sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Uskoako vai eikö uskoa?

Joulupukkiin. 8 –vuotias. Olin ihan varma, ettei menisi läpi enää tänä vuonna. Aikaisempina vuosina ollaan aloitettu ”muista olla kiltti, tontut näkee, saat vaan risuja” –virret jo hyvissä ajoin lokakuun lopulla, mutta nyt ei olla koko pukista edes puhuttu. Itse kuitenkin ottaa asian puheeksi vähän väliä. Ja nimenomaan siinä moodissa, että pukki on edelleen tosielämän sankari.

 
Se aito ja oikea.
Etiketti on uusi, sisältö onneksi vanhaa taattua Blossaa.

Aikaisemmin syksyllä oli tullut ystävänsä kanssa siihen lopputulokseen, että koko pukkijuttu on ihan vedätystä.  En kieltänyt enkä myöntänyt. Ehdin jo päästelemään ankkoja suustani rinnastamalla jumalan ja joulupukin toisiinsa. Ajattelin, että kyllä asia tämän syksyn aikana valkenee. En tiedä onko valjennut vai ei, mutta halu uskoa on voimakas. Ehkä taustalla on pelko siitä, että lahjojen tulo tyrehtyy, jos pukkia ei olekaan? On jo pienestä asti tiennyt, että osa lahjoista on mummien, kummien ja muiden sukulaisten ostamia ja onkin fiksuna poikana toivonut arvokkaampia lahjoja joulupukilta (ettei rasittaisi mummien ja kummien lompakkoja liikaa).
 
Meille oli ilmestynyt jo joulutähtikin.

Nyt meillä käydään keskustelua siitä pitäisikö kertoa vai eikö pitäisi.? Mun mielestä pitäisi, miehen mielestä ei ja Inkakin on sitä mieltä, että kyllä se sitten hiffaa, kun on sen aika. Tai kun joku kavereista asiasta tiedottaa. Mikä onkin erikoista, eikö kukaan muka ole asiasta valaissut? Ystäväpiirissä on kuitenkin useampikin pari vuotta vanhempi kaveri, ovatko he tosiaan niin lojaaleja, että pitävät mölyt mahassaan? Tai luokka- ja treenikaverit, ihan varmasti joukossa on niitä, jotka tietävät asian todellisen laidan.

Tai ehkä se tietää, mutta ei halua meidän tietävän tietävänsä. Oman etunsa tähden.
 
Miten teillä, vieläkö kouluikäisillä riittää luottoa joulupukin olemassaoloon?
 
                                                        ***********************************

P.S. Kiitos huolenpidosta, ihan hyvin täällä voidaan. Reilun viikon sisään normiarjen lisäksi kaksi yöpyvää reissua, kahdet syntymäpäiväjuhlat, kahdet pikkujoulut ja yhdet futisturnaukset järjestelyineen. Loppuvuosi jatketaan  tonttuillen.

23 kommenttia:

 1. Ihana Luksu taas, säästää sukulaisten ja vanhempien rahoja :)!! Mä luulen, että versio tuo ei ainakaan ihan täysillä enää usko mutta ei halua sitä teille kertoa on aika lähellä totuutta. Mun mielestä tämä ei ole sellainen perhekeskustelun paikka tyyliin "kuulehan..", vaan kuten totesit, jos kysytään voi vastata jotakin ympäripyöreää ja suoraan kysyttäessä ei tuonikäiselle enää kerrota satuja/valehdella. Eri asia on ikäisekseen lapselliset lapset, jotka asian suhteen voisivat joutua helposti kiusattavaksi, heille pitää mun mielestä kertoa totuus "pehmeästi" vanhempien toimesta. Mutta uskon, että Luksu fiksuna kaverina osaa vetää teidän ja kavereiden jutuista oikeat johtiopäätökset itselleen sopivalla tavalla. tulipa sekava selitys..:). No, kerro jos asia ratkeaa jotenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo ajatus on ihan kaunis:) Ja oli aika nuori, muistaakseni 3-vuotias, kun ensi kerran tuon kuningasidean sai. Joulupukkihan tunnetusti on äveriäs kaveri;)

   Ei aiota enää mitään tonttu-pukki-tarinoita sepittää, katsotaan miten tämä tilanne tästä etenee.

   Miten sun kokemukset pienistä koululaisista, puhuuko ne keskenään mihin sävyyn asiasta koulussa?

   Meillä oli tänään vanhempainvartti, mutta L oli paikalla, enkä voinut opettajalta tentata, mikä on luokan yleinen mielipide..

   Poista
  2. Joulupukista ei juuri koulussa puhuta (tosin meillä alkuluokat puuttuu eli kolmoset on nuorimpia). Mutta jotenkin kuvittelisin, että nämä joulupukkijutut eivät ole koulussa ykkösaihe. Vaikak eihän se tarvi kun yhden, jota aihe kiinnostaa ja sitten jo jutellaan...

   Poista
 2. Ai niin toi Blossa, se on hyvää! Parasta.

  VastaaPoista
 3. No mä käyn samoja pohdintoja 5-vuotiaan kanssa. Että vieläkö jatketaan joukulupukkistooria vai ei.

  On nyt itse alkanut toistamaan tarhakaveriltaan kuulemaansa "totuutta", että oikea joulupukki on kuollut ja nyt ihmiset näyttelee sitä...Jotenkin musta tuokaan versio ei ole kauhean kiva, mutta mihin suuntaan lähtisin korjaamaan sitä???

  Kiva, kun ehdit taas tänne! Tuli jo ikävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älkää vielä kertoko, jos ei itse kyseenalaista. Jotenkin tuollaiset 6-7-vuotiaat ovat aika hellyttäviä kun eivät oikein tiedä mihin uskoa;)

   Kiva kuulla, että joku kaipaa:)

   Poista
 4. Meillä 8.v totesi pari kuukautta sitten, että "sitä pukkia ei sitten ole olemassa", hymähdin vain ohimennen. Nyt onkin alkanut varmistelu :) "kerro nyt kuka se pukki on, onko sitä olemassa, te ootte iskän kans! Mut jos te olette, niin mistä te ootte saanut niin paljon rahaa :D" toivelistalta on myös hävinnyt tosi kalliit lahjat. Halu uskoa on siis täälläkin kova, enkä aio tätä uskoa horjuttaa. Muistan omastakin lapsuudesta sen tunteen, mitä jos se pukki onkin olemassa. Annan siis asian mennä omalla painollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just toi "kuka ne maksaa ja mistä te saatte rahaa". Raukat. Mutta toisaalta hyvä, että miettivät asiaa tuoltakin kantilta, ettei ne kamat vaan tipahda taivaalta. Ja raha ei kasva puissa ja blaablaablaa;)

   Mä muistan ihan saman, tunne oli aika kutkuttava:)

   Poista
 5. Meidänkin 9-vuotiaalla (!) on selvästi kova halua uskoa, vaikka jo välillä totesikin, että eihän sitä pukkia ole olemassa. Nyt, kun isänsä totesi, että kohta pitäisi kirjoittaa joulupukille, ei ilmekään värähtänyt, vaan ihan vakavana vain myönteli, että niin pitää.

  Jotenkin suloista, mutta kiusataankohan poikaa kohta koulussa? Jos vaikka vielä kuudennellakin uskoo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmä usko, että ne enää oikeasti uskoo. Menee siinä rajamailla, ettei tiedä mitä uskoa. Tokkopa niitä kiusataan, luulen, että moni ikätoveri kelailee ihan samoja asioita:)

   Poista
 6. Meillä 8-vuotias ei usko ja on nyt innoissaan mukana äidin salaisissa jouluvalmisteluissa ja jymäyttämässä pikkusiskojaan. Totuuden hänelle paljastivat viime vuonna naapuruston pojat, jotka puhuivat siitä kenen isä käy missäkin pukkina :) Vaikutti lähinnä helpottuneelta, sillä pohti aikaisemmin mistä kummasta ne "karvaiset äijät" (lue: tontut) meille sisään öisin pääsee kun ovet on sentään lukossa....

  6-vuotiaat siskot ovat täysin pukkisadun lumoissa eivätkä epäile hiukkaakaan, tosi suloista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toihan on ihan huipputilanne 8-vuotiaalle. Tietää totuuden (eikä tarvitse enää pelätä niitä karvaisia äijiä;) mutta pääsee kuitenkin pikkusiskojen kautta eläytymään tilanteeseen. Ja kuinka fiksuksi itsensä tunteekaan, kun saa olla jymäytyksessä mukana:)

   Poista
 7. Meillä 7-vuotias ihan samassa tilanteessa. Ei tiedä uskoako vai ei. Luulen ettei usko, mutta uskottelee uskovansa :). Ja kuittailee mulle tonttuja-juttuja lähes päivittäin, eilenkin kuulemma näki tontun kun tuli kotiin. Joko se näkee harhoja tai yrittää saada mut uskomaan niihin, ja kohta varmaan ollaankin siinä pisteessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D "Joko se näkee harhoja tai yrittää saada mut uskomaan niihin, ja kohta varmaan ollaankin siinä pisteessä."

   Illan naurut, kiitos!

   Poista
 8. Meillä 7v tuntuu uskovan ihan täysillä. Vähän kyllä odotan että totuus paljastuu vielä ennen joulua kavereiden kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että ekan luokan joulu on kriittisin. Sen jälkeen se on enää tahdosta kiinni, kuinka paljon asiaan haluaa uskoa. Meillä nähtävästi aika kovasti:)

   Poista
 9. Meillä 6-vuotias kysyi ihan suoraan, onko pukkia olemassa. Kysyi keskellä kesää. Pienen hetken mietin, mutta päätin, että en valehtele, vaan kerron suoraan. Yllätyksekseni lapsi otti asian todella kevyesti. Ehkä hän oli sitten pohtinut tätä jo aikaisemin ja halusi vain varmistuksen.

  Omasta mielestäni 8-vuotias on liian vanha uskomaan joulupukkiin, mutta jokainen tuntee oman lapsensa tietenkin parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en mäkään en päin naamaa valehtelisi. Olen enemmänkin vastannut kysymykseen kysymyksellä. En usko, että se meilläkään mikään maailmanloppu olisi, eikä edes kovin ison pettymyksen paikka.

   Munkin mielestä 8-vuotias alkaa olla siinä ja siinä, mutta jotenkin on hauska pitää hullua jännityksessä (tai sitten tilanne on juuri päinvastoin ja poika pitää meitä ihan hölmöinä). Inkalle asia kerrottiin saman ikäisenä, eikä ollut asiasta moksiskaan. On toisaalta muutenkin paljon pragmaattisempi kuin veljensä.

   Poista
 10. Meillä 8-vuotias uskoo joulupukkiin ja hyvä niin! Mäkin luulin, että joku olisi jo tähän mennessä möläyttänyt asian todellisen laidan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan ne niin pienen hetken pieniä, että antaa uskoa jos uskoo. Ja voihan se tosiaan olla, että asiasta on koulussa valaistu, mutta halu uskoa on kovempi;)

   Poista
 11. Meidän 9- ja 11-vuotiaat ovat jo kirjoittaneet joulupukille "rakas joulupukki... " :D Mitäs siihen nyt sitten sanoisi.. 9-vuotias sentään kysyi tässä muutama päivä sitten, että onko kivaa leikkiä hammaskeijua, olin helpottunut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Tosiaan, hammaskeiju menee tähän samaan kategoriaan;)

   Poista