maanantai 31. lokakuuta 2011

Myllypurosta Kalasatamaan

Poliisi, toteaa 7-vuotias pelkääjän paikalla.

Ei hemmetti - ei taas, ehdin ajatella. Missä, kysyn.
Ei missään, vastaa lapsi.

Ei saa lausua poliisin nimeä turhaan, valistan 7-vuotiasta.
Appttee, jatkaa 7-vuotias. En sano mitään, en tiedä mitä sanoa. Lapsi jatkaa kummallista äännähtelyään. Laitan radion kovemmalle.

Mikähän sillä nyt on, ajattelen. Voiko 7-vuotias sairastua yhtäkkiä johonkin mielenterveyttä horjuttavaan sairauteen. Kelaan hätäisesti kaikki virheeni, joita olen äitinä tehnyt. Lista on aika pitkä, mutta ei siellä synneissä mitään sellaista mielestäni ole, että siitä tällaista aiheutuisi. Toisaalta mistäs minä tiedän… Yhtään mitään.
Ehditään Kulosaaren sillalle. Tsoo... teen, lapsi jatkaa muminaansa. Hiljennän radion ja yritän virittää keskustelua jalkapallosta (se tehoaa yleensä tilanteeseen kuin tilanteeseen). Lapsi ei reagoi, vaan jatkaa epäselvää yksinpuheluaan. Oikeasti, mikä sitä vaivaa?

Kunnes mulla välähtää. Te arvasitte sen heti. Allekirjoittaneella meni matka Myllypurosta Kalasatamaan. Se osaa lukea. Ainakin auttavasti.

Aika on kypsä. Ihan kuten silloin keväällä sen kynäotteen kanssa. Ei se kummoinen taiteilija ole vieläkään, mutta käsiala on jo selkeää ja luettavissa.


Lukuharjoituksia.

Tätä on odotettu. Tai itse asiassa, ei ole odotettu. Ollaan me isot keskenämme mietitty, että oppiikohan se lukemaan ennen toista luokkaa. Sisarensa on sitä mieltä, että tuskin edes vielä yläkouluun mennessä. Mies taas on ollut täysin varma, että ennen joulua. Itse en ole osannut odottaa oikein mitään.
Onhan se jo reilun vuoden verran lukenut sujuvasti sarjataulukoita,  sekä kotimaisia että ulkomaisia. Osaa esimerkiksi lukea sanat Shakhtar Donetsk ja Ibrahimović, myös asiayhteydestä irrotettuina (itse lunttasin kirjoitusasut), mutta perinteisemmät sanat, kuten kissa ja kukka eivät ole avautuneet.


8 kommenttia:

 1. Onnittelut ekaluokkalaiselle uudesta taidosta. Ihan uusi maailma avautuu kun osaa lukea :)

  VastaaPoista
 2. Onnea uudesta taidosta surffitukalle! Mä kun en urheilusta mitään ymmärrä niin jaksan vaan aina ihmetellä miten noi pikkupojat (ja vähän isommatkin) voi osata muistaa niin paljon nippelitietoa liittyen pelaajiin.

  VastaaPoista
 3. Hyvä Luksu! Onnittelut uudesta taidosta!

  "Ei saa lausua poliisin nimeä turhaan". :D

  VastaaPoista
 4. Onnea uudesta taidosta! Meidän eskarilainen osaisi lukea, mutta ei se vaan yksinkertaisesti viitsi. Laskeminen on paljon kivempaa. No, onneksi vielä ei ole kiire.

  VastaaPoista
 5. Katja, kiitos. Tämä tuli vähän puun takaa, vielä pari viikkoa sitten ei ollut mitään viitteitä sanojen hahmottamisesta. Ei edes tavut kiinnostaneet.

  Anni, kiitos. Se on ihan käsittämätön tietomäärä minkä pojat hallitsee. Lukuja, nimiä, seuroja, entisiä ja nykyisiä. Surffitukka kävi tänään parturissa: "Äiti, mä en näytä enää yhtään itseltäni", se suree;).

  Nina, L kiittää. Mä olen vähän tällainen pakana, mutta riparin kuitenkin käynyt. Että tiedän mikä on oikein ja mikä väärin:)

  Sanna, kiitos. Täälläkin laskeminen on huomattavasti kovemmassa kurssissa. Ei ole teillä vielä kiire.

  Nina

  VastaaPoista
 6. Jei Luksu!

  Ja nyt sitten alat pelkäämään, että mitä lööpeissä lukee... No, onneksi Luksu on jo sentään sen verran iso, mutta selitteleppä niitä lööppejä 3-4veelle. (Ei siis onneksi meidän tytölle kuitenkaan vaan tutun pelokkaalla lapsella tämä tilanne.)

  VastaaPoista
 7. Jee, hyvä Luksu!!! Herralla on _melko_ voimakkaasti motivaatiosta kiinni nämä jutut, kuten tietty muillakin..:).
  Ihanaa että ette ole murehtineet, silloin ne oppii kun aika on kyspä!

  VastaaPoista
 8. Jassu, juuri lööppien takia en ole kannustanut lapsiani lukemaan ennen kouluikää. L nyt tuskin olisi muutenkaan oppinut, mutta Inka olisi varmasti oppinut 5-vuotiaana, jos olisi kannustettu. Ja kyllähän lukutaitoisen lapsen vedättäminen on paljon vaivalloisempaa kuin lukutaidottoman:)

  Tanja, onko sullakin, motivaatiosta kiinni? Vai kehen viittaat?;) Jep, myönnän, L on melko kovapäinen tapaus.

  VastaaPoista