tiistai 10. huhtikuuta 2012

Pullonpalautusta

En ole erityisen eko, ostan luomua lähituottajien tuotteita ja pyrin kuluttamaan viisaasti (ei ehkä uskottavuuden kannalta ihan paras ajoitus tuon edellisen postauksen jälkeen). Kierrätän sen minkä voin ja osaan. Silti mua on viime aikoina alkanut ahdistamaan tämä jätteiden määrä.

Tässä meidän kylpyhuoneen jätteet (ei siis ne pönttöön menevät) parin viikon ajalta. Hirveä määrä. Tuossa on nyt sattumalta useamman sarjan shampoot, mutta jos niitä ei olisi, niin olisi jotain muuta. Jätteen määrä on vakio.


Nuo Tigin tuubit ovat ihan painajainen, ei mitään käsitystä minne ne pitäisi tunkea. Eli laitan ne sekajätteeseen. Kiehl’s sentään palkitsee ne asiakkaat, jotka palauttavat tyhjät pullot heidän liikkeeseensä. Ihan sama mitä niille sitten tehdään, ainakin mä olen oman osuuteni tehnyt.


En ole varma, mikä tämä postauksen tarkoitus on. Ehkä purkaa ahdistusta näiden nurkissa pyörivien jätteiden suhteen. Ja ehkä löytää jokin kompromissi, olisiko ehdotuksia? Luomukosmetiikkaa? Sama määrä jätettä niistäkin syntyy.

23 kommenttia:

 1. Ihan sama ahdistaa, lisää tuohon pesuainepullot päälle. Asutaan omakotitalossa eikä mitenkään saada mahtumaan kaikkia jätteitä omaan roskalaatikkoon. Hyvänä puolena, mieskin on oppinut kierrättämään.

  t. Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. (Pyykin)pesuainepullot on kanssa sellainen helmi, että morjens. Onneksi nykykoneet syövät vähemmän pesuaineita (tai sitten olen oppinut annostelemaan oikein).

   Poista
 2. No mullakaan ei ole tuohon kosmetiikkajätteeseen mitään ratkaisumallia, mut pyykinpesuaineessa olen sentän siirtynyt siihen Lumme-sarjaan ihan siksi, että mua ahdisti ne mielettömät nestemäisten pesuaineiden muovipönikät. Ne Lummeet tulee sellaisissa lituskoissa muovitötsissä ja näköjään pesee siinä missä muutkin merkit. Että edes sellainen pieni ekoteko mulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota mä olen monesti pohtinut, miksei pyykinpesuaineille voi olla täyttöpakkauksia, just tuollaisia mitkä voi litistää.

   Hyvä ekoteko sulla, taidan itsekin kokeilla Lummetta.

   Poista
 3. Tai sitten vaihtoehtona muutto :DD
  Täällä päin Suomea kerätään energiajäte jonne menee kaikki poltettavaksi kelpaava muovi, kuten esim. tyhjät shampoopullot. Poltossa syntyy energiaa joka on energia-arvoltaan hyvin lähellä öljyn polttoa. Energialla lämmitetään taloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä kerään noita pulloja energiajätteeseen (en siis säilö tyhjiä purkkeja huvin vuoksi:). Meilläpäin asuu varmaan Suomen tiedostavimmat kansalaiset, joten kierrätysasiat ovat kondiksessa, siitä ei ole kiinni.

   Poista
 4. Me asutaan omakotitalossa Helsingissä ja ainoa, mille en ole keksinyt kierrätystä ovat muovit. Kerätäänköhän energiajätettä jossain erikseen? Täytyykin selvittää.

  Meillä muuten tyhjennetään jäteastia neljän viikon välein ja hyvä jos se on puolillaan.

  VastaaPoista
 5. Jätettä tulee juu, mutta miten sulla / teillä parissa viikossa tyhjenee noin paljon pulloja ja purkkeja?
  Kyselee Rose ihmetellen :D

  VastaaPoista
 6. Kaikki kosmetiikka/pesuaineet loppuu aina samaan aikaan ja samanlaisen kasan kanssa aina pähkin et voiskos nää laittaa johonkin kierrätykseen, täyttöpakkauksia osaan ostankin mutta ärsyttävää kyllä ne on välillä jopa kalliimpia kuin peruspakkaus. Ja niin eko en valitettavasti ole, että maksaisin täyttöpakkauksesta kalliimman litrahinnan.

  VastaaPoista
 7. Pesuainetta saa myös ihan jauheena pahvipakkauksessa...ylläri! :D Kokemuksesta voin sanoa, että nesteestä jauheeseen siirtyminen kävi näppärästi, enkä ole huomannut mitään jäämiä, puhtauseroja tms. En tajua, miten joku voi perustella itselleen ne muovipullot...

  VastaaPoista
 8. Siivosin tuossa kylppärin laatikoita. Mihin voisi palauttaa ne pullot, joissa on vielä jotain yli puolet jäljellä? Jos nyt sattumalta meni leikkaamaan tukan lyhyeksi eikä aineita enää kulu niin paljoa. Ja jos vaikka haluaisi välillä vaihtaa merkkejä...

  VastaaPoista
 9. Juhannusruusu: ei Helsingissä taida olla kuin Sortti-asemat (vastasin hölmösti Katjalle), johon siis ajetaan autolla, ja vielä maksetaan muutama euro siitä ilosta:) Mä keräilen niitä auton takakonttiin ja vien kerralla enemmän.

  Rose, sattumalta. Nyt just sattui tyhjenemään shampoopullot, ensi viikolla jotain muuta.

  Anni, niin ne tuntuu tekevän. En ole ymmärtänyt miksi niin aina käykin:) Miltä tuotteilta sä olet löytänyt täyttöpakkauksia? Mä ostin tänään tuota Jassun mainitsemaa Lummetta, mutta muuten aika nihkeästi mitään sopivaa löytyy.

  Ano, jauheet on nähty, ei toimi meillä. Ja voin perustella hyvinkin helposti itselleni nuo muovipullot, jos minulle ei muuta tarjota. Tässä nyt Unileverille ja kumppaneille pohtisen aihetta.

  Tiksu, heitä mäkeen. Tai anna kavereille, niin mä teen. Sun ekoteko on siinä, että edes pysähdyit miettimään. Sano viherhipit mitä tahansa, niin turhan vaikeaksi tämä homma on meille normikuluttajille tehty.

  VastaaPoista
 10. Meillä Espoossa kerätään energiajaettakin, luulisi Helsinginkin puolella löytyvän paikkoja. Tosin kaipa se riippuu myös taloyhtiöstä, että mitä pönttöjä siihen pihaan haluaa.
  Ja täyttöpakkauksista: ainakin Ruohonjuuri myy pesuaineita sekä vaatteille, tiskeille, että ihmisille litratavarana omaan astiaan (toki myös pulloissa), eli jos asioi esim. Helsingin keskustassa joskus, voi samalla yrittää muistaa ottaa tyhjän pesuainepullonsa täytettäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun käsittääkseni energiajätteen kierrätys lopetettiin suurelta osin kannattamattomana (Sortti-asemia lukuunottamatta).

   Ruohonjuuresta olen joskus ostanut täytettäviä pesuaineita, mutta esim tiskikoneen pesuaine ei vakuuttanut.

   Poista
 11. Ikuisuusaihe :(

  Energiajätettä ei pk:ssa enää kierrätetä. Se lopetettiin 2010. Siihen saakka keräsin. Hartaasti. Kootut selitykset täältä: http://www.hsy.fi/jatehuolto/ohjeet/Useinkysyttya/Sivut/energiajae.aspx

  Kuka tuo ekana markkinoille ( kunnon) shampoot palautuspulloissa? Iso perhe= paljon pieniä tyhjiä pulloja :( Ja joo Tigin isot plot nähty. Ei enää... Pyykinpesuaineita onneksi myydään. Tukussa. Ja pesuaineista Methodilla on täyttöpussit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Siis ne lopetettiin, eiks vaan? Ainakin mä olen ollut siinä käsityksessä... Oon sekaisin:)

   Just niin. Kuka tuo? Vaikka ekologisuus on hyvästä, niin haluaisin silti pestä pääni jollain muulla kuin mullalta haisevalta shampoolta. Tigin kama on aika kuraa nykyään, nythän niiltä on tulossa joku "parempi" sarja. Mä olen siirtynyt / palannut takaisin Wellaan ja Redkeniin.

   Poista
  2. Ja nyt kun oikein vauhtiin taas pääsin (verenpaineet katossa), niin yksi pyyntö kaikille viherviheltäjille, joilla ei tunnu olevan muuta tekemistä kuin paheksua muiden epäekologisuutta: Antakaa meille helposti löydettävää tietoa asiasta, mielellään yhdestä lähteestä. Ja vaihtoehtoja (mielellään sellaisia jotka eivät haise siltä itseltään). Ja unohtakaa ne pesupähkinät. Kiitos.

   Anteeksi. Olen tuohtunut. Homma on tehty liian vaikeaksi.

   Poista
 12. pk pääkaupunki ei päiväkoti

  VastaaPoista
 13. Ei varmaankaan onnistu teillä, mutta halusin vain kertoa miten ihanaa on että meilläpäin on mahdollista yksittäisten kotitalouksienkin ottaa energiajäteastia. Jaksan toitottaa tätä lähipiirissäni kaikkien kyllästymiseen asti mutta musta on käsittämätöntä ettei meidänkään kadulla niin tee kukaan muu kuin me kun se kerran on mahdollista. Vaihdettiin pari vuotta sitten yhteistyöhön jossa entisen oman sekajäteastian tilalle tuli viereisten naapureiden kanssa yhteiset seka-, bio- ja energiajäteastiat. Sen jälkeen mua huvitti pitkään miten pienistä asioista voi ihminen tulla onnelliseksi. Mä hymyilin typerää hymyä varmaan puoli vuotta joka kerta kun vein energiajätepussia roskikseen ja kävelin ohi sekajäteastian. Uskomatonta muuten miten vähän sekajätettä oikeasti tulee, meitä on kaksi kolmelapsista perhettä ja astia tyhjennetään kahden viikon välein eikä ole koskaan ollut täynnä. Muutama kymppi lisää vuodessa ja todella paljon hyvää mieltä (ja myös ärtymystä että mikseivät kaikki tee niin joilla on mahdollisuus).
  Ärsyttävää on myös se, että käsittääkseni on paljon kaupunkeja joissa energiajätteen kerääminen ei ole mahdollista, ainakaan yksityisille kotitalouksille.
  Ei mulla muuten mitään vinkkejä ollut tarjota:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, tuo olisi hienoa. Mahtavasti tehty! Ja ymmärrän hyvin onnen tunteesi. Mä tunnen myös mielihyvää, kun kiikutan niitä pulloja ympäri Helsinkiä:) (siis ajan sen paikan ohi kuitenkin silloin tällöin, eli ei siitä mitään vaivaa ole).

   Poista
  2. Niin, ja mähän voisin lähettää omat tyhjät purkkini sinne teidän vajaaseen energiajäteroskikseen:))

   Poista
 14. Yritän itse tuijottaa suuria linjoja (ja nappaan termostaattia pienemmälle morkkiksen iskiessä). Tää pohdinta ekologisuuden kanssa on just sitä realismia; ei riitä, että potee syyllisyyttä ja haluaa tehdä jotain; pitäisi olla myös mahdollisuus tehdä jotain ihan oikeasti. Vois kuvitella, että esim. Bodyshopin konseptiin vois sopia täyttöpussit shampoota jne. Varmasti näitä on tulossa, joskus. Jonkun pitäisi olla aktiivinen ja vaatia, teollisuushan tuskin lähtee kokeilemaan ympäristöystävällisyyttä, ellei koe selvästi siitä hyötyvänsä.

  No, meillä tulee paljon muovijätettä. En vain jaksa olla huolestunut siitä. Meillä on oma astia sanomalehdille (60 e / vuosi), seuraava investointi on biojäte / komposti.

  Onnea teille, jotka olette jo pidemmällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi mulla paljon muutakin parantamisen varaa, mutta olisin halunnut toteuttaa tässä kohdin:) Ja toisaalta ymmärrän, että muovin kierrättäminen on kallista, mutta silti asia kismittää...

   Poista