keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kotisimaa

Jos siman teko on jäänyt viime tippaan, niin ei hätää, kaupastakin saa ihan kelpo kamaa. Wanhan Porvoon Kotisimaa.Taatusti parempaa kuin omatekemä. Siis mun tekemä. En ole koskaan yrittänytkään, mutta tällä elämänkokemuksella veikkaan, ettei kannatakaan.

Inka lupasi paistaa munkkeja huomenna. "Teidän kannattaa sitten pysyä kaukana keittiöstä (tarkoittaen minua ja Luksua)." Miksi? "Äiti kuule, se rasva on t-o-d-e-l-l-a kuumaa. Usko mua." Uskotaan, uskotaan. Ja tajuntaani kalvaa tietoisuus siitä, että meillä on kääntynyt roolit ihan ylösalaisin. Ainakin keittiössä. Mut hei, mitä väliä, aion ottaa kaiken ilon (ja ruuan) irti.

Mä olen kyllä niin ässä. Tänäkin iltana onnistuin kämmäämään päivällisen, niinkin vaativan kuin broileri-pestopastan. Kaik mäni pieleen. Ei kun kinkkiä tilaamaan. Ei siinä mitään, mutta kello oli puoli kahdeksan kun kotiudutiin eikä kukaan meistä ollut syönyt lounaan jälkeen mitään.

14 kommenttia:

 1. Heh :) Mä en ole koskaan tenhyt simaa tai paistanut munkkeja. En ainakaan yläasteen jälkeen. Mullekin kelpaa valmiit :D
  Mutta teidän Inkan voisin kyllä ottaa meille ruuan laittoon. Omaa teiniä ei kiinnosta pätkääkään.

  VastaaPoista
 2. Tuo sima maistuu tosiaan ihan kotitekoiselta. Meillä ei koskaan lapsuudessa simaa tehty, joten en ole erityinen fani enkä siis tosiaan aio itse sitä vääntää!

  Lucky you, kun Inka on nyt keittiötouhuista innostunut! Otat tosiaan nyt kaiken irti siltä varalta, että innostus kohta laantuu.

  VastaaPoista
 3. Voi ei, sympatiat täältä ruokakatastrofin johdosta- juuri tuon takia en enää suostu kokkailemaan, mies saa hoitaa sen puolen.
  Ja jos yhtään lohduttaa, niin kyllä tuo tyttäresi kokkailuinnostus vaikuttaa niin lupaavalta, että kohta pääset helpolla sinäkin;-). Huolehdit vain, että kaapit ovat täynnä raaka-aineita ja annat lapsen luoda!

  Simapullot ovat kyllä niin upeita, noita on pakko hakea meillekin. Herkustako noita saa?

  VastaaPoista
 4. Mä en ole koskaan ollut kiinnostunut köksästä, käynyt sen pakollisen vuoden. Inka otti valinnaisaineeksi sekä kasille että ysille köksän (nykyään voi siis valita eri valinnaiset 8. ja 9. luokille). Mä en tiedä mikä osuus on opettajilla, Jarilla ja Akulla. Niin se maailma muuttuu, en ole aikaisemmin kuullut miespuolisista kotitalousopettajista;) Saati, että niitä puhuteltaisiin etunimillä.

  Toisaalta Inka on muutenkin sellainen luova näpertelijä, että leipomiset sopii sille kuin nenä päähän. Mä olen suurempien linjojen ihminen, niin suurien, että pestopastatkin on ympäri keittiön seiniä...

  Aamunkukka, saa hyvin varustelluista K-kaupoistakin. Mutta yllättäen Herkussa halvempaa.

  VastaaPoista
 5. Simaa ei ole tullut edes juotua vuosikausiin. Eikä ainakaan tehtyä. Äiti teki sitä itse ja hyvää se lapsena oli. Ehkä pitää käydä nappaamassa pullo tuota ja katsoa mitä pojat tykkäävät. Pienempi voisi tykätäkin, isommasta en usko.

  Luovuta vaan keittiö Inkalle. Pääset helpommalla ;)

  VastaaPoista
 6. Mä täällä taas hihittelin. K-U-U-M-A-A, se on hyvä varoittaa!
  Meillä oli eilen duunin vappupirskeissä itse tehtyä simaa ja olipas se hyvää, en oo vuosiin maistanut, kotona meilläkin sitä aina tehtiin.

  VastaaPoista
 7. Ei meilläkään tehä sima. En oo koskaan kokeillu. Ei sinänsä se itse tekeminen, mutta muistelen sen pullotusvaiheen olleen ihan syvältä.

  S-ryhmän lehden mukana tulevassa ruokaliitteessä oli ihanan kuuloinen vinkki mansikkamunkkeihin. Joten meinasin paistella ihan perussettiä ja sit testata ne mansikkaversiot.
  Ja se rasva on todeeella K-U-
  U-M-A-A =D

  VastaaPoista
 8. Meilläkin on löydetty tuo sima, on kuulemma tosi hyvää. Mä oon tehnyt simaa varmaan viimeksi yli viisi vuotta sitten. Munkkeja voisi kyllä paistaa, jos jaksais huomenna.
  Ja tyttäresi on kyllä ihan oikeessa, se rasva on tosi KUUMAA:)
  Mä haluan kanssa keittiössä viihtyvän teinin, ihan oikeesti. Meidän Henkalla on valinnainen köksä, mutta hyvin hyvin harvoin ollaan saatu mistään murkinoista kotona nauttia.

  VastaaPoista
 9. Mä taidan poiketa joukosta. Meillä tehdään simaa joka vuosi 8 litran satsi ja aina se tuntuu loppuvan kesken. Ja mä muuten tunnen Akun =)

  Nauti Inkan kokkailuista!

  VastaaPoista
 10. Siis miten tämä nyt menee? Ostellaan jo samoja simojakin... Eikös se hyvä glögikin ollut tuota Porvoota? Oikeassa kotisimassa kun on NIIN paljon sokeria ;) Näin miettii blondi. Ja toinen hyvä tekosyy Kotisiman kulutukseen on, että saadaan kivanoloisia pulloja Marskin juomaa varten. Sitä sitten kun herukanlehdet ovat sopivankokoisia.

  Teidän taitavaan Inkaan voi siis niin samaistua. Vastasin perheen ruokahuollosta yläasteikäisestä asti. No miksi? Siksi että se oli niin kivaa :)

  VastaaPoista
 11. Haa, kerrankin pääsen pätemään :) Mä teen itse simaa ja olen lahjoittanut sitä jo isovanhemmille ja kavereillekin --kun ovat sitä pyytäneet!!! Ensi vuodeksi pitäisi etsiä vielä niitä kauniita pulloja kun tämän vuoden kulutus pääsi yllättämään ja pakkasin loput herkusta tyhjiin shampanjapulloihin -- täytyy olla tarkkana mistä pullosta vieraille vappuna kaataa :)

  Munkkeja tytöt olivat paistaneet päiväkodissa ja kantoivat kotiin pussitolkulla. Mutta jos joku säälittäviä keittiötarinoita kaipaa niin voisin kertoa siitä vapusta kun päätin tehdä itse tippaleipiä.... :)

  VastaaPoista
 12. Meillä lapset ei edes tiennyt mitä sima on :/! En ole koskaan tehnyt enkä ostanut (liikaa sokeria... joo... terveysfriikki mutsi...). Koulussa vaan oli kerrottu, että huomenna sais ostaa munkkeja ja simaa lounaan jälkeen ja lapset oli sitten sitä simaa kovaa ääneen opettajalle ihmetellyt. Kai mun tarvii nyt relata ja antaa niiden laittaa elämä risaiseksi ihan vapun kunniaksi ;)!

  Toi ruokapuoli multa sitten kyllä onnistuu :)! Pakko, koska mähän en voi ostaa eineksiä enkä valmiiksi tehtyjä ruokia (ks. yllä.)... Onneksi teini on myös osoittanut kiinnostusta kokkaukseen, niin ei ihan aina tarvii ehtiä itse tekemään :)!

  T:T

  VastaaPoista
 13. Jee, mäkin voin päteä, tein itse simaa - ihan viime tipassa tosin. Ja teen sitä joka vuosi vain sen takia, että löysin muutama vuosi sitten meidän mökin kesätorilta ihanat pullot:).

  Joo, kotisimassa on tosiaan hirmusti sokeria - mutta onko tässä Kotisimassa vähemmän?

  Ja Nina, lucky you kun Inka viihtyy keittiössä! Meilläkin Ida (ja Emil ja Ellen) viihtyvät, mutta sotku on aina aivan kamala.. Mietin vain, että miten olen tappamatta sitä innostusta... Ja että Aku ja Jari.. jo on aikoihin eletty.. Mäkin olen jonkun verran tuolla koulumaailmasa pyörinyt, mutta miesköksänopeihin en ole törmännyt...

  Mun ongelma keittiössä on, että kokkaan aina niin saman kaavan mukaan. Jos joskus koitan luoda tai soveltaa niin roskiksen kautta kiinalaiseen mennään täälläkin...

  VastaaPoista
 14. Munkit on paistettu ja syöty. Äitini oli jeesaamassa paistovaiheessa, ihan varmuuden vuoksi.

  Hyviä oli! Voin sanoa, että vatsa on aika kipeä, olis pitänyt lopettaa jossain kolmannen ja neljännen välissä. No en lopettanut...

  Ikeasta saa sellaisia wanhan ajan lasipulloja, ihan tiedoksi jos tarvitsee mehuja pullottaa.

  Simakin oli hyvää. Sokerista en osaa sanoa, mun filosofia on kohtuudella kaikkea, myös lapsille. Toimii.

  Oikein hyvää wappua kaikille lukijoille! Te olette kivoja:) (Lopetan ennen kuin alan pehmoilemaan, se on kiusallista kaikille osapuolille;))

  VastaaPoista