sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Suomen paras hiihtokaupunki

 
On HS:n mukaan Helsinki. Niin hassulta kuin kuulostaakin, niin voi olla hyvinkin pitää paikkansa.Viikonloppuaamuisin aamupäivisin, jos ei ole kiire mihinkään, huvitan itseäni laskemalla ohi hiihtäviä ihmisiä. Tai se mitenkään huvittavaa ole, ärsyttävää tuollainen sporttinen reipashenkinen meno heti aamusta. Trendi alkoi omassa ystäväpiirissäni kolme talvea sitten, nykyään kaikki hiihtävät. Paitsi minä. Kun en osaa. Äitini, joka omien sanojensa mukaan on hiihtänyt kesät talvet sensatakilometriä suuntaansa kouluun, jaksaa aina taivastella olematonta hiihtotaitoani.

Tänään päätin, että nyt. Nyt lähden hiihtämään. Ei se niin vaikeaa voi olla. Seuraksi sain poikani, joka ystävällisesti lupasi opettaa minua. Homma ei mennyt ihan putkeen. Olin huono, siis todella huono. Pysyin kyllä ladulla, mutta siinä vaiheessa, kun noin 4-vuotias pikkukaveri sivakoi ohitseni, tajusin oman vajavaisuuteni.

Puolen tunnin hiihtämisen jälkeen tutorini tuumasi, että on aika kääntyä takaisin, hänen treeninsä alkavat kahden tunnin päästä. Käännyin katsomaan taakseni ja tajusin, että näen vielä kotitalomme. "Eihän meillä vielä mikään kiire", yritin. "Kyllä tässä sun kanssa ehtii vielä kiirekin tulemaan."

Kaipaan vertaistukea. Onko mulla kohtalotovereita?

Ja mistä mä löydän aikuisille tarkoitetun hiihtokoulun?

17 kommenttia:

 1. Sä teit sen - wohoo!

  Äläkä nyt lannistu! Vaikka olen kyllä monelta muultakin (lue: mies) kuullut homman jääneen siihen, kun mummot menee vasemmalta ja oikealta ohi. Uskon, että 4-vuotiaallekin häviäminen voi nyppiä

  Kohtalotoveri olen siinä mielessä, että hiihtänyt en ole sitten yläasteen, mutta musta et kohtalokaveria tuohon hulluuteen saa! Mulle riittää se skimbaamisen yrittäminen, siinä hommassa oltiin tänäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä kannata kauheasti tuuletella, meno oli siinä määrin hataraa:(

   Olisin potkaissut niitä ohittajia, mutta ne sukset esti;)

   Poista
 2. Jes, loistava yritys!! Tai toteutus, hyvähyvä, siitä se lähtee!!

  Aikuisten hiihdonope pitäisi löytyä jostain alamäkihiihtokoulusta, meillä ainakin oli kurssilla myös pakollinen väkisinhiihto-osuus. Ja mun mielestä ainakin Turussa kaupungin liikuntatoimi järjestää hiihtokursseja. Eli kyllä niitä on.

  Juuri eilen ystävien kanssa puhuttiin, miten hiihto on katoavaa kansanperinnettä. Tai siis enemmänkin jakautunut - on niitä himohiihtajiä ja sitten niitä jotka eivät hiihdä ollenkaan. En tosin tiedä kumpaan kategoriaan itse kuulun. Hiihdän lähinnä pakon edessä (lue liikuntatunnilla lasten kanssa). En inhoa sitä (ainakan niin paljon kuin esim. luistelua:), mutta se ei ole prioriteettilistassa niin korkealla, että järjestäisi sille aktiivisesti aikaa... Poden kyllä huonoa omatuntuoa siitä, etten vie lapsiani hiihtämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläpäin hiihto on kaikkea muuta kuin katoavaa kansanperinnettä. Ihan kaikki hiihtävät. Nekin jotka vielä kasarilla vannoivat ettei koskaan enää;)

   On huomattavasti trendikkäämpää mennä Paloheinään hiihtämään kuin Alpeille skimbaamaan;)

   Poista
  2. Trendikästä. Todellakin. Kaikki hiihtävät! Ihan timanttia. Ja tehokasta.

   Ja mihinkään Paloheinään vaan vetten päälle ja rantoja pitkin vaikka mihin :) Ihanaa on! Fanitan sun lastesi mummoa :) Pitää muuten olla molemmat: pertsat ja luikkarit( wassua ja mogrenia varten). Tehoja, tehoja.

   Poista
  3. Mä oikaisin tuosta kartasta ja olin vetten päällä. En tosin kovin pitkälle päässyt. Tuo 30 km on vain märkä päiväuni, 300 metriä meni siihen puoleen tuntiin.

   Ja Alpeilla käytiin matalalla profiililla, katsovat hitaasti moista touhua:)

   Kuten mun tekstistä voi päätellä, niin pitää ensin opetella auttavasti pertsaa ennen kuin voi lähteä hifistelemään.

   Poista
  4. Tuolla katoavalla kansanperinteellä on kyllä täällä juurikin se merkitys, että hiihto todella on trendikästä (juuri kuten Nina sanoit, skimba jää ihan kakkoseksi), mutta siis ne "ei trendikkäät" eivät t o d e l l a k a a n hiihdä. Ennenhän kaikki hiihtivät, huonoilla tai hyvillä välineillä. Ainakin sinne kouluun ;).

   Joko ilmottauduit hiihtokouluun :)?!

   Poista
  5. Meillä hiihtää kyllä ne epätrendikkäät mummotkin. Ja aika lujaa hiihtävätkin:) Joo, olet varmasti oikeassa. Toisaalta meni monta vuotta ettei täällä ollut lunta missä hiihtää.

   Luksu valittaa kun ei koulussa ole hiihtokilpailua;)

   Mulla on seuraava vapaa vkl huhtikuussa:( Siis niin, että olisin siihen aikaan asemissa, kun niitä hiihtokouluja järjestetään. Ehkä mä yritän mutsin kanssa, jos se enää suostuu: vannotti etten enää vedä itkupotkuraivareita;) Mä jotenkin aina taannun sen seurassa...

   Poista
 3. Terveisiä ladulta, kyllä oli mahtavaa taas kun paketista ulostullut nilkka salli sivakoida!

  Mene hyvä ihminen hiihtokurssille, keskimäärin suomalaiset vain kuvittelevat osaavansa pertsailla kun ovat sitä Järvisillä alakoulussa lykkineet.

  Hiihtokursseja järjestää vaikka Suomen Latu Paloheinässä: http://www.suomenlatu.org/tapahtumakalenteri/?ilmo=5265&pai=Helsinki&yhdi=&laji=

  tai sitten pikaisempaa opetusta tarjoaa vaikka Oittaan hiihtokeskus, jossa viikonloppuisin voi osallistua parin tunnin kurssille.

  Kivaa se on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea uudelle kintulle!

   Mä katoin tota Paloheinää, ihan oikeasti katsoin, mutta en löytänyt tuota. Kiitti, varaan aikaa asap.

   Mua motivoi vain ja ainoastaan sen tehokkuus. Tartte niin kivaa olla;)

   Poista
 4. Mutta kannattaa muistaa,, että hiihto on oikeasti välineurheilua!Huonoilla välineillä tulee vain paha mieli mutta oikeanlaisilla suksilla( jotka eivät lipsu) laji on kivaa ja tehokasta.Nimimerkillä eräs, joka on sivakoinut pari talvea huonoilla suksilla ja hoksasi vasta viikko sitten, että surkea hiihtotaito johtui ainakin osittain vääristä välineistä. Nyt on kunnon sukset ja mummotkin jäävät jo vauhdissa taakse :)

  -Aada

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En valitettavasti voi laittaa välineiden piikkiin. Mulla oli lainassa kamat kaikkien välineurheilijoiden äidiltä, siis omaltani. Veikkaan, että tuota mummoa ei heti kiinni saa:)
   Mutta jos ne nelivuotiaat ei ohittitelisi, niin sekin olisi jotain.

   Poista
 5. Täältä hiihtokouluun:
  https://www.facebook.com/events/475660522485055/?ref=3
  ;-)

  VastaaPoista
 6. Mä hiihdän 14 vuotta vanhoilla suksillamonot jouduin uusimaan hiljattain, koska vanhojen monojen kansaa kävi ohrasesti. Edellisellä hiihtolenkillä meinattiin aiheuttaa ystävän kanssa neljän ihmisen ladulta suistuminen. Paloheinä= mun lähiladut. Ja siellä hiihtää kaikki ihan liian pro-hiihtäjät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suksilla, ilman voiteita. Monot jouduin... Ei tulla iPhonen kommentoinnin kanssa oikein toimeen.

   Poista
  2. :) Joo, ymmärsin kyllä. Tuntuu, että tuossa meidän rannassakin on kaikki prot.

   Poista