tiistai 26. huhtikuuta 2011

Nykyajan lapset

Kyllä on maailma muuttunut. Nykylapset lukutaidottomina pörräävät netissä kuin kotonaan. Tähän voisin luontevasti jatkaa tarinaa omasta käpylehmälapsuudestani, mutta epäilen, ettei ketään kiinnosta.


Löysin reilu vuosi sitten Inkan pöydältä, koneen vierestä, lapun jossa luki tikkukirjaimin youtube. Epäilykset heräsivät heti ja kysyin lapun funktiota. Se oli pikkuveljeä varten, että voi itsenäisesti kuunnella musiikkia ja katsoa futista. Tikkukirjaimilla kirjoitettu, kun eihän se tunnista pieniä kirjaimia. Kävimme teinin kanssa keskustelun netin turvattomuudesta: 5-vuotiasta ei voi jättää yksin tietokoneen luokse. ”Mitä se haittaa, eihän se osaa lukea?”. Niin Sherlock, siellähän ei ole kuvia lainkaan.


”Äiti koska mä saan sen oman tietokoneen?” kysyy melkein 7-vuotias. ”Saanko synttärilahjaksi?” ”Saat, mutta et tänä vuonna.” ”Mutta mä tarvitsen sitä syksyllä, kun menen kouluun. En voi muuten tehdä läksyjä.” Siis anteeksi mitä? Sanokaa, että se yrittää vaan vedättää?

Niin, ja loppukaneettina: ”Mä en voi ladata musiikkia puhelimeen, jos mulla ei ole tietokonetta.”

Mä olen aivan liian vanha tällaiseen.

16 kommenttia:

 1. Jepjep.. sitten kun koulu alkaa niin "kaikilla muillakin on" Jestamandeela mikä marina on ollut monta viikkoa kostetusnäytöstä. Sehän on kai-kil-la, inttää neiti joka on kadottanut jo kaksi puhelinta. Läppäri asia ihme kyllä unohtui kun perustelin asian juurtajaksaen. Meillä on yksi pöytäkone keskeisellä paikalla missän saa käydä netissä, luvan kanssa. Läppäri meidän vanhempien, sillä lapset ei saa mennä.

  Pakko vielä jatkaa tätä.. Meillä on myös kova kinu facebookkiin 3lk tytöllä. Kuulema luokkakavereita siellä on. Onko sinne virallista ikärajaa? Anteeks et mä tähän asian yhteyteen tämän nyt suttasin. Mun ehdoton mielipide on ei. Nuo kaverisuhteet tahtoo tytöillä olla on/off mallia muutenkin ihan live elämässäkin, siihen vielä nettiä sotkemaan koukeroita.Nounou. Olenko kauhea kalkkis??

  VastaaPoista
 2. Mä en päästäisi tuon ikäistä FB:hen. Siellä on käsittääkseni joku ikäraja (13 tai 15) mutta eihän se mikään este ole, senkun hilaa syntymävuotta alaspäin. Se on turhan helppo tapa aiheuttaa kiusaa, jos sille päälle sattuu. Eli et ole kauhea kalkkis, ainakaan tämän kalkkiksen mielestä:).

  VastaaPoista
 3. " Huoh; syvä huokaus täältä ja suuret sympatiat. Onneksi asia ei ole meillä vielä ajankohtainen mutta hyvä tietää mitä on edessä;-) Pidä pintasi ja ole luvan kanssa "kalkkis". Sokrulle myös tsempit!

  VastaaPoista
 4. Meillä Nikke vinkuu kännykkää ja siihen pelejä. Nou nou, sitten kun kouluun menee saa. Mä olen kalkkis. Ja ei saa edes lapsiraukka pelata isoveljen PS:llä, veli antaa sitten pelata kuulemma kun on koulussa. Äidin läppärillä saa käydä luvan kanssa katsomassa lastenohjelmia:) Kandee oikeesti olla kalkkis!

  VastaaPoista
 5. Jotenkin musta tuntuu että "kaikilla muillakin on" = yhdellä on tai joku on sanonut saavansa. Niin uskomattomia nuo jutut välillä on. Aina vaan kokeillaan uusien juttujen kans meniskö läpi. Uuvuttavaa,muttei toimi. Systeri totesi, "se on lapsen elämää".

  Meinasin alaleuan tiputtaa kun fb tuli meillä keskustelun aiheeksi. Jotenkin vielä ymmärrän tuon musan kuuntelun,mut niinku sanoit niin kuvia on YouTube täynnä. Musavideotkin on monesti melkoisia.

  VastaaPoista
 6. Juuh, näitä nää on!

  Meillä ostettiin (tosin jo vanhemmalle) iPad, koska "kaikilla muillakin on!". Kävi sitten myöhemmin ilmi, ettei sellaista ole kenelläkään muulla... Nyt siitä saa vielä taistella koko ajan, kun ei muuta tekemistä enää sitten oliskaan kuin möllöttää omassa huoneessaan... Juu, eikä siellä todellakaan ainakaan läksyjä tehdä... Nyt iPad siirtyykin kiltisti äidin viereen "nukkumaan" klo 21 ;)

  VastaaPoista
 7. Tuttuja keskusteluja meilläkin, valitettavasti! Halutaan sitä ja haluataan tätä - kun kaikilla muillakin on ja ilman ei voi elää. Olen oppinut olemaan tosi varovainen/kalkkis noiden juttujen kanssa. Meillä oli Isoveljellä vuosi sitten painajaisia ja syykin selvisi vähitellen, kävivät kaverin kanssa katselemassa youtubesta pokemon-videoita, olivat vaan sattumoisin ihan muita, kuin virallisia pokemon-juttuja, jonkun omatekemiä ja aivan sairaita veri lentää -juttuja. Tulivat kivasti siitä youtuben hakukoneesta. Ja sieltä tulee kyllä aika paljon kaikkea muutakin kamalaa, ihan niillä turvallisillakin hakusanoilla.
  Ja syksyllä meilläkin käytiin fb-keskustelut 10-veen kanssa. Kun kaikki muutkin. No olihan se osittain ihan tottakin, osalla 10-vuotiaan kavereista on fb profiilit ja siellä he pelaavat niitä k-18 pelejä:( Ja yhden äiti huhuili, että mikset ole koiraa ulkoiluttamassa..FB:n virallinen ikäraja kai 13vee, meillä ainakin aika paljon korkeampi.

  VastaaPoista
 8. Voi ei!!! Tää jää nyt jo miettimään nasevia argumentteja.. pulassa ollaan (=minä olen) kun tämä meidän pikkudiiva oppii vaatimaan noita asioita ja isä sattuu olemaan totaalinen elektroniikkafriikki. :-S

  EiEiEi sanon minäkin millekään naamakirjoille tai muille ennen yläastetta!

  VastaaPoista
 9. Mä voin ainakin perustella, että kun äitikään ei vielä ole niin iso että olis fb:ssä niin ei sunkaan tarvitse. Mutta joo, muistan vielä liian läheltä aika monet "kun kaikilla muillakin on" = yhdellä oikeesti on mankumiset, juonia ja strategiaa pitänee ruveta jo hiomaan ja mäkin todellakin kalkkis kaiken tuollaisen suhteen.

  VastaaPoista
 10. Täällä nostaa käden ylös yks kalkkis! Omaa tietsikkaa ei oo 9vee saanu _vieläkään_ ja toki muilla siis on jo. Eikä meilloo pleikkaa, ei wiikkaa, yli 2v vanha DS, kaikilla muilla on jo uudemmat.

  Oman kosketusnäyttökännykän sai synttärilahjaksi, sitkeesti säästi miltei vuoden rahaa siihen ja meille vanhemmille jäi alle puolet maksettavaksi. Joo, mut nettiin hän ei sillä pääse, vaikka kaikki muutkin pääsee!

  FBstä ja e-mailista on vihjailtu, no ei käy, isi eikä äitikään ei oo feissarissa. Youtubessa saa käydä luvalla, tietsikka on tuvassa kaikkien näkösällä. Mut meilläpä on vanha Supernintendo, siitä kyllä on sitten kaverinsa kadeja :D

  VastaaPoista
 11. Kyllä, läksyjä tehdään tietokoneella, netissä. Se on ihan kelpo väline mm. matikan opetteluun ja juuri alussa, kun kehitetään rutiinia peruslaskuihin + - kerto jako. Opit oli mun mielestä se palvelu, jota täällä käytetään.

  Mun pojat on fb:ssä. Kätevä tapa pitää yhteyttä kaukana asuvampiin serkkuihin, tietoturvallisempi kuin mese.

  Tietokoneiden kanssa oman lapsuuden vertaaminen nykyiseen on turhaa. Minä en lukenut 13 vuotiaana digitodayn uutisvirtaa kännykältä, kuten mun poika tekee. Tieto (ja kone) on meidän lapsilla ihan eri roolissa kuin meillä on tai oli.

  Mun mielestä kasvatus lähtee arvoista, ei välineistä. Toista ihmistä kunnioitetaan ja arvostetaan joka paikassa, myös virtuaalisesti.

  VastaaPoista
 12. Oon old school.
  pompulla on, no en tiedä kuinka mones, kännykkä. Ja jollain on nyt kuulema luokalla HTC:n? älypuhelin -EI OLE TULOSSA. Kännykän sai kun meni kouluun, ei siksi että muillakin oli, vaan yhteydenpitoa varten -ja olin silloinkin itse aika vastahankoinen siihen. Kännykkä on yleensä edullisin mahdollinen, nyt jouduimme vaihtamaan Samsungiin koska Noksulla ei ollut vastaavaa ydinpommin ja tsunamin kestävää mallia.

  Läppäri, on. Sai miehen vanhan läppärin kunnostettuna pari viikkoa sitten -saa käyttää kotona kun joku aikuinen on paikalla. Yleensä katsoo legovideoita YouTubesta. Mutta ei edes päivittäin. Pelaa myös koulun jotain Opit-peliä jolla on opettava tarkoitus.

  FB, on kysynyt -EI OLE MENOSSA, ikinä.

  Pelikoneita on: psp, wii, psa2 ja xbox. Aivan älytöntä minusta mutta ilmeisesti joku poikien (lue:miesten)juttu. Aika harvoin ehtii pelaamaan, kun yleensä viihtyy ulkona niin että saa soitella kotiin useammankin kerran. PSP on tietty pidemmillä automatkoilla mukana. Jos minulta kysyttään niin yksi riittäisi mutta kuten todettu on tämä meillä siirretty miehen pelikentälle.

  DVD:t autossa. On, molemmilla. Olin aluksia vastaan mutta olen kääntänyt kelkkani täysin. Joojoo, mullekin riitti Akut takapenkillä mutta nykyaika on nykyaikaa...

  Ja tosiaan, en jaksa telkkarista ja pelaamisesta ihan kauheasti nipottaa, sillä pomppu on yleensä aina ulkona leikkimässä tms. Kesällä hyvä jos käy nukkumassa kotona -tästäkin oli viime kesänä haaveita kaveruksilla, että nukkuisivat ulkona :D

  VastaaPoista
 13. Windows Vistassa saa ainakin määriteltyä käytönvalvonnan asetukset niin, että sisällön saa blokattua iän mukaan, kuten myös aikarajat saa säädettyä tunneittain. Lapsella on oma profiili, jonka kautta hän pääsee koneelle ja aikuisella on taasen salasanallinen profiili, jonka kautta järjestelmänvalvojana hallinnoi muita käyttäjiä.

  Olen heti alusta saakka lapsen tietokoneella käyttänyt estoja ja aikarajoja -edelleenkin ne ovat käytössä, vaikka poika on jo teini-iässä. Toki käytössä on annettu iän mukaan ns. löysää, mutta koneella ei edelleenkään voi olla yötäpäivää.

  Mielestäni tämä on ollut toimiva ratkaisu ja suosittelen sitä kaikille.

  VastaaPoista
 14. Aamunkukka, pidän pintani. Olen kuulemma ”rento mutsi” ainakin teinin mukaan (juniori on varmasti eri mieltä), mutta joku tolkku touhuissa pitää olla.

  Katri, meillä on PS3 ja Wii, lähinnä L:n käytössä. Pelaa niillä NHL, PES, Fifaa ja Marion sporttiversioita. Ihan jees, kun valikoima on kovin sporttinen. L katsoo koneelta lähinnä urheilua, ei juurikaan lastenohjelmia. Yllätys.

  Sokrutin, tietty kaikilla muilla on ihan kaikkea ja mulla ei ole yhtään mitään. Tuntuu, että tämä toimii ihan aikuisillakin:). Ja en ole ihan varma onko Selvä Päivä biisin sanoitus ihan sopivaa 6-vuotiaalle, mutta antaumuksella sitä laulaa (ja haluan uskoa, ettei ymmärrä ihan kaikkea).

  Ano, ihan varmasti kaikilla on iPad, miten voit edes epäillä?;)

  Riikka, pojilla tuntuu nuo väkivaltaiset pelit/videot olevan se netin huonoin anti. Tytöillä taas sitten ihan eri jutut ja täytyy myöntää, että niistäkin on aika huoli. Kun se Mikko 9 v. voikin todellisuudessa olla Pera 39 v.

  Jassu, kyllä mäkin elektroniikasta tykkään ja M. vielä enemmän, mutta se ei tarkoita, että 6-vuotias saisi kaiken mitä ymmärtää pyytää. Katsotaan mitkä on haasteet sitten, kun teillä tytär kasvaa;).

  Anni, sulla on vielä vuosi-kaksi aikaa updateta tietosi:).

  Piia, meillä nuo on enkä siis itse asioita pidä pelkästään negatiivisena. Mutta kuten sanottu, kyseessä on alle kouluikäinen lapsi, joka on monessa asiassa juuri niin pieni kuin ikään kuuluukin olla. Ooh, supernintendo? Hienoa:)

  Miia, joo eihän se pelkästään ..keleestä ole, mutta meillä motiivit ovat muualla kuin Alkupolku-treeneissä. Ja ei aina riitä, että omansa kasvattaa mallikelpoisesti, jos vastapuolelle ei ole annettu lusikalla eikä kauhalla, niin siinä ei paljon omat arvot auta (esim FB:ssa).

  Anana, mä olen enemmän new school, mutta tosiaan sen tolkun kanssa. Inka sai ekan tietokoneensa (ja konsolit) muutaman vuoden ennen kavereitaan, mutta hänen kanssaan tuntuu olevan muutenkin helpompaa näissä asioissa. On kuitenkin tolkumpi kuin veljensä, en tiedä onko se sukupuoli- vai mentaliteettiero.

  Ti, meilläkin on edelleen nuo rajoitukset Inkan koneella. Ja olen sanonut, että voin koska tahansa ratsata koneen, jos tarve sitä vaatii (olen siis Inkan koneen pääkäyttäjä, vaikken koskaan ole hänen uusimpaan koneeseensa koskenutkaan). Pariin vuoteen en ole nähnyt aihetta, mutta mistäs sitä koskaan tietää. Tuon juniorin kanssa on vähän eri asia, on kuitenkin vielä niin pieni.

  Ja annoin vähän siimaa, saa kaapissa olevan ylimääräisen läppärin käyttöönsä heti, kun oppii lukemaan. Mulla on tässä oma lehmä ojassa, en jaksaisi joka aamu lukea Hesarin urheilusivuja ääneen.

  VastaaPoista
 15. Ananan kommentoimat auto dvd:t ja pelikoneet löytyy täältäkin, komppaan niissä täysin.

  Ti: Kiitos vinkistä, aika rajan ohjelmointi kuulkostaa hyvältä. Meillä ei silleen ole rajojen kans ongelmia kun käydään ehkä kerran viikossa netissä tunti kaks.

  Alakerrassa olis yks yli viis vuotta vanha kone,odottaa pelikoneeksi päätymistä koska tän pöytäkoneen sot-ke-vat ai-na pelatessaan.

  VastaaPoista
 16. BTDT! Niin kuin monessa muussakin, tässä vaan pitää pysyä vanhempana. Kaikki löytyy. Wiit, Peeässät, käsikonsolit, iPhonet, IPadit, kannettavat, pöytäkone. Säännöt vaan on tiukat.

  - Pelata saa vaan kaverin kanssa- interaktiivista pelaamista. Kas, heti Kevätpäiväntasauksen jälkeen pelataan mielummin ulkona kuin sisällä. Hurraa!

  - Puhelimet jää keittiöön kun mennään nukkumaan.

  - Kannettavilla tehdään VAIN läksyjä. Pöytäkoneella on kaikille omat tunnukset, joilla pääsee vain tietyille sivuille + aikarajat. Sorry. Vain 30 min per arkipäivä viihdettä. Lyhyet pätkät parempia kuin pitkät. Vähän niin kuin alkoholin kanssa( lasi päivässä vs. nollaus vkossa ;) Pöytäkone rauhallisessa, mutta yhteisessä tilassa...

  "Rento mutsi" :)

  VastaaPoista