sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Pienet futarit

Aihe, jota on toivottu useampaan otteeseen. Pystyisin puhumaan tästä sujuvasti useamman A4:n verran, mutta yritän vähän kompaktimpaa versiota.


Aloitteleva futari tarvitsee ”kolmoskoon” pallon. Pallon ulkoasulla ei ole väliä, vain koolla. Kolmonen on siis pienin ja sillä mennään ensimmäiset vuodet.


Säärisuojat. Sellaiset ihan perus ”muoviset” käy hyvin alkuun, maksavat alle kympin. Näissä koot menevät pituuden mukaan, mutta lapsen omat mittasuhteet on hyvä ottaa huomioon. Kaikilla 110 senttisillä ei ole samanpituinen sääri, eikä varsinkaan saman paksuinen. Luksulla esim. on niin lihaksikkaat pohkeet, että nämä muoviset eivät käy, kun eivät paljon jousta leveyssuunnassa. Luksulla onkin pehmeät syndit, joissa on integroitu nilkkasuoja (pienillä harvemmin näkee näitä, eivätkä ne siis ole välttämättömät).Nappikset. Kaikilla ei ole alkuun nappiksia, moni treenaa ihan tavallisilla lenkkareilla. Eivätkä ne ole alkuun välttämättömät, mutta mun mielestä kuitenkin suotavat. Nappiksia on se ruoho- että hiekkakentälle omansa, sekä kaikille alustoille sopivia. Synteettisiä ja nahkaisia. Meillä on ollut vain nahkaisia, jotenkin musta tuntuu, että ne olisivat paremmat. Ja niitä ei sitten osteta kasvuvaralla. Niiden kuuluu olla napakat jalkaan, muuten koko idea kärsii.

Hiekka-/ruohohousut. Siis ne mustat paksua kangasta olevat ”polvihousut”. Meillä on ollut Umbron housuja, mutta Stadiumilla on myös oma merkkinsä. En tiedä onko näillä mitään eroa.

Sukat niiden housujen kanssa. Tämä oli suurin yllätys mulle, miten suuria eroja sukissa on. Ne putkimaiset perussukat ovat ihan hyviä, mutta meillä on ollut Adidaksen sukkia. Ovat muotoillummat, napakammat ja pysyvät paremmin ylhäällä (ja hankalammat survoa jalkaan). Niin, ja sukkien väriä ei valita lempivärin mukaan. Seuroilla on omat värinsä. Sinisiä sukkia ei kannata ostaa, ellei satu pelaamaan esim. Gnistanissa tai HJK:ssä. Musta on aina turvallinen valinta.

Pelipaita. Kyllä, juuri niitä kammotuksia mitkä tekevät pienet (ja vähän isommatkin) pojat onnellisiksi. Junnuillakin on seurojen oma pelipaidat, mutta niitä käytetään yleensä vain peleissä. Treeneissä käytetään myös pelipaitaa, oman idolin mukaan: Torres ja Messi ovat olleet aika kovia nimiä selässä (ainakin ennen MM-kisoja;). Meillä on noiden paitojen lisäksi teknisiä pelipaitoja, lähinnä Addun Climacool- sarjaa. Ne paitsi hengittävät paremmin, ovat myös huomattavasti paremman näköisiä. Kun ilmat viilenevät, sinne pelipaidan alle laitetaan pitkähihainen ”tekninen” paita. Meillä ollut käytössä Popin ja Peakin paitoja, näitä löytyy varmasti jokaiselta merkiltä omansa. Ihan perusmallinen hupparitakki paitojen päällä toimii näin syksyisin.

Vapaa-ajalla pelatessa päällä on tuulipuku. Ihan sitä itseään. Meillä on rinnakkain käytössä kolme ja siinä ei ole yhtään liikaa. Niitä on olemassa enemmän rumia ja vähemmän rumia, hyvännäköinen ei ole vaihtoehtona. Meillä mustia ja harmaita. Tässä kohtaa täytyy myöntää, että odotan aina uutta mallistoa ja osaan sanoa mihin mallistoon mikäkin kuuluu. *Noloa* Useimmilla seuroilla on omat tuulipuvut, käytäntö vähän vaihtelee, koska niitä pidetään. Toisilla se on edustusasu, toisilla sitä saa käyttää myös muulloin.Kylmemmillä säillä kannattaa käsiin laittaa ohuet sormikkaat. Näitäkin löytyy useammalta merkiltä. Meillä nekin on POP:n. Mitään Reimatecin topparukkasia ei sinne pueta;)

Lippis ei ole se päähine treeneissä tai peleissä. Kylmemmillä säillä ihan perinteinen puuvillapipo on hyvä.

Sadetakki ei kuulu kentälle. Tässä syksyllä on yleensä parin kuukauden ajanjakso jolloin vettä tulee valitettavan usein eivätkä kuplat eivät vielä ole pystyssä. Mun mielestä silloin parhaiten toimii fleecetakki, joka pitää jonkin verran vettä ja tuulta. Näitä löytyy ihan Intersportista ja Stadiumista.

Mutta aloittelijat pärjäävät ihan sen pallon, syndien ja liikuntaan sopivan vaatekerran kanssa. Kannattaa ensin katsoa miten futaaminen kiinnostaa ja vasta sitten ostaa enemmän varusteita.

Futaamiseen kuuluu paljon muutakin kuin nämä, mutta ne ovat jo sitten ihan toinen juttu:)


14 kommenttia:

 1. Olen äärimmäisen pahoillani kuvien asettelusta. Syytän siitä bloggeria, joka siirtelee kuvia itsekseen.

  VastaaPoista
 2. Meillä nuo peliasut, sukat ja myös säärisuojat tulivat seuralta ensimmäisen jaliskoulun mukana. Ja siis myös pallo.

  Niillä pärjäsi hyvin ekan kesän, ja siinähän sitä samalla näkee, tuleeko jatkoa vai ei.

  VastaaPoista
 3. Juu, tosiaan, ne voi saada koulun mukana. Näin syksyisin kun aloittaa, niin harvemmalla seuralla vaan on kouluja tähän vuodenaikaan. Ja toisilta ei saa kuin pallon ja pullon.

  Niin unohtui, JUOMAPULLO pitää myös olla!

  VastaaPoista
 4. Sä olet ihan pro. Varsinkin nuo säärisuojat on tosi hienot. Meillä on ihan sellaiset muoviset, mutta ne tosiaan riittää ihan hyvin aloittelijalle.

  Meillä seuralta sai vain pelipaidan :( Seuran pallossa olisi kyllä ollut puolensa, koska nyt sitä omaa palloa pitää vahtia harjoituksissa tosi tarkkaan ja se häiritsee vähän.

  VastaaPoista
 5. Kuvat on loistavasti!
  Ps. inhoan futista :D

  VastaaPoista
 6. Huoh, liiankin tuttua :) . Futis on ihan jees, vaikkakin tällä hetkellä ottaa todella vahvasti pannuun tasojoukkuemeiningit.

  VastaaPoista
 7. Sukkien survominen suojien päälle on inhottavin osa futisäitinä olemista. Hermot menee :D

  Terkkuja etelästä missä hiekkahousut ovat täysin tuntematon varuste palloiluun :)

  VastaaPoista
 8. Sanna, toisaalta se oma pallo on hyvä. Jos kaikilla on samanlainen pallo, niin siinä vasta vahtiminen onkin.

  Anana, etkä inhoa;)

  Laura, tiesin, että teilläkin tuttua:) Tasojoukkueet? Siis liigassa vai omassa jengissä?

  VastaaPoista
 9. Mizyéna (piti käydä tarkistamassa nimen kirjoitusasu;), se sukkien survominen on suoraan ..:sta. Koskahan ne oppii itse laittamaan ne? 12-vuotiaana?

  Ja kyllä meilläkin täällä pelataan shortsit jalassa. Se kolme kuukautta minkä tarkenee;)

  Ja sitten voit vain kuvitella, miltä tuntuu seistä kolme tuntia -20 asteen pakkasessa hallissa, talvisin turnausten aikaan. Siinä ei paljon Uggit lämmitä:(

  VastaaPoista
 10. Tasojengit siis omassa seurassa. Kolmestakymmenestä on valittu 10, jotka pelaa sarjassa vuotta vanhempia vastaan. Muuten tasot on ok, mutta tässä kohden todella kehnosti hoidettu homma.

  VastaaPoista
 11. Ok, joo taidan ymmärtää. Meilläkin on, mutta hyvin hoidettu. Pelaavat nollakolmosia vastaan ja pärjäisivät osin nollakakkosiakin vastaan.

  VastaaPoista
 12. Moi!

  Meillä on -02 kaikilla tuollaiset yhdistetyt nilkkasuojat. Seuralta tuli vain pelipaita, mutta paikallisen yhteistyöurheiluliikkeen kautta sai ostaa suht edullisia aloituspaketteja joissa on nuo säärisuojat, pallo, nappikset ja hanskat.
  8v laittaa sukat ihan hyvin itse, mutta kiukkuaa hikisten suojien pois ottamisen kanssa. =)

  t. Jeppeli

  VastaaPoista
 13. Jeppeli, tuo yhteistyökuvio kuulostaa hyvältä. Ja mun on kovin vaikea kuvitella, että pääsisin tuosta sukkien laitosta sielä pariin vuoteen, vaikka eihän sitä tiedä, miten motoriikka kehittyy:)

  VastaaPoista
 14. Mun mielestä tasojoukkueet ja akatemiat on hyvä asia, että vielä joskus tulevaisuudessa saadaan Suomen futis maailman huipulle. Ja valitettavasti ne pitää aloittaa jo 02-ikäluokassa, muuten ollaan auttamattomasti jäljessä. Treeniä, treeniä, treeniä.

  Tasojoukkueasia on meillä ajankohtainen, kun esikoinen on vaihtamassa seuraa ja yllättäen pääsi kaikkiin vaihtoehtoihin. Nyt on valinnnanvaikeus ja mielipidettä on haettu useammalta taholta. Kaveri on pelannut vasta reilun vuoden (ok urheilutausta), joten tässä suhteessa kehitys on ollut kyllä huimaa. Tavoitteena on ammattilaisuus. Hei, mitä muutakaan! ;D

  Juu, mutta sitten vakavasti: unohtakaa lenkkarit ja ostakaa NAPPULAkengät, mutta sille alustalle tarkoitetut, millä pelaatte ja OIKEAN kokoiset! Lyhenne AG kertoo, että kenkä on keinonurmelle, TURF myös matalanappulakenkä, MG=yleiskenkä. Kengän koko on se, mikä on usein 2 nroa pielessä eli lapsen liikkuvuus paranee huomattavasti, kun kenkä on oikeankokoinen. Oikea koko futiskengässä on tosi TIUKKA! Muistan, kun ostettiin ekat nappikset, niin katsoin vierestä, kun urheiluliikkeen myyjä "survoi" nappulakenkää pojan jalkaan. Mutta oikea koko oli, hyvin pelitti. :)

  Terveisin Finette tuleva futismanageri

  VastaaPoista