mene.
I: No, mitä mä sit teen?
M: Mene pikkuveljen kanssa ulos.
I: No en tosiaan mene.
M: Mikset?
I: No kaikki kaverit näkee, että mä leikin 5-vuotiaan kanssa. Tosi noloo.
M: Miten ne kaikki kaverit voi nähdä meidän pihalle, jos ne ovat Kampissa?
I: Sä et tajuu mitään.

Niinpä.

En tiedä olenko kauhuissani vai helpottunut?

7. luokka alkaa ensi viikolla. Koulu ja jopa opettaja pysyvät samoina, se helpottanee siirtymistä. Koulun alkuun ei kuulemma tarvitse kuin uuden laukun ja kalenterin. Halpa rasti.Laukku Marimekon klassikko tämän syksyn uutuuskuosilla.

12 kommenttia:

 1. Tervetuloa ääliö, et tajua mitään -äitien joukkoon. Minä odottelen, josko kohta helpottaisi, mutta vielä ei ole näköpiirissä helpostusta teinihelvettiin.

  VastaaPoista
 2. Meillä asuu yksi "vitsi sä oot tyhmä, mutsi" -tapaus, ja tytöllä ikää vasta 11v (menee kutoselle). Myös ovet paukkuu ja silmiä pyöritellään, koska kukaan ei oo niin daiju kuin allekirjoittanut. Tai ehkä joskus pikkusisko, tai -veli. Mutta onneksi pikkusisarukset on välillä vielä tosi jees, ainakin ne pienimmät (1-vuotiasta on niiiiin kiva esitellä kavereille, niillä harvalla on noin pientä sisarusta).

  Mä kauhulla odotan mihin tämä vielä menee, neiti kun on aina ollut hieman tempperamenttinen... Tuskin ollaan vielä lähelläkään huippukohtia!

  VastaaPoista
 3. Teinin loogisuus on niin käsinkosketeltavan ihastuttavaa! Verbaalisestihan teinin hakkaa mennen tullen, mutta lähinnä harmittaa, kun teini ei tajua piikkejä...

  No, kyllä ne seiskat on ihquja! Ja melkein kaikki muutkin. Vanhempien kanssa on varmaan ihan eri asia, mutta koulussa ne teininne käyttäytyvät suurin osa ihan kiltisti. Teinien kiltisti. Kyllä jokaisesta näkyy ulos, onko mitään opittu kotona, onhan sitä uhoa jokaisessa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, nauroin vedet silmissä XD
  Ja odotan kauhulla tulevaa :|

  Meilläkin on muuten lastenhuonessa liukuovi, juurikin tuosta syystä ettei sitä voi paiskoa (ja säästäähään se tilaakin, en pidä ovista) <3 Olen itse ollut aika "paiskoja" nuorempana. Meillä poika ei vielä häpeä pikkusiskoa, ehkä nemmän päinvastoin, mutta eiköhän sekin aika ole käsillä lähitulevaisuudessa:(

  VastaaPoista
 5. Katri, mä luotan sun mentorointiin. Tulee olemaan tuskaiset vuodet edessä, eikä lähipiiristä löydy vertaistukea. Inka on selvästi vanhempi kuin kavereiden lapset.

  Tilda, Inka on myös erittäin tempperamenttinen ja toivon, että tämä murkkuikä menee samaan rahaan.

  Shaoli, mä vetäisin ranteet auki alle kahden viikon jos joutuisin tuollaisia päivät päästäni kuuntelemaan. Nyt nautin vain illoista ja viikonlopuista. Niin, ja kiitos viimeisestä:) Mun piti ottaa vielä yksi kuva mutten muistanut, sorii.

  Anana, hyvähän se siellä on kaverin ahdingolle naureskella;)

  VastaaPoista
 6. Nina: mäkin pääsin livistämään peruskoulusta hieman seestyneempään sakkiin... aika aikaa kutakin.

  Ja eipä kestä - kiva että tuli oikeaan osoitteeseen, kun oli mies lähettänyt kirjeitä...

  VastaaPoista
 7. Meillä vanhempi tytär menee kuudennelle luokalle ja samantyyppisiä oireita on havaittavissa. Itse olen nopea ja halki-poikki-pinoon-tyyppi ja tyttären selektiivinen kuurous ja hitaus ärsyttää jumalattomasti!
  Meillä tytär haluaa lähinnä Tapiolaan kavereiden kanssa shoppailemaan ja syömään ja se tuntuu mukavan turvalliselta paikalta jonka tunnen jo lapsuudesta saakka läpikotaisin, huoh.

  VastaaPoista
 8. Huh - mä vain odotn kauhulla Idan murkkuikää - kun pahemmasta ei ole kokemusta niin neljävuotiaskin osaa olla TODELLA ÄRSYTTÄVÄ...

  Ja Shaolia komppaan - koulussa murkut - varsinkin seiskat ja kasit on kivaa ja fiksua porukkaa - uskokaa tai älkää:)!

  VastaaPoista
 9. APUVA! Varoituksia on satanut tännekin. Tai pikemminkin pahanilkistä vinoilua. Tyttötrio kun saavuttaa vuoden kuluttua tuon "Ääliö, et tajua mitään" -iän. Ja sitä sitten riittää seuraaat 12v. Silloin nuorin täyttää 16. Satukirjojen loitsut ja taiat olisivat tervetulleita... Voisi taikoa tytöt pysymään tuollaisina ihanaisina 12 seuraavaa vuotta :)

  KATRI: onko teillä jo pahin ohi? Joskus jostain luin, että jos uhmaikä on rankka niin se ennustaa helpompaa murrosikää. Pitääkö paikkansa?

  VastaaPoista
 10. Pakko kommentoida ja kertoa tulevan 6.luokkalaisen motto: I hear, but don't care. Yritä sitä nyt sitten siinä perustella näkemyksiäsi...Argh!

  Murkkuikäiset eivät sovi minulle. Kesän riemulomalla Rivieralla murkku kulki naama väärinpäin & asetteli otsahiuksiaan jokaisen näyteikkunan heijastuksessa, kieltäytyi syömästä samaa ruokaa kuin me muut ja itki 4 päivää tallinsa kuollutta ponia. Mä en pysty tähän....

  VastaaPoista
 11. Voi apua, mitä meillekin on tulossa... Meidän ekaluokalle menevä on ollut haastava vauvasta asti. Just eilen olin ihan tyhmä. Hän on saanut uusessa kodissa oman huoneensa liukuoven pois jengoiltaan jo ennen kuin olemme muuttaneet sisään, auts.

  Kukaan ei taatusti toivo lastensa liittyvän siihen Kampissa seisoskelevaan porukkaan. Kuljen sitä kautta aika usein, ja monta kertaa tulee mietittyä, millaisia vanhempia näillä samasta muotista tehdyillä nuorilla on. Huomaatteko, miten kalkkis olen!

  VastaaPoista
 12. No, mutta hei - te olette kaikki vielä nuoria. Suurin osa mun ystävättäristä on saanut lapsensa 35v+ ja on siis "kivasti" vaihdevuosissa (kuten myös allekirjoittanut ainakin nuorimman kanssa), kun lapset on teinejä... Kyllä siinä sit hormoonit myrskyää, sitä on naurettu jo etukäteen!

  Helppoa teillä 36v:na kestää pikkuteinit... :)

  VastaaPoista