lauantai 4. elokuuta 2012

Mitäs kouluun?


Tässä pientä vinkkiä tulevien ekaluokkalaisten vanhemmille siitä, miten pienet pojat pukeutuvat kouluun. Ainakin meilläpäin. Ja ainakin ne palloa potkivat yksilöt.

Luksulla ei pukeutuminen juurikaan muuttunut kouluun mennessä, ”tyyli” on pysynyt edelleen samana kuin mitä se on ollut viime vuodet. Alkusyksystä päällä on sään mukaan farkut/shortisit/cargot/chinot ja t-paita/huppari/college.  Housujen ainoa vaatimus on se, että niissä on helppo juosta. Verkkareissa ei kouluun mene kuin niinä päivinä jolloin lukujärjestyksessä on liikuntaa. Tähän saattaa tulla muutos, koska koulun isommat pojat tuntuvat kulkevan verkkareissa kesättalvet. Käsittääkseni kaikissa koulussa on ulkoliikuntaa niin kauan kuin säät sallivat. Suihkussa käydään vain sisäliikuntatuntien jälkeen. Kahdella vaatekerralla pyrin olemaan kikkailematta niin kauan kuin mahdollista. Vaatteilla on taipumus kadota.
Jalassa helposti puettavat tennarit/skedet/lenkkarit. Myöhemmin syksyllä välikausigoret tai muut vedenpitävät kengät. Luksu ei edelleenkään osaa solmia kengännauhoja. Kynä, sakset ja leipäveitsi  pysyvät jo hyvin käsissä (sekä oikeassa että vasemmassa) mutta kengännauhat ovat ihan ydinfysiikkaa. Ei vaan osaa. Tai me ei osata opettaa. Tarrallisia kenkiä en ole enää koululaiselle ostanut. Sen lisäksi että ne ovat rumia, ne ovat myös epäkäytännöllisiä, tarroihin tarttuu kaikki mahdollinen skeida mitä maasta löytyy. Kengännauhaongelma on ratkaistu ”kerralla nauhat kiinni menetelmällä” (skedeissä) tai venyvillä kuminauhoilla, joita ei tarvitse sen enempää solmia kuin aukaistakaan.

Eccon kesälenkkarit kuminauhoilla. Väri on - erittäin eksoottinen:)

Takki on vedenpitävä, kuten kaikilla näillä leveysasteilla. Merkillä ei ole niin väliä, kunhan se on yksivärinen. POP:n takit ovat edelleen suosiossa, vaikka suunta on selkeästi vähemmän telttamaiseen. Toisena takkina on musta Five Seasons kuoritakki. Oli muuten yllättävän vaikea löytää mustaa kapealinjaista takkia. Ja kolmantena Scotch Shrunkin pusakkamallinen (äidin lemppari). Yhdelläkin takilla pärjäisi, mutta koska takeilla on taipumus hetkellisesti hävitä (kaikki löytyvät aikanaan), niin kaksi takkia ei ole mitenkään liioittelua. Kolme takkia menee vähän hätävarjelun puolelleJ.  Myöhemmin syksyllä liputan softshelltakin puolesta. Peakilta, Popilta ja Everestilta ainakin löytyy kelpo yksilöt.


POP:n välikausihousutkin löytyvät, mutta niitä ei ole taidettu kovin montaa kertaa kertaakaan repun pohjalta käyttöön kaivaa. Koulussa ei ole tarkkaa vaatevalvontaa, toki opettajat katsovat, etteivät pienet koululaiset ihan alasti kulje, mutta vahinkoja sattuu. Lapsi voi olla koulupäivän jälkeen likomärkä, mutta siperia opettaa - tässäkin asiassa.

Kumisaappaat on hyvä olla, ja tämä on hyvin lapsikohtaista kuinka paljon niille tulee käyttöä. Meillä käyttö on nihkeämpää, eivät ihan parhaimmat jalkapallon potkimiseen.

Sadetakkia ja kurahousuja ei meillä ole tarvittu, eikä niitä olekaan. Enkä ihan heti keksi mihin niitä tarvittaisiin, jos muut ulkovaatteet ovat vedenpitäviä.

Sisäkengät (tossut, Crocsit tms.) ovat suositeltavat, varsinkin kun ulkona alkaa olla märkää. Meillä tästä suosituksesta on poikettu. Repussa on ollut varasukat, jotka voi vaihtaa märkien sukkien tilalle. Siis teoriassa, käytännössä kuvio menee niin, että ”ai  niin, en mä muistanut”.

Luksulla on todella paksut hiukset ja poika hikoilee päästä runsaasti, joten päähineitä poika ei käytä kuin talvella. Käppi oli viime vuonna saatava, mutta käyttö jäi onneksi vähäiseksi. Sittemmin se on mystisesti ”kadonnut”. Mutta edelleen noita suoralippaisia näkyy, joten sen hankkimiseen kannattaa varautua. Ja se on ainoa asia, missä merkkitietoisuus on meillä tullut esille. ”Onks tää aito?” oli ensimmäinen kysymys kun käppinsä sai. Mummin ostamana btw. Se on lakki jossa on lippa, joten on se aito lippalakki. Ja jos et osaa lukea, niin olisi välittänyt vähemmän aitokin.

Myöhemmin syksyllä tarvitaan sormikkaita. Ja niillä vasta onkin taipumus kadota. Eli kannattaa hamstrata edullisia sormikkaita jos eteen tulee. Meillä on ostettuna Reimatec+ välikausihanskatkin, mutta niillä ei ollut käyttöä koko vuonna. Eli ei ehkä se välttämättömin hankinta.

Teen toisen postauksen muista tarvikkeista. Tästä tuli niin pitkä, etten jaksa itsekään lukea läpi.

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ole hyvä. Luin tekstin läpi, melko huonosti kirjoitettu, mutta kai te ymmärsitte;)

   Poista
 2. Samantyyppisesti mennään meillä. Saappaat on tosin täällä periferiassa olleet tämän kesän hittivaruste, kouluunkin kelpasivat vielä viime vuonna kun ei tuo kasivee potki palloa. Käppiä tuo ei ole tajunnut pyytää, enkä minä ole tajunnut ostaa, ja tuskin tajuan, siinä kohtaa olen se Tyhmä Mutsi.

  Verkkarit on meilläkin saaneet olla vielä liikkapäivien varuste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ette ole mitään menettäneet sillä käpin puuttumisella. Ehkä kamalin vaate ikinä (ja tähän kaikkeen lasketaan ihan kaikki lederhoseista alkaen:).

   Olen buukannut Luksun kanttarellimetsään mummin avuksi. Perinteisesti se on Inkan heiniä, mutta hän on nyt estynyt... Kumpparit luonnollisesti jalkaan:))

   Poista
 3. Siis ne kaikki lukevat sun blogia... Kuullostaa liian tutulta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketkä kaikki? Juu kaikki, mutta ketkä on sun tarkoittamat kaikki?

   Poista
 4. Pienet koululaiset- koulun pihalla älypuhelimistaan ;)

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus! Tuosta nauhojen solmimisesta sen verran että itse varmaan puolen vuoden ajan yritin aina sopivan tilaisuuden tullen opettaa nyt koulun aloittavaa poikaa solmimaan mutta seurauksena oli vain totaalinen hermojen menetys (pojalla). Ajattelin että onpa nyt hankalaa, ehkä aika ei ole vielä kypsä kunnes isänsä kerran sattui paikalle kun yritin näyttää esimerkkiä ja totesi heti että mites helkkarissa sä tuon teet? Olen itse lapsena ollut myös vähän sekakätinen ja jostain syystä itse nyt siis ilmeisesti solmin ns. vasenkätisesti vaikka oikeakätiseksi muuten olenkin vakiintunut. Mies kun näytti oman tapansa pojalle niin meni noin vartti ja homma oli hallussa...kannattaa varmaan teilläkin koittaa tehdä homma ns toisin päin verrattuna siihen miten itse teet, voi olla teidän pojalle se luontevampi tapa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota täytyy vielä kokeilla. Ollaan yritetty "puolen suvun voimalla" opettaa mutta tuloksetta. Annetaan ajan kulua, kyllä se sieltä tulee kun on tullakseen.

   Luksulla on sellainen "tausta", että häntä luultiin vasuriksi eskari-ikäiseksi asti. Hienomotoriikassa oli selkeitä vaikeuksia ja päädyttiin neurolle. Siellä sitten selvisi, että kyseessä onkin oikeakätinen lapsi:) Luksu syö, piirtää ja leikkaa oikealla kädellä, mutta kaikki liikunta ja palloilu tapahtuu vasurin puolelta (on esim "vasurijalkainen").

   Mutta juu, mun kaksi läheisintä kaveria on vasureita, täytyy vielä kokeilla auttaisiko heidän oppinsa. Kiitti vinkistä!

   Poista
  2. Juu, jokainen varmasti oppii ajallaan! Itsellä on lapsuudesta myöskin jäänyt tiettyjä juttuja joita teen edelleen vasemmalla kädellä (katan esim. lasin sille puolelle itselleni aina ja heitän pallon) mutta esim. piirtäminen ei todellakaan onnistu. Omassa pojassa on jotain samaa, siksikään ei varmaan tullut mieleenkään etteikö MINUN oppini menisi perille ;-)

   Poista
 6. Meillä loppujen lopuksi maksettiin isosiskoille ja pikkuveli oppi solmimisen sen jälkeen vajaassa kymmenessä minuutissa ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeiltu on, ei toimi (mutta rahat jäivät sille tielleen:)).

   Poista
 7. Moi,
  hauska postaus, joka pitää paikkansa :D Meillä vaan ei farkkuja kouluun jalkaan laiteta, vain ja ainoastaan collegehousut kelpaavat... ja mustat!

  Skedekengillä pärjää tulevan kolmasluokkalaisen mielestä vaikka läpi talven, goret jäi TOSI vähälle käytölle...

  Sormikkaat, huh, niitä menee. Ja muutakin vaatetta häviää "siis oliko mulla aamulla huppari vai?!?" Jännityksellä odotan miten nyt kouluun menevä pikkusisko osaa huolehtia tavaroistaan...

  Rose

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että mustien collegehousujen aika on meilläkin käsillä hetkenä minä hyvänsä. Ei sillä, kyllä niitä löytyy:)

   Olisi muuten markkinarakoa gore-skedeille. Aika isokin sellainen.

   Juu, just toi: ai oliko, ai siis milloin, ai mitä?!! :) Tytöilläkin saattaa tavaroita kadota, mutta käsittääkseni he ovat kartalla edes siitä MITÄ on kadonnut.

   Poista