maanantai 28. syyskuuta 2009

Wilma

Helsingin opetusvirastolla, kuten usealla muullakin kaupungilla, on käytössään sähköinen tietojärjestelmä Wilma. Järjestelmän tarkoituksena on seurata sähköisesti oppilaan poissaoloja (huoltajat myös kuittaavat ne sähköisesti). Wilman kautta myös mm. valitaan kursseja ja seurataan tiedotteita.

Wilma on www-liittymä Primus-kouluhallintojärjestelmään ja Kurre 7 -työjärjestysohjelmaan. Opiskelijat valitsevat Wilmassa kursseja, seuraavat suorituksiaan, lukevat tiedotteita ja viestivät opettajien kanssa.
Opettajat syöttävät Wilman kautta arvioinnit ja poissaolot, päivittävät henkilötietojaan ja viestivät opiskelijoiden ja huoltajien kanssa.
Huoltajat seuraavat ja selvittävät Wilman kautta opiskelijan poissaoloja, viestivät opettajien kanssa ja lukevat koulun tiedotteita.
Wilmaa käyttävät myös oppilaitoksen

Inkan koulussa tämä on käsittääkseni käytössä 6. luokkalaisilla ja sitä vanhemmilla oppilailla. Pääasiallinen tarkoitus on poissaolojen ja mahdollisten rikkomusten seuraaminen. Enää ei ole reissuvihkoja eikä lippulappuja joita etsitään laukun pohjalta. Tarvittavat tiedot näkyvät Wilmassa. Varsinaista stalkkausta, totesi nuorempi kollegani kun hänelle systeemiä esittelin.

Toisaalta, nykykersat jäävät paitsi erittäin hyödyllisestä taidosta, vanhempien allekirjoituksen väärentämisestä. Tai oppivat vastaavasti asentamaan jonkun vakoiluohjelman vanhempiensa koneelle. Mä pelaan varman päälle ja käytän Wilmaa vain työkoneella:D

Heja tietoyhteiskunta!

15 kommenttia:

  1. meidän teini kun siirtyi yläasteelle tuli kuvioihin myös Wilma, ja mulla ei ole kuin hyvää sanottavaa. Lippulappuja ei enään jää kuljeksimaan repun pohjalle, mutta kyllä esim on kokeita joihin ihan perinteisesti pitää laittaa nimmari.

    VastaaPoista
  2. Meidän lasten koulussa Wilma on käytössä ekalta luokalta alkaen, ollut jo muutaman vuoden.
    Pidän kyllä Wilmasta, jos sitä osataan käyttää - ja tällä tietty tarkoitan, että osaako opettaja käyttää sitä ;-), minä tietty osaan. Mutta täytyy sanoa, että toistaiseksi kaikki opettajat ovat osanneet, jotkut ovat vaan hieman aktiivisempia sen kanssa.
    Kerran olen saanut kotiin viestin, että läksyt olivat tekemättä (unohdus), muuten viestit ovat olleet positiivisia ;-).

    VastaaPoista
  3. Meillä Wilma on käytössä ihan ekaluokkalaisesta saakka, mutta kun ekan kerran kirjauduin, unohdin tunnukset ja toiseksi meillä open kanssa käydään poissaolokeskustelu vielä muulla tavoin.

    VastaaPoista
  4. Myös näin open näkökannalta Wilma on myös hyvä.
    Myös koulun päässä mokaillaan Wilman kanssa, meillä meni edelliskeväänä ysien keskeneräinen päättöarvostelu vanhemmille nähtäväksi..:)

    VastaaPoista
  5. Juu, kyllä Wilma on kiva myös opelle. Varsinkin jos tunnilla on jossain vaiheessa sen verran rauhallista, että ehtii laittaa poissaolijat. Nykyisessä koulussa on, joten kyllä tykkään.

    Ja kyllä sen oppimiseen meni vähän aikaa, ei niiden poissaolojen, mutta kun väliin keksitän uusi käyttö Wilmalle ja annetaan ohjeetkin vähän sinnepäin.


    Toisaalta ne vanhemmat, jotka eivät nettiä käytä, ovat sitten ihan pihalla.

    VastaaPoista
  6. Meillä on käytössä ekaluokasta asti eli olen tutustunut siihen nyt tänä syksynä. Pelkästään hyvää sanottavaa. Kaikki opettajan/opettajien tiedotteet tulevat varmasti perille eivätkä jää repun pohjalle. Ja toiseen suuntaan, ilmoitin lapsen sairauspoissaolosta sitä kautta, ja kyllä oli helppoa verrattuna siihen, että aamulla roikkuisin puhelinjonossa opettajanhuoneeseen kuten eskariaikoina tein. Eskariope kun ilmoitti, että hän ei sitten Wilmaa käytä.

    VastaaPoista
  7. Kyllä Wilma on opettajan kannalta helpotus, ei tarvitse enää vahtia niiden rutistuneiden paperilappusten palautumista kouluun tai tulkita nimmareiden oikeellisuutta. Meille on nyt tullut käyttöön koko kouluun, ennen oli vain yläkoulun puolella.
    Tarkoitus tosiaan on, että vanhemmat pitävät ne salasanat hyvässä tallessa ja seuraavat Wilmaa tai koko systeemistä ei ole mitään hyötyä...

    VastaaPoista
  8. Meillä on tänä syksynä Wilma ekaa kertaa käytössä, kun Sofia aloitti Helsingissä lukion. Poissaoloja olen käynyt kuittaamassa ja ihan hyvä systeemi, varsinkin kun oli luvattomia poissaoloja...Ja eikun taas tullut puhuttelua.

    VastaaPoista
  9. Tässä on varmaan koulukohtaisia eroja. Meille opettaja painotti, että kyseessä on negatiivisten viestien välityssysteemi. Positiivisen palautteen opettaja pyrkii antamaan faceto-face. Mutta hyvä näin, ymmärrän ettei opettajilla ole aikaa päivittää tietoja kaiken aikaa.

    Hyvä, että kontrolli pelaa. Vaikka se tappaakin teinien luovuuden;) Pientäkään vilppiä ei voi tehdä kun aina jää kiinni.

    Näin nykyään. On meilläkin töissä sähköinen loma- ja poissaoloilmoitussysteemi. Ja auta armias jos et muista päivittää Outlookin kalenteria, työkavereilta tulee palautetta välittömästi. Kokouskutsua varten ei tarvitse erikseen soitella ja kysellä käykö muille se ja se aika, Outlookin kalenterista näkee vapaat ajat. Jos se on päivitetty;)

    VastaaPoista
  10. Meille tuo on vasta tuloillaan, joskus tulevaisuudessa.
    Miten käy niiden perheiden joissa ei ole nettiä?

    VastaaPoista
  11. Samaa minä mietin, että miten käy niiden vanhempien, joilla ei ole nettiä käytössään töissä tai kotona. Meille kun on painotettu, että Wilma kannattaa tsekata päivittäin, niin ei sitä missään kirjastossakaan voi hoitaa joka päivä. Tunteekohan sitä itsensä toisen luokan kansalaiseksi, jos opettaja joutuu erikseen antamaan paperitiedotteet näille vanhemmille. Vai onko netti jo niin itsestäänselvyys, että sitä sopii jo odottaa kaikilta? Ainakin meidän ekaluokkalaisen (ja neljä veenkin) luokan vanhemmilla on kaikilla sähköpostiosoitteet ja yhteisestä päätöksestä jaettu ne myös vanhempien kesken.

    Nina, ihmettelen kyllä teidän opettajan/koulun asennetta, että Wilmalla hoidetaan vain negatiiviset palautteet. Tulee mieleen oma yläaste, jossa rehtorin kuulutus tulla rehtorin kansliaan tarkoitti aina negatiivista, ja kaikki kuuntelivat ne tiedotukset kauhusta jäykkänä. Mulla on koululaisen vanhemman uraa takana puolitoista kuukautta, ja olen saanut jo vaikka mitä tiedotteita Wilman kautta, esim. koulukuvauksesta, sisäliikuntapäivästä, hyväntekeväisyysliikuntatapahtumasta, lukujärjestysmuutoksista, sisätossujen tarpeellisuudesta ja mitähän vielä. Samoin opettaja on ilmaissut, että Wilma on helpoin, nopein ja varmin tapa tavoittaa hänet tarvittaessa. Täytyykin enemmän arvostaa opettajan ja koulun aktiivisuutta!

    VastaaPoista
  12. Mä luulen, että kyseessä on priorisointi eli opettaja ei ehdi kaikkea Wilmaan kirjaamaan. Wilmasta löytyy toki yhteisiä tiedotteita ja esim. koe- ja koulukuvausajat muttei kaikkea nippelitietoa. Ja mun mielestä sinänsä ihan hyvä, odotan itsekin yläasteikäisiltä lapsilta oma-aloitteisuutta eli kaikkea ei pedata valmiiksi (ts. vanhemmat tsekkaa Wilmasta mitä minäkin päivänä tehdään). Jos 13-vuotias ei muista onko sisä-tai ulkoliikuntaa niin se on hänen oma ongelmansa.

    Pienemmillä toki arkipäivän viestit kulkevat Wilmassa näppärästi, ja korvaavat s-postilistat vanhemmille.

    Nina kirjautumatta

    VastaaPoista
  13. Meilläkin on Wilma. Tulee viesti sähköpostiin, aina kun sinne jotain kirjoitetaan, joten osaa sitten käydä katsomassa. Tosin jos ei ole nettiä, eihän niitä sähköpostejakaan saa. Itsellä on käytössä kahdet Wilmatunnukset, toiset yläkoulusta, toiset alakoulusta. Sinänsä jännä, miksi ei molemmista voi lähettää samalle tilille tietoja, mutta ilmeisesti on oppilaskohtainen.

    Nina; onko paljonkin ollut käyttöä vanhempien nimmarin väärennystaidolle ;D

    VastaaPoista
  14. Nina, okei, tilanne on eri koulun aloittavilla ja teineillä. Mä olen vasta aloittanut uudelleen "koulu-urani", niin en osaa heti edes ajatella, että ne lapset kasvavatkin..;) Enkä toki odota, että ope kirjaa Wilmaan "lapsenne käyttäytyi hyvin tänään koulussa ja tuli ajoissa".

    VastaaPoista
  15. V. Joo, ne kasvaa. Ja murheet kasvaa. Inka on selkeästi kiltimpi kuin minä aikoinani. Mä olin ihan huithapeli, nykytermein kärsin "lahjakkaan lapsen syndroomasta". Koulu itsessään sujui suht hyvin ja helposti, joten piti järjestää jotain tekemistä itselleen. Reksin kansliaan kävi käsky silloin tällöin, ja aina aiheesta.

    M. Äidin nimmarin osasin väärentää aika autenttisesti. Mä olin kamalan sairaalloinen lapsi, äiti ei vaan ollut samaa mieltä mun monista sairauksista ja niistä johtuvista poissaoloista. Joten tuo taito oli tarpeen;)

    VastaaPoista