tiistai 8. tammikuuta 2013

Tilinpäätös 2012

.
Sain tehtyä vuoden 2012 tilinpäätöksen. Siis omani.
Tiedättehän, debet ja kredit ja niin pois päin.
 
 
Olen pitänyt kirjanpitoa henkilökohtaisista tuloistani ja menoistani jo lähemmäs kymmenen vuoden ajan. Kun muut ihmettelevät mihin ne rahat menevät, niin osaan sanoa euron tarkkudella mihin omani katoavat. Mulla on käytössä kotitalouksille tarkoitettu maksullinen softa, mutta esimerkiksi Martoilta löytyy ihan pätevänoloinen taloussuunnittelulomake johon voi kirjata tuloja ja menojaan. Tai voihan ne kirjata vaikka exceliin. 

Oikeasti, kannattaa harkita, jos aihe yhtään kiinnostaa. Vaikka ei kiinnostaisikaan, niin onhan se ihan kiva tietää mistä voi tarpeen tullen säästää. Ja on se kiva tunne, kun viivan alapuolelle jää vielä plusmerkkisiä lukuja:)

24 kommenttia:

 1. Mullakin on kirjanpito, tosin ihan ruutupaperivihkoon tehtynä. Kokeilin kerran Marttojen versiota ja koin käytön hankalana, siis nettikäytön. Olen kai liian vanhanaikainen vielä. Ja kun on vuosia pitänyt kirjanpitoa, on hauska seurata tulojen ja menojen kehitystä ihan kirjallisestikin. Opettavaista se ainakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wanha kunnon ruutupaperivihko:) Samahan se on mihin niitä kirjaa, mä olen vaan vannoutunut taulukkolaskennan ystävä;)

   Opettavaista se on kyllä ja täytyy myöntää, että saan siitä kicksejä.

   Poista
 2. Mulla oli joskus muutaman kuukauden käytössä sellainen automaattinen sovellus (Balancion), joka analysoi korttimaksujen ja tilitapahtumien perusteella, mihin rahat olivat menneet (ja mistä niitä joskus tuli). Eli osasi automaattisesti kirjata S-Marketin ostot ruokatilille ja kuntosalin jäsenmaksun harrastuksiin - superkätsää! Toki rivejä pääsi itsekin muokkaamaan, jos vaikka halusi siirtää ruokakaupasta ostetut sukat vaatetilille, jne.

  Kertoo kieltämättä paljon talouden tilasta ja -pidosta, mutta en sitten kuitenkaan jaksanut nähdä vaivaa sen eteen ollenkaan. Ehkä jos pitäisi oikeasti alkaa tinkimään asioista tai tarkemmin analysoimaan, mihin kaikki rahat oikein menevät, olisin valmis maksamaan ko. palvelusta sen kk-maksun (4€/kk) verran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä maksan mielellään kortilla juuri siitä syystä, että siinä tulee mukana puoli-ilmainen kirjanpito. Ja sitä paitsi kiskalla katsovat hitaasti, kun käteismaksusta "voisin ottaa sen kuitinkin". Kun maksaa kortilla, niin ei tule niin hankalan asiakkaan statusta, vaikka kuitin haluaakin:)

   Musta on tosi hauskaa analysoida rahanmenoa ja olen jopa tehnyt kaikenlaisia riskianalyysejakin jos taivas sattuu tipahtamaan päälle;) Tiedän, sairasta.

   Poista
 3. Mulla ollut myös excelissä (yllätys) oma kehittämä kirjanpito jo vuosia, en osaisi olla ilman. Ei tosiaan voi ainakaan sanoa ettei tiedä mihin rahat katoaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että muutkin. Eikä kannata välittää, vaikka ne "holtittomat" väittäisivät touhua ihan pimeäksi:)

   Poista
 4. meillä on kanssa laskettu ekseliin kaikki menot autosta hammasharjaan. Samoin tulot lapsilisää myöten. Siitä näkee kätevästi paljonko jää käteen pakollisten menojen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, just näin. Käteisellä maksettuja euron kahveja en kirjaa, mutta harvasta paikasta niitä euron kahveja saakaan, joten virhemarginaali on olematon:)

   Poista
 5. Tota... Ensin säikähdin, kun näin sanan "Martat", että en ihan ekana olisi sua ja Marttoja yhdistänyt. Mietin hetken jopa, että sä oot joku Marttojen rahastonhoitaja.... Noh, onneksi ei sentään.

  Ukkosen kanssa yksi ilta dinneri kotona vähän venähti ja taisi siinä pullo viiniäkin per pää mennä (okei, myönnetään, että pitkälle toista). Jossain vaiheessa puhe kääntyi rahankäyttöön ja tuohduksissani lähdin tekemään exceliä.... Ukkonen tajusi hiippailla nukkumaan ja waimonkin olisi kannattanut. Sellaiset kaaviot olin yön pikkutunteita piirtänyt, että niiden perusteella meidän perheen rahat olisi sijoitettu kaikkein eniten Stockan Herkkuun...

  Taidanpa käydä kopsaamassa tuon Marttojen excelin ja miettiä minne ne oikeasti häviävät...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, nyt vähän rispektiä. Meitsihän on kaikkien marttojen ja marthojen (ilman niitä veronkiertorikoksia) esikuva.

   Joo hei, mä muistan tämän, taisit postatakin kosteasta laskelmasta joskus:). Oikeasti: kokeile, se on hauskaa.

   Tuukko messuille?

   Poista
  2. Voi marthaa...

   En tuu Matkaan, vaan lähden Tukhomaan Formexiin esittelemään sun torkkupeittoa.

   Poista
 6. Minulla on ollut muutaman kerran joku laskelman alku, mutta aina ne on jääneet kesken. Vaikka hauskahan niitä lukuja on analysoida. Ehkä pitäisi taas aloittaa.

  VastaaPoista
 7. Mä sain kanssa tilinpäätöksen valmiiksi, siis töissä.
  Kotona seuraan luovemmalla kirjanpidolla, excelissä on kyllä tulot ja laskut ja muut menot on vaan about - tuntuu eurot ilman k:ta tai t:tä niin pieniltä numeroilta duunin numeroiden jälkeen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niissä saa olla luova, pitää olla tarkka, eihän siinä mitään järkeä muuten ole. Duunissa kyllä helposti pyöristän lähimpään kymppitonniin;) Mutta muuten osaan kyllä suhteuttaa duunin miljonnat ja omat sataset:)

   Poista
  2. Miljoonat. Osaan myös kirjoittaa laskutaidon lisäksi.

   Poista
 8. Wau. Siis kyllä mäkin tiedän mihin mun rahat menee, mutta sen näkeminen mustaa valkoisella kirpaisisi ihan liikaa.
  Ihan pika pikaa käyn laskutkin maksamassa niin etten joudu liikoja tiliotteita näkemään. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jo valmiina piirtämään permanent -tussilla rastia seinään, jos sullakin olisi ollut vastaava systeemi:)

   Poista
  2. Hah! You know me too well. :-D

   Poista
 9. Huh, Jassu pelasti mut. Täällä on tunnollista porukkaa.. Mäkin kyllä melkein aina tiedän mihin mun rahat menee, mutta en voi väittää että tietäisin sen euron tai kymmenen tarkkuudella.

  Mielenkiinto kyllä heräsi - siis tuo ohjelmako jotenkin kirjaa suoraan kaikki korttiostokset johonkin..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä mulla kanssa toinen:)

   Joo, on ohjelmia, jotka synkkaa luottokorttiostojen kanssa. Mä teen omani käsipelillä, kun eihän se ohjelma tiedä olenko ostanut sukkia ja ripsiväriä.

   Poista
 10. Tää holtiton kyllä väittää touhua ihan pimeäksi. Tulee vaan paha mieli. Mielummin kirjoitan päiväkirjaa ;)

  Ja sitä paitsi tiedän tarkkaan mihin roposet katoavat… Tai ainakin suurin osa niistä. Ihan kaikkea kun ei tarvitsekaan tietää. Eihän? Punainen lanka= osta laadukasta. Niistä pääsee taivaan pudotessa eroon. Ehkä. Pientä korvausta vastaan.

  Tosin tästä voisi tehdä "born survivor"- lite version. Lähes kaikkeen kun on varauduttu… paitsi, että pitää googeloida taivaanputoaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siellä vielä yksi. Päiväkirjaa? Se kuuluu sarjassa "en koskaan ole enkä aio":)

   Poista