tiistai 28. elokuuta 2012

Mitä lasten harrastukset maksavat?

Maikkarin uutiset on tehnyt kyselyn siitä, mitä lasten harrastukset maksavat.

Hymy maksaa erikseen.


Kyselyn mukaan lasten harrastuksiin menee rahaa vuodessa seuraavasti (per lapsi):

39 % 300 euroa
19 % 300 - 499 euroa
21 % 500 - 999 euroa
20 % yli 1000 euroa

Kyselyn tuloksia ei valitettavasti oltu kovin kattavasti eritelty, itseäni aihe kiinnostaa kovasti. Olisi kiva tietää mitä kaikkea kyselyn euromäärät sisältävät. Meillä summat ylittävät tuon tuhat euroa per lapsi aika reippaasti.

Miten teillä, oletteko laskeneet minkälaisella budjetilla lapset harrastavat?

74 kommenttia:

 1. No just eilen kauhistelin kaverin kanssa noita harrastuksien hintoja. Kallein kokemus meillä oli teinipojan lätkä 200€ kuussa + muut kulut päälle.

  Mutta maksaa ne pienemmänkin lapsen harrastukset. N:llä on syyslukukauden aikana uimakoulu 1 x vko 198€, enkkukerho (tarhapäivän aikana 1 x vko, mutta maksaa erikseen) 202€ ja baletti 1 x vko 145€. Eli siis vuodessa nuo tekisivät 1090€.

  Minusta ihan sikana, varsinkin tuo enkkukerho ja uimakoulu ovat mielestäni ylihinnoiteltuja, mutta enkkukerhoa on nyt vähän vaikea lopettaa, kun on jo käynyt 2v siellä ja muutkin tarhakaverit osallistuvat siihen. Uimakoulun jatkoa mietitään sitten, kun uimataito on saavutettu.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä fudiksessakin päästään tuohon 200 euroon per kuukausi, ihan 8-9 -vuotiailla "edaritasolla" pelaavilla pojilla. En tiedä kuinka paljon kalliina pidetyn lätkän kuukausimaksut voivat korkeimmillaan olla, mutta kuulopuheiden perusteella eivät sen enempää kuin enemmän treenavien futaajienkaan. Varusteet tosin lätkässä maksavat enemmän, mutta niitäkin kuulemma voi osin kierrättää, ainakin nopeammin kasvavilla pikkujunnuilla. Ja sisältyykö lisenssit hintaan?

   Kiva kuulla kokemuksia, laittakaa vaan lisää, palaan illalla harrastusten jälkeen kommentoimaan:)

   Poista
  2. Kuulemma B-junnuikäiset maksavat (monessa seurassa) Suomessa 400-500e/kk, siis lätkästä. Toisaalta sitten A:ssa pelataan ilmaiseksi, seura maksaa kaiken. Mutta pitkä tie on sinne A-junnujen edareihin :).

   Poista
  3. No juu, isommilla maksaa mitä maksaa. Ei ne kulut tule kenelläkään halpenemaan vuosien saatossa. Mitä vanhempi ja parempi olet, sen enemmän saat maksaa;) Ja sitten, kun on tarpeeksi iso ja tarpeeksi hyvä, niin alkaa saamaan palkkaakin siitä. Palkka voi olla 200 euroa kuussa (kuten ystävän nuorella on) mutta parempi sekin kuin ei mitään.

   Ronaldon 10 miljoonaan on vielä vähän matkaa:))

   Poista
 2. Pohdittiin miehen kanssa samaa eilen illalla. Mun mielestä tuohon summaa pitää laskea "kaikki", eli meilläkin futista harrastavalla tytöllä tulee kausimaksujen lisäksi kuluja varusteista, turnausmaksuista, mahdollisista kimppakyytikuluista (meillä vielä menty lapsen mukana omalla autolla), polttoainekulut vieraspelimatkoille jne. Yleisurheiluharrastus on ollut vielä edullisempi, kun kaikki kisat on olleet lähikunnissa ja juoksulenkkareita ihmeellisempää ei ole tarvinnut investoida.

  Keskimmäinen harrastaa vielä kepeästi nuorisoseurantalolla lastentanssia 40e/lukukausi, eli 80e/vuosi. Tossutkin on löytynyt aina valmiina, joten halpaa on vielä tuollaisen kolmevuotiaan kanssa.

  Mietitiin vielä, että harrastuksien(kin) suhteen lapsissa on ääripäitä, toiset harrastavat kaikki illat ja toiset ei ollenkaan. Tiedä sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosiaan kiva tietää miten nuo kulut on laskettu, koska rehellisesti sanoen kuulostavat pieniltä. Ja siihen yli tonniinhan kuuluu sitten kaikki 1001 eurosta ylöspäin...

   Voi olla, että se menee näin, toiset harrastavat kaiken aikaa ja toiset eivät koskaan. Toivottavasti niitä välimuotojakin on. Tai meillä ainakin on yksi teini joka harrastaa mielestäni sopivasti, 3-4 krt viikossa.

   Poista
 3. Meillä kaksi jalkapalloilijaa, joista toinen harrastaa myös partiota. Kesän partioleirille meni rinkka- ym. tarvikeostoksiin useita satasia, itse harrastus on melko edullinen. Futiksiinkin kyllä uppoaa, ei niinkään kausimaksuihin ja varusteisiin, vaan turnausreissujen bensa-/matkakuluihin ja välillä jopa hotellimajoituksiin. (pelkästään kesän Ålandia Cup maksoi pojalta ja isältä yli 700€ + ruoka- ja käyttörahat). Kyllä mä veikkaisin, että ainakin vanhemman pojan futis vie jo reilusti yli tuon 1000 euroa vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inka oli pienenä partiossa mutta se sitten jäi kaiken muun alle. Se oli muistaakseni varsin edullinen harrastus. Nuo leirikamat sitten nielevätkin kivan siivun, onneksi niitä ei tarvitse kuukausittain uusia. Inka oli viime kesänä vaellusriparilla, ja jos ei olisi lainakamoja ollut, niin aika kivan potin olisi saanut niihin varusteisiin menemään.

   Meillä ei ole vielä Tretta pidemmällä turnauksissa käyty, mutta tulevalla kaudella tulevat käsittääkseni sitten pidemmätkin turnausmatkat kyseeseen. Oikein jännittää, paljonko siitäkin ilosta saa maksaa;)

   Poista
 4. Sama juttu luettiin ja herätti vähän miettimään. 13-vuotiaalla pojalla harrastuksina jalkapallo (150e/vuosi plus 55e/kk -> 810e/vuosi) ja käsipallo (olisko jotain 70e/kausi). Oho, ellättäen ei mennyt yli tonnin, mutta toki kun tuohon sitten otetaan mukaan mahdolliset reissuturnaukset ja nappikset ja sisäpelitossut niin mennee kuitenkin. 10-vuotiaalla neidillä ringetteen ja jalkapalloon yhteensä 1280e ja lisäksi tietty mahdolliset habkittavat varusteet ja reissuturnaukset. 5-vuotiaallakin menee jalkapalloon jo 30e/kk, käsis on vielä ilmaista. Aika paljon rahaa menee, mutta toisaalta olen sitä mieltä että harrastukset on hyvä asia, ei tartte notkua ostarilla. Jossain vaiheessa täytyy varmaankin karsia (viime talvena tuolla isoimmalla oli treenit 8krt/vko), mutta sitä mietitään sitten! - LeenaK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihin kamoihin saa tosiaankin aika paljon rahaa palamaan, puhumattakaan muista sivukuluista.

   Olen ihan samaa mieltä, rahansa voi paljon tyhmemminkin käyttää (mulla ei tietenkään ole kokemusta siitä;) ja kyllä harrastus kuin harrastus antaa elämään muutakin kuin sen treeniaikana tapahtuvan.

   Hintahaitari futiksessa taitaa olla mitä tahansa 25 - 200 euro/kk väliltä, riippuen lapsen iästä ja tasosta.

   Poista
 5. Minä mietin samaa, siis että mitä tuohon kuuluu. Ei ainakaan mitään varusteita noihin summiin saa helpolla mahtumaan. 4v:n harrastuksiin ei vielä mene montaa sataa vuodessa varusteineenkaan kun saa isoveljen vanhat kamat, mutta isoveli yltää kirkkaasti ylimpään kategoriaan.

  Jassu: meillä taitaa esikoinen käydä saman palveluntarjoajan enkkukerhossa. Ainakin summa on just sama. Olen samaa mieltä että on ylihinnoiteltu, mutta se on ainoa tarjolla oleva vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tosiaan olla sama kerho sitten. Olin jo harkitsemassa sen lopettamista, mutta yllättäen kesän matkoilla pulpahteli enkun ymmärtämistä ja sanoja esiin, luulin jo ettei siellä oikein ehdi mitään oppimaan.

   Poista
  2. Joo, saisikohan sitä jostain selville, miten kysely on tehty. Taidanpa ottaa selvää, tässä joutessani:)

   Poista
 6. Onko oikeasti "kaikilla" pääkaupunkiseudulla varaa maksaa kalliiden päivähoitomaksujen lisäksi vielä jostain enkkukerhosta 200e/kk? Varmasti kiva juttu, mutta todella monelle perhelle tuo on järkyttävä lisärasitus kerran viikossa tapahtuvasta jutusta. Tuntuu todellakin överihintaiselta jossei muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tuo 202€ enkkukerhosta oli toki lukukaudesta...

   Poista
 7. Heh, mä en todellakaan haluaisi miettiä, mitä mellä menee harrastuksiin (tai mitä muuta sillä rahalla saisi..), mutta nyt kauden alussa ne luvut vaan mukavasti läjähtää päin naamaa..Taitoluistelijan pelkkä kausimaksu on 2000e, siihen päälle kaikki muu, mm. luistimet 500e..Pitäiskin oikein joskus laskea, mitä koko kausi maksaa varusteineen, reissuineen, kilpamaksuineen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, tuo taitoluistelu on kanssa loputon kaivo. Toki siinä maksaa se hallivuokra, mikä on sinänsä perusteltua. Siis tarkoittaako kausi syksystä-kevääseen olevaa aikaa vai maksetaanko se kaksi tonnia kaksi kertaa vuodessa? Ja mikäli olen oikein käsittänyt niin ne puvutkaan ei ihan ilmaisia ole?

   Poista
  2. Juu, loputon kaivo on..hallimaksut on tosiaan kovat, mutta yksilölajissa tulee sen valmennuksenkin osuudeksi aika lailla:( Onneksi tuo kausi tässä tapauksessa tarkoittaa syksyä ja kevättä, muuten mentäisiin ehkä konkurssiin..:)
   Ja puvut tosiaan maksaa myös, mutta vielä näille pikkuneideille kelpaa valmiit puvut ja samalla puvulla mennään koko kausi.

   Poista
  3. Totta, kyseessähän on tosiaan yksilölaji. Tuota en ole tullutkaan ajatelleeksi, että onneksi Luksu on erittäin joukkuehenkinen, siinä varmasti säästän useamman euron.

   Inka harrastaa uintia enää "harrastatustasolla" eli treenaa ryhmässä vaikka kyse onkin yksilölajissa. Kilpauintiaikoina maksut olivat tosiaan kovemmat, johtuen varmaankin tuosta yksilövalmennuksesta (tajusin asian vasta nyt, olen taas tosi ollut välkkynä).

   Mitenköjän muuten joukkuelajien maalivahtivalmennus, maksaakohan se erikseen?

   Mun kaverin lapset harrastavat kilpatanssia, mitä-lie-vakioita, ja niihin pukuihin saa uppoamaan aika paljon rahaa...

   Poista
  4. Meillä taitoluistelu 6 vuotiaalla maksaa 250 e kuukaudessa x 12 vuodessa. Tähän sisältyy ammattivalmentajat ja hallivuokrat. Lisäksi tulee lisenssit, luistimet, puvut ja kilpailumaksut. Lisäksi uimakoulu 190 e lukuvuodessa. Enempää ei ehdi harrastaa, kiitos aikaa vievän luistelun. Olen monesti miettinyt että luistellun kuukausi hinta ei ole suhteessa kova kun ajattelee että siihen tulee esim 5 tuntia jäätä, 4 jumppaa ja baletti, kaikki ammattivalmentajia. Kukkaro on tosin asiasta toista mieltä.

   Poista
  5. Lisäyksenä edelliseen että harjoitus määrät ovat per viikko. Eli Tuntihinta ei ole ihan järkyttävä.

   Poista
  6. Ihan hyvä pointti eli ei meilläkään tuntihinta ole paha, eli mun mielestä saadaan vastinetta rahoille.

   Ajattelin tehdä ihan konkreettisen laskelman, kunhan ehdin. Aihe tuntuu kiinnostavan:)

   Poista
 8. Sama uutinen bongattu ja samat pohdinnat käyty läpi. Jossain vaiheessa laskutoimitusta totesin, että tieto lisää tuskaa...

  Meillä kaikki tytöt kirkkaasti putoavat tuohon viimeiseen luokkaan, otti sivukulut välineistä ja matkoista mukaan tai ei. Asia ei todellakaan näin alkusyksynä ole jäänyt huomaamatta, kun kaikki laskut tuntuvat kerääntyvään samoille viikoille. Eikä myöhemminkään syksyllä, kun heittäydyn kuskiksi työpäivän jälkeen.

  Mutta silti, minusta lasten harrastukset ovat kuin rahaa pankkiin laittaisi ---niin kauan kuin harrastaminen on lähtöisin lapsesta itsestään. Suomalaisten lasten koulupäivä alaluokilla on niiiin lyhyt, etten halua ajatellakaan, mitä kaikkea muuta lapset ehtisivätkään tekemään jos eivät harrastaisi. Toinen asia on, kannattaisiko koulupäivää pidentää niin, että se kattaisi iltapäivän harrastustarpeen niin kuin vaikka Australiassa. Silloin lapset vanhempiensa varallisuudesta riippumatta pääsisivät harrastamaan ja illat jäisivät perheille vapaiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sun viimeinen kappale on niin asiaa, siitä voisi melkein tehdä oman postauksen (joskus kun joudan:).

   Meillä on onneksi (tässä kohtaa onneksi) vain kaksi lasta ja ikäeroa sen verran, että kulut ovat jakaantuneet tasaisemmin. Kun toisen harrastukset ovat nielleet enemmän niin vastaavasti toisen kohdalla on päässyt halvemmalla.

   Toisaalta sen toisen, tällä hetkellä halvemman lapsen, lukiomenot nielevät ihan kiitettävästi rahaa.

   Poista
 9. Kuten Marika totesikin, 4-vuotiaan kanssa pääsee vielä aika halvalla. Meillä on jumppa 40e/lukukausi ja luistelukoulu saman verran. Ystäväperheessä on kaksi yläasteikäistä lätkän pelaajaa ja heidän kertoman mukaan kyllä kulut ovat ihan järkky suuret! Ja kun saman kokoisilla ei varusteita voi edes kierrättää.

  Itse olen kyllä kanssa sillä linjalla, että kyllä harrastuksiin mieluusti satsaakin. Oma lapsuus ja nuoruus on mennyt joukkuelajin parissa ja ei tuosta liikuntataustasta ainakaan koskaan mitään haittaa ole ollut. Kiitollinen saa itsekin olla, että porukat jaksoivat kuskata ja laittaa mun harrastukset omien menojen edelle, itse kun pelasin vielä 60km päässä olevan toisen kaupungin joukkueessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienillä lapsilla on tosiaan harrastuskulut ihan eri luokkaa kuin kouluikäisillä. Mutta kyllä tekin vielä ehditte niitä 200 euron kuukausimaksuja maksaa:)

   Ja kuten edellä sanottu, fyrkkansa voisi käyttää paljon huonomminkin. Ja harrastukset antavat myös muita valmiuksia kuin sen, mitä lajia harrastaa. Tämän huomaa jo pienistä koululaisista, kouluun integroituminen sujuu helpommin lapsilta, jotka ovat harrastusten kautta oppineet yhteistyötaitoja, keskittymistä ja ehkä tavoitteellisuuttakin.

   Poista
  2. Ja tiedän, tuo edellinen lause on jonkin sortin tabu, mutta mun blogi, saa sanoa täällä mitä tykkään:)

   Poista
  3. Alakoulun opettajana allekirjoita tämän tabun; harrastukset antavat lapsille valmiuksia myös koulutyöskentelyyn.

   Poista
  4. Juu, näin olen ymmärtänyt.

   Tuo mun viimeinen kommentti oli vähän tökerösti (kiireessä) kirjoitettu, mutta toivottavasti pointti tuli selväksi. En siis mitenkään väheksy harrastamattomia lapsia, yritän tässä vaan perustella niitä harrastusten hyviä puolia.

   Poista
 10. Meillä 7-vuotias tyttö harrastaa telinevoimistelua 1x vko (harrasteryhmä) vuodessa yht. 290e. Nyt syksyllä kaupungin järjestämä uimakoulu 2kk 38e. Oon ajatellu tota telinevoimistelua hirveen kalliina, mutta näköjään harrastusmenot on vielä oikein kohtuulliset ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, halvalla lähtee:) Vielä.

   Miten tuo uimakoulu noin vähän on? Luksu käy välillä Märskyssä sellaisilla 8 kerran intensiivitekniikkakursseilla ja ne maksaa mun mielestä 60 euroa (ei toki hinnalla pilattua sekään).

   Poista
 11. Meillä 8-vuotias tyttö harrastaa balettia (reilut 400 €/vuosi) ja aloitti juuri ratsastuksen, joka alkeiskurssin jälkeen näyttäisi olevan reilut 1400 €/vuosi. Päälle tulee molempien harrastusten vaatekulut, jotka eivät ole mielettömän suuret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kuulostaa ihan keskivertohinnoilta. Tai riippuu tietysti siitä mitä ja kuinka usein tuolla hinnalla saa?

   Tämä on kanssa yksi pointti näitä harrastuskuluja laskiessa, mitä niihin maksuihin sisältyy ja kuinka usein harrastetaan.

   Poista
 12. Meillä on 5&6vllä yksi harrastus per nassu. Noin 50e/lapsi/lukukausi, lisänä tanssipuku, tossut, ja toiselle jumppakamat.
  Luistimet+sukset, koska talvella miltei päivittäin eskarit on järven jäällä.
  1v ei harrasta, koska kumpikin harrastus menisi isojen kansss päällekäin. Haluttiin pysyä näissä mihin voi kotoa liikkua kävellen tai pyörällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuohan kuulostavat varsin kohtuullisilta maksuilta. Ja 1-vuotiaalla ei tosiaan ole mikään kiire harrastaa, ehtii sitä myöhemminkin.

   Poista
  2. Melkein ilmaisia :) pienen paikan etu että on lähellä+halpaa, mutta toisaalta valikoima on aika rajallinen. Jos viitsii sen 20km liikkua niin sitten valikoima kasvaa ihan huomattavasti, mutta katsotaan kauanko nämä lähellä olevat lapsille riittää

   Poista
 13. Tää on helppo :D
  6v. harrastukset 0e
  8v. harrastukset 0e
  14v. harrastukset 100-300e vuosi (sulkapallo)
  18v. en uskalla edes laskea (hevonen)
  Nuorimmat eivät käy missään ohjatussa harrastuksessa ihan siitä syystä että kuljettajia ei ole eikä ihan nyt viitsi takseja maksaa. Jotenkin ongelma varmaan täytyy jossain kohtaa ratkaista. Tytön hevosen kulujan en ihan tarkkaan tiedä kun maksaa ne nyt "itse". Turvaliivi maksettiin juuri ja siitä pulitettiin 116e. Tosin sen pitäisi mennä nyt usempi vuosi.

  Meilläkään ei niin lakseta mitä se harrastaminen maksaa, hyödyt kun on yleensä suuremmat kuin hinta. Ihan siihen ei kuitenkana olisi varaa että jokaisen lapsen harrastus maksaisi yhtäaikaa sen 200e kuukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Niin tosiaan, teillä on tuo logistiikkapuoli ihan eri sfääreissä kuin meillä. Mä olen optimistina ajatellut, että kahden vuoden päästä loppuu kuskaaminen treeneihin. Inka alkoi 10-vuotiaana kulkea itsekseen harrastuksiin ja uskon, että Luksukin kykenee siihen kahden vuoden päästä. Edelleenkin haen Inkan sunnuntain iltatreeneistä syksyisin ja talvisin. Treenit loppuvat klo 21 ja sijaitsevat toisella puolella kaupunkia, olisi hieman kohtuutonta, että teini kotiutuisi sieltä pilkkopimeästä puoli yhdentoista jälkeen illalla.

   Poista
  2. Viikonloppuisin ei tunnu täällä olevan juuri meille sopivia harrastuksia eikä minusta ole kyllä lähtemään seiskaksi sunnuntaiaamuna uimahallille tms. jos totta puhutaan. Arkena ei kuljetukset onnistu kun on töissä melkein viiten asti. Siksi jää kuopuksen kuvataidekoulukin väliin, olisi pitänyt olla kaupungissa jo neljäksi mikä on ihan mahdotonta!

   Poista
  3. Ymmärrän hyvin. Mä torpedoin Luksun lätkäharrastuksen heti alkuunsa noiden epäinhimillisten treeniaikojen takia. Tosin olen joutunut ojasta allikkoon, siellä jäähallissa on taatusti lämpimämpää kuin kuplassa talvisin. Lauantaiaamuisin klo 8 jotain fantsua talvisarjaa. Se on ihan tappoa.

   Poista
 14. Ei olla… kts. alempana miksi! Aamiaispöydässä samat pohdinnat ( sen 150-v juhlagoudan äärellä- oli muuten hyvää!). Mitä summa pitää sisällään? Pelkät "kausimaksut"? Mites leiritykset, varusteet yms.? Esim. musiikki- ja veneharrastuksissa jo välineen arvon kuollettamiseen menee _kauan_.

  Alimpaan kategoriaan. Kaikki. Vitosen kertotaulu. Auts. Onko pakko laskea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On pakko. Me täällä odotetaan sun laskelmia.

   Sitä tässä porukalla ihmetellään, että mitähän ne sisältää.

   Kuluvasta käyttöomaisuudesta voi tehdä poistoja:)

   Eikö ollukin hyvää? Ostin viimeksi kokonaisen kiekon;)

   Poista
  2. Sori, tarttee mennä, pelit alkaa.

   Jatkakaa, palaan illalla kommentoimaan:)

   Poista
  3. Ei pysty… Mennään mukavuusalueen ulkopuolelle. Pahasti. 6K( kuullostaa parkkihallin hissin nappulalta) ja vähän yli. Pelkät kausimaksut : parit viidet urheilut, musiikkitunnit, partiot, dance & acting classes( Ronaldon sijaan Julia Robertsin palkkioita odotellessa), kielitunnit… omaehtoinen päälle. Ja varusteet. Ja leirit.

   Kaikkea saa kokeilla. Jopa kansantansseja… Eipä ole kukaan ehdottanut. Vielä. Ja sattuneesta syystä joukkuelajit ovat no-no. Ellei pelaaja kulje itse treeneihin/peleihin.


   No nytpä tiedän mikä se musta aukko on. Siellä ne rahat ja parittomien sukkien parit.

   Poista
  4. Hannari:)

   En mäkään mitään laskelmia vielä ole tehnyt, mutta laitan excelin laulamaan asap:)

   Poista
 15. Meillä lapsi käynyt muskarissa pienestä pitäen
  - 1x viikko, hinta/lukukausi reilut 100 euroa, vuodessa kausimaksut siis muistaakseni 220 euroa
  Mutta jo 5-vuotiaana on valittava soitinryhmä ja kantele tilpehööreineen maksaa siis reilut 200 euroa päälle.

  Uimakoulu kaupungin puolesta 38 euroa/2kk kerran viikossa.

  Toistaiseksi myös autottomina katsottu, ettei harrastus ole liian kaukana kotoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis missä näitä 38 euron uimakouluja oikein on? Onko niitä isommillekin lapsille? No täynnä ne on joka tapauksessa;)

   Tuo 220 euroa kuulostaa varsin kohtuulliselta tai sitten mun suhteellisuudentaju on hämärtynyt.

   Poista
 16. Samat uutiset on katsottu ja en ole laskenut mutta nuo kiinteät kulut on aika helppo ynnätä.
  Pojan parkour on mielestäni järkyn hintasta, 240 e/lukukausi + seuramaksu 20 e kerran vuodessa. Tennis maksaa paljon enemmän mutta mielestäni se on myös jotenkin perusteltavampaa. Varusteisiin ei näissä pala paljoa, shortsit ja T-paidat löytyy kaapista muutenkin, toki tennikseen kengät per vuosi ja maila parin vuoden välein.

  Tytön uimakouu n. 150 e (lukukausi) tuntuu melkein ilmaiselta mutta jos olisi sen ottanut viikonlopulle, olisi hita ollut tuo jassun mainitsema liki 200 e. Arkipäivätuntien hinta kuitenkin edullisempi kun ovat jotain Espoon kaupungin yhteistyökursseja. Voimistelu 220 e lukukausi ja seuramaksu kerran vuodessa 20 e on ymmärrettävä.

  Kuitenkin kun tuohon päälle laskee ne harrastukset jotka eivät ole ulkoistettuja ja niiden varusteet, alkaa summa nousta. Rullaluistimet, suojat, kypärät, pyörät, laskettelukamat ja kaikkiin em. harrastuksiin sopivat releet onkin sitten summa erikseen.

  Mutta koska suurin osa harrasteseuroista toimii harraste/vapaaehtoispohjalta, on ainakin meillä päin isoin syy korkeille hinnoille tilavuokrat. Tai niin olen ainakin ymmärtänyt. Eli en näe että mitenkään voisi halvemmalla harrastaa kun meidän seudulla vastaavat harrastukset eri palveluntarjoajilta on hinnoiteltu saman suuruisiksi.

  Jos jostain voi olla iloinen on että kaikki harrustukset löytyy alle kilometrin sisältä kotiovesta. Ts. kuljetuskustannukset on 0 euroa jos menee jaloilla ja vaikka autollakin menisi niin silti säästää huomattavan summan rahaa sekä aikaa verrattuna jos harrustus olisi jossain kauaempana.

  Saa nähdä nouseeko kulut vielä tästä (ja eiköhän ne nouse). Toistaiseksi olen halunnut pitää ohjatut harrastukset niin että molemmilla lapsilla on maks 2 x viikossa harrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä nuo 200 euroa /lukukausi -harrastukset ovat varsin kohtuullisia, tai kuten aikaisemmin totesin niin riippuu mitä sillä saa.

   Noita ei-ohjattuja harrastuksia tuskin on laskettu noihin kuluihin: fillarit, scootit, rullaluistimet ja systeemit on mun käsittääkseni ihan normaaleja elinkustannuksia. Tai näin mä sen käsitin.

   Meilläkin olisi noita harrastuksia tarjolla ihan tuossa sadan metrin päässä, mutta nuo Luksun tavoitteet ovat...jossain valovuosien päässä:) Ja kun kyse on aavistuksen kilpailuhenkisestä lapsesta niin tuollainen 1 krt viikossa -taso ei oikein riitä. Onneksi se kasvaa ja voi sitten mun puolesta fillaroida ihan mihin haluaa harrastamaan:)

   Poista
 17. Meillä on kaksi kiekkoilijaa, joista 7-vuotiaan kuukausimaksut + seuramaksu tekevät vuodessa 1050€. 9-vuotiaan sama setti 1500€. Lisäksi tähän päälle on maksettu yksi leiri, joka viikolta maksaa 250€. Vanhempi pelaa myös futista, jonka vuosikuluksi tulee n. 700€. Näistä tulee yhteensä ihan hyvä summa.

  Varusteita pystyy kierrättämään, meillä toki luonnollisin kierto on se, että 9-vuotias saa uudet kamat, jotka jää pienemmälle. Ja olemme pyrkineet mahdollisimman hyvin hyödyntämään alet ym. Mutta luistimet, mailat ym. on ihan kohtalaisen arvokkaita hankintoja.

  Niin, sitten on nämä Ananan mainitsemat "ei-ulkoistetut-harrastukset", jotka nielevät myös sievoisen summan rahaa. Potkis 200€ ja siihen uudet renkaat 80€, laskettelukamat, lumilaudat ja ne hillittömän hintaiset hissiliput. Mitäs muuta, tennismailaa, sählymailaa, katulätkäkamaa jne. Mutta niin se vain on, että niin kauan kuin haluavat itse liikkua ja harrastaa, niin se sopii. Haluan ajatella tämän kantavan hedelmää tulevaisuutta ajatellen!

  Rose

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti tästä lätkäinfosta:) Eli näissä summissa liikutaan munkin tuttavapiirissä ja summat eivät juurikaan eroa futismaksuista. Toki luistimet ja syndit maksavat enemmän kuin nappikset.

   Meiltäkin löytyy kaikki mahdolliset mailat, ja tietysti joka lajiin sopivat kengät. Jostain syystä löytyy myös sählyveskan kamat ja kypärä, vaikka ei veskan paikkaa pelaakaan. Mutta niitä tarvitaan, kuulemma. Rakkaudesta urheiluun:)

   Poista
 18. Meillä pojat (7v ja pian 5v) aloittivat kesällä motocrossin ja kartingin. Motocrossipyörien, karting-auton, kypärien yms. Suoja -ja ajovarusteiden hankintaan uppoaa useita tuhansia. Esim motocross-saappaat oli yli 200 euroa ja niskasuoja 350 euroa, ja suojia lisäksi myös paljon muita... Ja näiden kuljettaminen alkuun menee peräkärryllä, mutta pidempää harrastaneilla kuljetuskalustoakin tarvitsee. Pojat harrastavat myös jalkapalloa ja taekwondoa, joiden kulut on minimaaliset moottoriurheiluun verrattuna. Laskettelua harrastaa koko perhe, ja alppimatkoihin uppoaa rahaa, mutta harrastuksen lisäksi ne on lomamatkoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moottoriurheilu menee ihan omissa sfääreissään, vie rahaa ja paljon. Mun veli harrasti motocrossia ja siihen meni vanhemmilta markka jos toinenkin. Ja menee edelleen, tosin nykyään veljen omat eurot:) Pitää olla katupyörä ja crossipyörä ja joku mikä lie kilpavene. Tietty myös peräkärry ja tarpeeksi iso auto, joka jaksaa niitä kamoja perässään vetää. Ja kaiken kruunaa moottorikelkka. Etelä-Suomessa. Ihan pimeetä, sanon minä:)

   Poista
 19. Rahaa todellakin palaa, mutta miehen kanssa ollaan päätetty, että harrastuksiin satsataan. Esikoinen soittaa viulua ja telinevoimistelee. Ainut minus on kuskailu kymmenien kilometrien päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni vanhempi on varmasti tehnyt saman valinnan, harrastuksiin satsataan niin kauan kuin intoa riittää. Ja se on mun mielestä ihan oikein.

   Poista
 20. Piti vielä palata kommentoimaan, että mihin kategoriaan laitetaan se, että lasten harrastusten vuoksi (osin myös muiden syiden vuoksi) pitää hankia perheeseen toinen auto? Tähän asti on pärjätty yhdellä, mutta nyt alkaa mennä hankalaksi ehtiä joka paikkaan.

  Sellainenkin huomio on tullut tehtyä, että tässä 7v kohdalla kallistuu kaikki harrastaminen (ja suunta on kai vain ylöspäin). Kaikki omaehtoinen liikuminenkin alkaa maksaa kuten esim. Uimahallit ja hissiliput. Nuorempien kohdalla näistä ei tarvitse vielä maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, varmaan niihin yleisiin elinkustannuksiin. Mäkään en oikeasti tarvitsisi omaa autoa (ratikat kulkee ja duuniin on 10 minuutin fillarointimatka) mutta ilman mun autoa tämä paletti ei vaan toimisi.

   Ja mihin kategoriaan laitetaan maksulliset urheilukanavat? Maksan niistäkin reilu 80 euroa kuussa, plus satunnaiset pätkivät striimit (jotka maksavat 10-15 euroa, että kiitti vaan Unibet ja Urho ja kumppanit). Entäs IFK:n kausarit? Tai ne kakskymppiset mitä syydän milloin Sonera Stadionin, milloin Bolliksen ja toisinaan myös Olympiastadionin lippukassoille? Ei ole tuo penkkiurheilukaan ihan ilmaista lystiä.

   Ihan totta, alle 7 -vuotiaan voisi tuupata vaikka ilmaiseksi bussiin jolla se voisi mennä ilmaiseksi uimaan:)

   Poista
 21. Harrastukset ovat mielestäni tärkeitä monestakin syystä, joten niihin kyllä kohtuullisesti meidänkin perheessä satsataan. Vanhempi, nyt jo aikuinen, poika harrasti aikoinaan monenlaista urheilua ohjatusti (ja toki jonkin verran omatoimisestikin), kuten pyöräilyä, jääkiekkoa, jalkapalloa, tennistä, uintia, karatea, ampumista, pesäpalloa...ei toki kaikkea yhtä aikaa. Nyt syksyllä viisi vuotta täyttävä nuorempi poika kokeili viime talvena kahta eri liikuntakoulua, 79 euroa per koulu per lukukausi. Varusteiksi riitti sisäpelikengät. Tällä hetkellä on menossa uimakoulu 69 euroa / 10 krt sekä jalkapallo 100 euroa per vuosi, nappikset saatiin käytettyinä, joten halvalla vielä on selvitty toistaiseksi. Toki erilaisia urheiluvälineitä on tullut hommattua tukemaan omahtoisen liikunnan harrastamista, joten helposti menee 500 euroa tämänkin ikäisellä per vuosi, jos sukset, luistimet, säbämailat yms. lasketaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo monipuolinen urheilu on yksi asia mikä on meillä tapetilla. Pojalla on tuo futisharrastus niin kokonaisvaltaista, että kakkos- ja kolmoslajit ovat jääneet todella paitsioon ihan ajanpuutteen vuoksi. Sinänsä sääli, koska itse pidän monipuolista harrastamista ihanteellisena. Nykyään vaan lajissa kuin lajissa mennään niin tosissaan jo pienestä pitäen, ettei monen lajin harrastaminen ohjatusti onnistu.

   Poista
 22. Jaaha, vai tällänen tilasto? Olispa tosiaan kiva tietää, sisältyykö noihin kuluihi vaatteet ja varusteet, vai pelkät lukukausimaksut?
  Meillä tytöt harrastaa kitaran ja pianonsoittoa sekä toinen käy 5.vuotta laulutnneilla, niihin menee 200e/kk...tosin itse välinehankintoihin ei enää mene rahaa. Poika aloitti salibandyn ja kartingin juuri. Katsotaan sitten, miten kauan niitä jaksaa, mutta karting on nyt alkuun 16e/10min ja kerralla ajaa ehkä 20min.. salibandyn lukukausimaksua en tiedä. sen tiedän, että karting on aika kallista, tai todella kallista eli sponsoria haetaan jos se harrastus jatkuu ;D

  Mutta mieluusti maksan hyvästä harrastuksesta, siinä pysyy monesta pahanteosta poissa ja saa ihania kokemuksia itselleen! Itseäni on lapsena ja nuorena kuskattu harrastukseeni j varmasti kaikki vanhempien rahat olen erikoiseen harrastukseeni käyttänyt, kiitos siitä satsauksesta heille!
  Mutta onhan moni harrastus ihan kohtuuttoman kallista, kuten mun mielestä jääkiekko on yksi sellainen. aivan suhteettoman kallista.

  Mutta voihan lasten kanssa harrastaa myös paljon lähes ilmaisia juttuja, lenkkeilyä, kalastusta, retkeilyä, uintikaan ei järjettömän hintaista ole. TOivottavasti jokainen lapsi löytää kuitekin jonkin harrastuksen, mistä saa onnistumisia ja kivan mielen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me harrastetaan ihan perheen kesken, mutta se on tosiaan aika satunnaista ja ajoittuu lähinnä lomiin, kun muulloin ei aikaa ole.

   Mun äiti, se allakin mainittu, kuten muukin suku on erittäin liikunnallista. Äitini on opettanut lapset mm. luistelemaan (mä en osaa), hiihtämään murtsikkaa sekä vapaalla että perinteisellä (en todellakaan osaa) ja skimbaamaan (osaisin, mutta äiti osaa paremmin). Tennistä pelataan koko perheen voimin, mutta tilanne alkaa kääntyä siihen, että mä olen heikoin lenkki ja sehän ei mulle sovi lainkaan;) Mä tykkään fillaroida ja siihen aion budjetoida ensi kesänä oikeasti aikaa. Mies on intohimoinen kalastaja ja kumpikin lapsista tykkää kovasti (se ei taas ole yhtään mun juttu). Uusin koko perheen harrastus on kiipeily, tai ainakin toivon, että siitä tulisi koko perheen säännöllinen harrastus;)

   Poista
 23. Miehen kanssa juuri eilen pohdittiin noita harrastemaksuja. Tosiaan meilläkin 9v ja 6v harrastaa taitoluistelua ja maksetaan reilu 1000 euroa per tyttö/ kausi, joka on meillä elokuusta toukokuuhun. Poika 10v telinevoimistelee 4 kertaa viikossa kilparyhmässä ja siitä maksetaan 240 euroa joka toinen kuukausi eli 1440 vuodessa. Ja näihin kaikkiin lisätään vielä varusteet ja kisamatkat päälle niin kyllä aika korkeisiin hintoihin päästään.
  -Miia-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tajunnut, että telinevoimistelukin on noin hintavaa. Tämä vahvistaa käsitystä, että mitä kovemmalla tasolla harrastaa, sen enemmän maksaa, lajista riippumatta. Ja sehän on tietysti ihan luonnollista, niihin huippuihin myös seurat panostavat eniten.

   Poista
 24. Pitikin tarkistaa mitä kaikki maksaa ;).
  Meillä tokaluokkalainen tyttö on harrastehullu, mutta kun on jaksanut ja nauttinut on annettu jatkaa.
  Eli voimistelu 100e kausi, baletti 220e kausi, tanssi 80e vuosi ja liikkakerho 80e kausi, eli vuosi 880e.
  Ihan viimeiseen sarakkeeseen ei päästy jos lasketaan vaan kurssimaksut, mutta kevyesti mennään yli jos mukaan lasketaan kilpailumaksut ja niihin liittyvä majoitus, tossut, puvut, kengät ym.
  Mutta toisaalta pöllömpäänkin voisi rahojansa laittaa ja tuota 880e ei koskaan joudu maksamaan kerralla (onneksi!).

  - Anni A.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pöllömminkin voisi rahansa käyttää:)

   Poista
 25. Meillä kohta 9-vuotias telinevoimistelija. Kausimaksu kilparyhmässä 795€ ja tähän päälle tulee vuoden aikana noin kuudet kisat á 20€, neljä viikonlopun leiriä á 160€ ja yksi pidempi leiri á 220€. Lisäksi päälle vielä talkoo- ja kannatusmaksut (olemme siis maksaneet emmekä myyneet esim. pesuaineita yms.) n. 150€ vuoden aikana. Varusteita ei nyt sinänsä tässä lajissa paljoa tarvitse mutta viimeksi esim. kisapuku maksoi 157€ ja harkkapuvut n. 80€ ylöspäin. Lämsät yms. varusteet vie kauden aikana noin 100€. Bensaa/dieseliä + autoihin kertyviä kilometrejä en halua edes laskea! Viisi-kuusi kertaa viikossa kuitenkin kuljetetaan ja matkaa yhdelle edestakaiselle reissulle tulee vajaa 60km...

  Em. lukujen rinnalla pojan harrastama jääkiekko tulee halvaksi! Kausimaksu 500€ + pelit päälle eli noin 200€/kausi. Muita maksuja seuralle tulee kauden aikana noin 150€. Varusteet on hankittu pari vuotta sitten aloittaessa ja onneksi suurin osa mahtuu vielä ja on myös säilynyt tähän saakka ehjinä. Nyt on kuitenkin edessä ainakin luistinten vaihto sekä muutamat muut suojat. Matkaa hallille 200m eli niissä ei juuri autot kulu eikä kuluta ;).  Perheessä myös

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli ei se lätkä nyt niin suhteettoman kallista olekaan, näin olen itsekin käsittänyt.

   Ja nuo kannatus-, talkoo- ja muut lukemattomast maksut, uuvun ihan ajatuksestakin:) Puhumattakaan siitä ajankäytöstä, jota vanhemmat joutuvat/saavat antamaan lasten kuskauksiin ja erilaisiin turnausjärjestelyihin. Mitäpä sitä ei lastensa eteen tekisi:)

   Poista
  2. Jääkiekon hinnat vaihtelevat näköjään aikalailla. Meillä tosiaan 9-vuotiaan kiekko vie sen 1500€/vuosi, joka muodostuu 120€ kuukausimaksusta ja seuramaksusta. Ja eilen kuulin, että tähän tulee vielä päälle muutama turnausmaksu..

   Aika hyvin jos teillä on samoilla varusteilla pärjätty pari vuotta, meillä on mm. luistimia jouduttu jalan kasvamisen vuoksi hankkimaan ainakin yhdet vuodessa, joku vuosi kahdetkin... Ja eikä kyllä muutkaan kamat ole kahta vuotta mahtuneet.

   Plussana vielä se, että kesäaikaan pelattiin rullalätkää, joka vaati omat luistimet ;)

   Olen hiukka kade tuosta 200 metrin matkasta hallille... Meillä on edessä vielä toisen auton hankinta, kun matkaa kertyy enemmän ja logistiikka ei vaan toimi, kun kaksi lasta pelaa :/

   Rose

   Poista
 26. Tuohon 'harrastukset mukaan koulupäivään'; erittäin kannatettava ajatus. Ja siihen suuntaan ollaan menossa.

  Kunnilla on suhteellisen niukat resurssit tuottaa kerhoja koulupäivän jälkeen (niitä ilmaisia). Opettajat ovat tiukoilla jo opettamisen suhteen, ylimääräistä innostusta ei välttämättä löydy.

  Mutta tässä kohden fiksu valtio on tullut hätiin ja lähtenyt kehittämään kerhotoimintaa. Vantaalla tämä tarkoittaa, että kaupunki luo kerhopoolin, johon eri toimijat (urheiluseurat, taiteen perusopetusta tarjoavat, mutta myös innokkaat kieltenopettajat) tarjoavat kerhomahdollisuutta, ja tästä poolista koulut voivat sitten valita.

  Näin me saadaan koulun piiriin mm. pedagogisesti hyvin taitavaa musiikkikerhoja, kielikerhoja jne. Vantaalla Kartanokoskella aloittaa espanjankerho eskari-ikäisillä, jatkuen siitä sitten eteenpäin.

  Hyvä näin, koska harrastaminen on kallista.

  Musiikissa esim. lukukausimaksut on 720 - 1010 eur = 1440 - 2020 eur / vsi. Soittimet eivät kuulu hintaan.

  Meillä on edullinen telinevoimistelija, 60 eur / kausi, Tikkurilan naisvoimistelijat. Suosittelen.

  VastaaPoista
 27. Tuo kerhopooli kuulostaa tosi hyvältä ajatukselta (cashpool on mulle tutumpi termi, mutta hyvä, että muitakin pooleja on:))ja varmasti toimii pienemmillä lapsilla.

  Luksun koulussa ekaluokkalaisten ip-toiminnan tarjosi HJK (tai tarjoaa edelleen), joka meidän tapauksessa oli lähes lottovoittoon verrattava asia. Ja selvennykseksi, ei ollut pakko potkia palloa, jos ei halunnut:).

  Harrastukset maksavat, mutta onneksi niitä hintojakin on laidasta laitaan, riippuen harrastajan tason vaativuudesta.

  VastaaPoista
 28. Meillä lapsen musiikkiopistohan on suorastaan edullinen edelliseen verrattuna: perustaso 370 euroa/lukukausi. Tuohon sisältyy 2 tuntia viikossa ja ensi vuonna 3, kun teoria tulee lisäksi (no hinta voi toki muuttua taas ensi vuodeksi). Soitin meillä on lainassa, ja saamme luultavasti seuraavankin koon lainaan, joten voi olla, että oma tulee hankittua vasta täysikokoisena. Siitä saa sitten toki maksaa niin paljon kuin lystää...

  Uinti maksaa 150/lukukausi kerran viikossa.

  hibou

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kuulostaa ihan inhimillisiltä summilta. Mutta voin vaan kuvitella, että soittimiin saa upotettua rahaa ihan niin paljon kuin haluaa (tai siis haluamattakin;).

   Mä olen yrittänyt lobata musiikkiharrastuksia lapsille, mutta kumpikaan ei ole innostunut. Harmi, sillä etenkin Inka tuntuu olevan varsin musikaalinen. Ja perhepiiristä löytyisi pianokin. Ja kellarissa on mun vanha kitara, jota olen noille kiittämättömille säästellyt;)

   Poista
 29. Meillä 13-v tyttö harrastaa joukkuevoimistelua sekä rytmistä voimistelua kilpajoukkueessa. Harkkoja on 5-6 krt vko / 3-4 h kerrallaan. Kausibudjetti (puoli vuotta) on n. 1500 euroa. Lisäksi leirit, baletti, välineet, harkkavaatteet, kilpailut yms. maksaa lisää noin 1000-1500 euroa vuodessa. Kilpailupuvut vuodessa n. 500-1000 euroa (yksi puku n. 200-300 euroa). Eli yhteensä liikutaan siellä 4000-5000 euron tuntumassa koko vuoden osalta. Kausimaksu maksetaan aina puoli vuotta kerrallaan ja muut maksut silloin kun niitä tulee.. Tuohon kausimaksuun kuuluu lähinnä valmentajan palkka, koreografia, salivuokrat yms. Seura sponsoroi joukkueelle jotain satunnaista.
  Lisäksi tyttö kilpailee ulkomailla muutaman kerran vuodessa. Yksi tällainen kilpailumatka kaikkine kuluineen on n. 500-1000 euroa. Melko hintavaahan tämä on.

  Kun tyttö 4-vuotiaana aloitti (2krt/vko), kausimaksu oli reilut 200 euroa eli hyvin "halpa".

  -Minna-Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten aikaisemminkin totesin: mitä isompi ja mitä lahjakkaampi lapsi, sitä enemmän saa maksaa:)

   Kyllähän tuo teidän tytön harrastus kuulostaa hurjalta niin määrissä kuin maksuissakin. Vaikka niinhän se usein ulkopuolisesta kuulostaakin. En itsekään olisi ikinä uskonut panostavana, niin ajallisesti kuin taloudellisestikin, lasten harratuksiin niin paljon kuin teen. Enkä ole vielä joutunut yksiäkään myyjäisiä järjestämään tai Etelä-Suomea pidemmälle matkustamaan. Sekin ilo lienee vain ajan kysymys;)

   Poista