maanantai 18. kesäkuuta 2012

Gasthaus Nina


Meillä alkoi viikonloppuna kesän gasthaus –putki. Joka viikko on vieraita tiedossa ja mikäs sen mukavampaa. Itselläni alkaa loma vasta vajaan kuukauden päästä, mutta onneksi suurin osa vieraista on varsin itseohjautuvia, niistä on enemmän iloa kuin vaivaa (kovin vaivalloiset vieraat eivät ole edes tervetulleita;).

Oltiin lauantaina tyttöporukalla koko päivä keskustassa. Inkakin kuuluu nykyisin meidän tyttöporukkaan ja hyvin sulautuu joukkoon. Vaikka on sillä aavistuksen laadukkaammat jutut, vielä.


Mitään erikoista ei ollut agendalla, käytiin vaan syömässä ja fiilistelemässä kesälauantain menoa. Me aikuiset olimme kaikki hienoisessa darrassa perjantai-illan juhlien tiimoilta, mutta lähdettiin kuitenkin Inkan seuraksi H&M:ään ja One Way:hin. Tai minä lähdin maksajaksi, muut makutuomareiksi.


Tyttö sai useammat shortsit (kamalan lyhyitä ovat nykyään) ja muutaman t-paidan.

Siinä sovituskoppien edessä istuskellessa teimme kaikki saman havainnon, nykynuorissa on todella vähän normaalipainoisia. Joko he ovat todella, todella laihoja tai sitten todella, siis valitettavan ylipainoisia. Tiedän, tätä ei saisi sanoa ääneen: mutta oikeasti, pahaa teki. Enkä puhu mistään viiden kilon ylipainosta vaan ihan merkittävästä ongelmasta. Mitenhän he aikovat liikkua kolmekymppisinä? No joo, olihan meidänkin nuoruudessa hoikkia ja vähemmän hoikkia, niitä lapsenpyöreitä, mutta suurin osa oli kuitenkin siinä normaalipainossa. Nyt se tuntuu olevan kovin marginaalista. Tai sitten istuin vaan väärässä paikassa.

9 kommenttia:

 1. Hyviä tuollaiset itseohjautuvat vieraat ja vielä erityisesti sellaiset, kenen kanssa saadaan darra aikaiseksi! :-D

  Ja tuosta sun alemmasta mietinnästä, samaa olen huomannut. Jotenkin en ehkä niin paljoa ihmetellyt sitä ylipainoisuutta (se suuntaus on tehnyt tuloaan jo pitkään), mutta sitä toista ääripäätä on alkanut näkymään yllättävän paljon. Vai onko niitä aina ollut noin paljon, mutta nyt muoti on vaan sellaista, että se korostuu?

  VastaaPoista
 2. En usko, että kyse on vaatteista vaan tarpeesta päästä nollakokoon. En tiedä kumpi noista ääripäistä on pahempi.

  En ole tajunnut kuinka laaja ilmiö on, meillä majailevat teinitytöt ovat kaikki enemmän tai vähemmän urheilullisia ja niillä ei samaa ongelmaa ole.

  VastaaPoista
 3. Saman olen huomannut minä ja juuri puhuin yhden terveydenhoitajan kanssa, joka oli todella huolestunut lasten ja nuorten merkittävästä ylipainosta. Meidän nuoruudessa ne pulleammatkin olivat kuitenkin ihan normaalikokoisia, merkittävästi lihavia ei ollut.

  Toki myös näitä todella yli-laihoja nuoria on paljon, mikä se on huolestuttavaa!

  -Rose

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, ne ylipainoiset ovat todella ylipainoisia. Ja ne laihat ovat vastaavasti todella alipainoisia. Voi sitä tulevaisuuden ongelmien määrää:(

   Poista
 4. Olen katsonut ihan samaa. Omat kaverit ja pikkusisko (miespuoleset myös) jne on kaikki sellaisia keskivertoja eli "normaaleja". Mutta tuntuu että kaupungilla näkee sellaisia luurangan laihoja tyttöjä paljon ja samaoin sitä toista ääripäätä.
  Toisaalta, kun henkan tyttöjenosaston vaatteet ovat niin kapeita ettei oma _normaalipainoinen_ tyttö mahdu niihin niin en voi kuuin miettiä että mistä kaikesta lapset ja nuoret saavat indikaatiota laihuuteen ja siihen pyrkimiseen. IHmettelen myös että esimerkiksi Padmén ikäluokan vaatteissa on niin iso leveysero tyttöjen ja poikien puolella (joka korostuu mielestäni ruotsalaisketjuissa), kuitenkin lapset ovat aika lailla vielä ruumiinrakenteeltaan vastaavia tuossa iässä.

  Jätittekö mitään keskustan One Wayn TH:n denim osastolle? =D
  Kävin eilen nappaamassa Tapiolasta hupullisen villatakin mustana (Jee! Nyt on harmaa, valkoinen ja musta...) mutta en löytänyt oikein kivaa t-paitaa ja huppareissa ei ollut oikeita kokoja -ja molemmat olisi tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näin.

   Mun käsittääkseni lasten vaatteiden mitoituksessa ei ole tapahtunut muutosta sinä aikana, kun olen itse lastenvaatteita ostanut eli sen 15 vuotta. Eli HM:n mitoitus on ainakin pysynyt aika samana. Tai näin itse sen miellän.

   En tiedä mitä siellä One Way:ssa on, en niitä rekkejä tsekannut, istuin penkillä ja haukottelin:)

   Poista
 5. Toi ylipainoisuus näkyy jo alakouluikäsissä lapsissakin. Omassa lapsuudessa luokassa oli yksi ylipainoinen, nykyisin varmaan kolmannes. Järkytyn aina rannalla, viimeksi lauantaina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä vähän peräänkuuluttaisin vanhempien vastuuta näissä pienempien lasten huomattavissa ylipaino-ongelmissa(anorektisen laihat teinit ovat vaikeammin hallittavissa).Toisaalta mun on helppo huudella, kun perheessä tai edes suvussa ei ole sen enempää yli- kuin alipainoisiakaan. Ja toisaalta, yhteiskunnassa tuntuu olevan aika paljon suurempiakin ongelmia... Vaikka tiedä, mikä pommi tässäkin kytee.

   Poista
 6. Ihan ammatiauttajalta faktaa, siis minkä itsekin diagnosoit...lapset joista pikku hiljaa kasvaa nuoria, ovat tätä nykyä varsin ylipainoisia, kunto on surkea jne. Ja nimen omaan tämä pulskien joukko (eikä mitään muutaman kilon ylipainoa) on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana enemmän kuin "anorektikot". Huonompi homma sanon minä.
  Opetan työkseni liikuntaa(kin) ja voi surkeus kun jo alakouluikäisten kunto on surkeaa katseltavaa...Kun pian neljääkymppiä käyvä opettaja päihittää kunnossa ja painoindeksissä oppilaansa on minusta jotain pielessä. Suu vaahdossa yritän opettaa terveellisiä elämäntapoja, johon terveydenhoitaja osallistuu kiitettävän paljon, ja silti en saa heitä intoutumaan liikunnasta vapaa-aikana ja oikean ruuan syömisestä. Olen surkea. Yritän kyllä pelastaa mitä pelastettavissa on...Väännän melki päivittäin rautalangasta heille käsitettä "ei koulua, eikä varsin minua varten, vaan ihan teitä itseänne ja teidän elämäänne varten"...
  Harrastaminen on nykyään niin "kovaa" ja kilpailuhenkistä josta sitten pudotaan jo suht nuorena eikä sen tipahduksen jälkeen harrastetakaan mitään. Ja vanhemmillahan ei ole roolia tässä asiassa...eihän? Miksi ihmeessä minä tekisin ylipainoiselle lapselleni jotain...?

  VastaaPoista