tiistai 23. huhtikuuta 2013

Ruokakori

Katja teki jokin aika sitten vertailun ruokakorien hintaeroista. Katjan vertailussa olivat S -market ja Lidl. Korit löytyvät täältä ja täältä. Aihe on mielenkiintoinen ja olen ennenkin suunnitellut tekeväni sellaisen - ihan itseni iloksi - mutta nyt tartuin tuumasta toiseen.


Meidän perheen ruokakori on hieman erilainen kuin keskivertoperheessä, meillä ei osteta litratolkulla maitoa eikä kilokaupalla jauhoja. Kammoksun isoja marketteja, tyyliin Prisma tai Citymarket. Yhden käden sormin on laskettavissa ne kerrat, joina olen hypermarketeissa käynyt sen jälkeen, kun meillä ei ole vaippoja tai vellejä tarvittu eli noin 7 vuoteen.
En käy S-ryhmän kaupoissa. En tiedä onko se halvempi vai ei, eikä suoraan sanoen kiinnostakaan. Mittarina käytän hinnan sijasta laatua, hevi- ja kalaosaston tuoreus on se millä tämä kuluttaja koukutetaan.

Suosin lähiruokaa. Ehdottomasti kotimaisia kasviksia, kesät talvet. Tässä tunnistan epärationaalisuuteni, ostan Hollannissa ihan sujuvasti niitä hollantilaisia tomaatteja, mutta kotona ollessa ei tulisi mieleenkään ostaa hollantilaisia tomaatteja vaikka ne olisivat puolet halvempia. Mieluummin luomua kuin ei-luomua, mutta nahistuneet luomutomaatit jäävät kauppaan, jos tarjolla on freesimpää ei-luomuna.  Usein onkin ja usein ne ovat näiltä lähituottajilta.
Olen hyvin merkkiuskollinen, myös ruokakaupassa. Koska en edelleenkään ole häävi kokki, on aineksien - oli ne tomaatit sitten tölkistä tai ihan tuoreita - oltava mahdollisimman hyviä, että onnistuvat itsessään peittämään, tai edes loiventamaan, kämmini.
 
Meidän vakioruokakaupat ovat K-Supermarket  (moneen kertaan palkittu yksilö) tai Herkku. Lidlissä käyn ostamassa kreikkalaista jogurttia (vai onko se turkkilaista) sekä kesäaikaan jäätelöä. Käyn silloin tällöin myös Krunikan Anton&Antonissa sekä toisinaan Tukkutorin Roslundilla ostamassa lihaa. Joskus raahaudun (ajan autolla torin laidalle) Hakaniemen halliin ja tulevaisuudessa toivottavasti useammin Hietsun halliin. Ihana mesta, sinne kaikki kevätretkelle. Kauppahalli ei ole koskaan ollut mun suosiossa, toki siellä olen käynyt, mutta mielestäni enemmän sellainen turistirysä. Kaupungin ihanin kauppa on Kaartin Kotikauppa, siitä tulee ihan lapsuus mieleen.
Tästä puuduttavasta alustuksesta itse asiaan. Korissa on sellaisia tarvikkeita, joita meillä viikottain ostetaan. Korissa on vain ne tuotteet, joita saa kummastakin vertailukohtana olevasta kaupasta. Vertailussa siis K-Supermarket ja Herkku.

Kotimainen kurkku
Kotimainen tomaatti

Järvikylän rucola

Järvikylän jääsalaatti
Bataatti

Avokado ( ready-to-eat- 2 pack)
Viinirypäleet ( tumma, siemenetön)

Nieriäfilee (tuore)
Broilerin sisäfilee

Paistijauheliha
Reze maalaisleipä

Lindahls turkkilainen jogurtti

Hellman's majoneesi
Mutti tomaattimurska

Valio mustikkakeitto
Alpen myslipatukat

Fazun sininen

Tämä kori on ihan random, mitä juuri silloin satuin ostamaan. Korista puuttuu mm. smoothiet, koska verrokkikaupoissa ei sattunut olemaan samoja merkkejä. Myös kahvin tipautin listoilta, edellä mainitusta syystä. Eikä suosikkijuustoa saanut toisesta kaupasta.
Tuotteiden hinnat ja ruokakorin tarkka hinta puuttuvat, ne ovat excelissä toisella koneella, johon en nyt pääse käsiksi (lisään ne myöhemmin). Korien hinta pyöri noin 50 euron paikkeilla. Hintaeroa oli 3,71 euroa Herkun eduksi. Suurimmassa osassa hinnat olivat lähes samoja, suurin ero oli avokadossa 2,95 – 3,99 euroa sekä nieriän ja broilerin hinnassa (Pirkan broileria olisi saanut halvemmalla). Huomasin nyt ensimmäistä kertaa, että K-Supermarket ”pyöristää” hinnat yhdeksään senttiin, kun taas Stockalla hinnat ovat yleensä viiden sentin välein. Tuote, joka maksoi K-kaupassa 2,99 euroa, maksoi Herkussa yleensä joko 2,95 euroa tai 3,00 euroa.

Kanta-asiakasohjelma on hyvin erilainen. Plussapisteiden kertyminen löytyy täältä. Herkusta saa jokaista täyttä 200 euron ostoa vastaan 10 euron etusetelin, jonka voi käyttää Stockalla 50 euron kertaostoksen yhteydessä. Eli hyvitys on pyöreä viisi pinnaa. Toisaalta, jos kuukauden herkkuostokset jäävät 199 euroon niin se on sitten tyhjä arpa. Mulle on pari kertaa käynyt niin, että kuukausiostokset ovat 395 euroa ja olen saanut vain yhden kupongin kahden sijaan.
Miltä kuulostaa? Onko teillä samanlaisia kokemuksia? Vai ihan päinvastaisia?

15 kommenttia:

 1. Hih! Kaupoista: Herkku. A&A. Lähikauppa. Check. Hyper-market. Never. Just tuli 8 etuseteliä… Eli ei paljon vertailla. Hihkaise jos jonossa teidän edellä. Päästän ohi ;) Tunnistaa näistä:

  1. Kotimainen Luomu. 2. Kotimainen. 3. Luomu… Suunnilleen tässä järjestyksessä. Kärryssä aina Rezen maalaisleipä & Mutti & Keso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä, lupa saatu. Sulla on kuitenkin kärry täynnä tavaraa etkä halua, että huokailen syvään ja kovaan ääneen:))

   Poista
 2. Meillä varmaan Herkkua vastaava olisi Sokoksen ruokapuoli, muuten luulen ettei näitä maalaispuoteja voi siihen vertailla...
  Minulla jää tomaatit ja kurkut ostamatta jos ei ole kotimaista, ja täällä oli juuri tämän päivän lehdessä juttua suomalaisista kasvihuoneista. Ovat tehokkaita, pienentäneet energiankäyttöä ja samalla kasvatettu sadon kokoa. Torjunta-aine jäämiä on todella vähän, keikutaan siellä parhaimmassa päässä.
  Antaa hyvän syyn syödä jatkossakin kotimaista kasvihuonetuotantoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, jatkan vielä paremmalla omalla tunnolla kotimaisten syöntiä. Olisin jatkanut joka tapauksessa:)

   Poista
 3. Mielenkiintoinen vertailu - ohjaan tänne taas kaikki jotka väittävät Herkkua ylihinnoitelluksi kapitalistikaupaksi :). Herkussa on tietsysti se, että siellä valitsee helposti sen kalliimman (ja paremman!) juuston sen perusPolarin tilalle jne...

  Meillä juodaan litratolkulla maitoa ja jauhojakin kuluu, joten suosin myös niitä hypersupermarketteja. Lidlissä käyn harvoin, koska sieltä ei koskaan saa kaikkea mitä haluaisi (siellä ei esim. ole luomumaitoa, mikä on mielestäni ihan käsittämätöntä!). Kotimaisuus ja lähiruoka on meilläkin suosiossa, luomu samassa tärkeysjärjestyksessä kun teilläkin eli freesiys menee luomun edelle. Poikkeuksen lähiruokaan tekevät tomaatit - olen syönyt koko talven ja syön edelleen israelilaisia/espanjalaisia/hollantilaisia kirsikkatomaatteja sen nelinkertaisen hintaeron - ja maun vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ne on kapitalisteja, sellaista bisnestä olekaan, joka ei voittoa tavoittelisi. Tai jos on, niin hyvin hätäiseen konkkakypsä.

   En tiedä maidon litrahintaa, mutta esim raejuuston hinnassa ei ole eroa. Ja Stockalla myytävä juhlavuosigouda maksaa 13,90 kilo, samantasoinen gouda kilpailijoilla halvimmillaan 18,90.

   Mä en pysty enää syömään kirsikkatomaatteja, mulla halkeilee suupielet. Ihan uusi ongelma, mistä lie johtuu. Luksuhan on allerginen tuoreelle tomaatille, tämä selvisi joku vuosi takaperin päiväkodissa. Mä en hyvänä äitinä ollut tajunnut mitään, käskin vaan olemaan nirsoilematta:(

   Poista
 4. Kiva vertailu, pitääkin itsekin tarkkailla hintoja. Meillä menee maitoa ja paljon. Yleensä käyn meidän lähikaupassa eli K-Marketissa, joskus S-marketissa tai citymarketissa (jos tarvitaan vaippoja) ja sitten herkusta, jos ollaan niillä nurkilla. Mä tykkään minitomaateista ja Lila ahmii niitä kaksin käsin. .Luomua ostan jos on tuoretta ja saatavilla.

  Hih, excelissä tarkat listat, pitäisiköhän munkin ottaa excel käyttöön myös kotona:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kantsii tehdä oma vertailukori. Lehdissähän joskus on hintavertailuja, mutta ainakin meille ne tuotteet noissa korissa ovat aika eksoottisia:)

   Poista
 5. Lidlissä teemme pääasialliset ostokset, se on lähellä kotia, valikoimat hyvät joitain erikoistuotteita lukuunottamatta ja edullinen. Lihat ostetaan yleensä hallista tai suoranmyynnistä.

  Hulluus tulee isoissa marketeissa, mutta välillä käyn työmatkan varrella olevassa Ruoholahden Citymarketissa ostamassa sellaista, mitä en Lidlistä saa.

  Aiemmin kävin Herkussa aika paljon, mutta Stocka otti exclusive-kortin parkkietuineen pois,kun en ilmeisesti ostanut tarpeeksi. Kostin ja aloin käymään harvemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävit mielessäni, kun tein tuota vertailuani. Mietin, että jos olisin yhtään varmempi kokki, niin ehkä saisin niistä liiterin kamoistakin syömäkelpoista;)

   Lihaa mekin ostetaan joskus suoraan tuottajalta, lähinnä jouluna ja pääsiäisenä.

   Miten ne tuolleen teki, toiselta kortin pois ottivat:(

   Poista
 6. Kiva vertailu, nuo sun ruokakorin ainekset on aika lähellä meidänkin tavallisia ostoksia ja kertoo mulle enemmän kuin keskivertokori. Oon myös huomannut, että mun tasoisen kokin kannattaa satsata raaka-aineisiin eikä säästellä kermaa tai voita.

  Meidän lähikauppa on Lidl, ja siellä on kyllä monia hyviä tuotteita. Ja yleensä myös hyvät hevi-valikoimat. Ja paistopiste mistä saa tuoreita croissanteja. Sieltä poimitaan mukaan viikon varrella sitä mitä puuttuu. Viikonlopun ruokaostokset tehdään perjantaina Herkussa. Herkusta ostan myös kahvin (Nordquistin Reko on must), se on mulle tärkein peruselintarvike. :) Herkusta mukaan tarttuu aina jotain ekstraa. Tanja tuossa kirjoittikin, että se voi vaikuttaa hintamielikuvaan että Herkusta ostetaan aina vähän parempaa. Ja siellä on hyvä valmisruokatiski, tämän laiskan emännän pelastus. :) Perustan enemmän lähiruoan kuin luomun päälle, useinhan ne kyllä ovat sama asia.

  Sanotaanko näin, että nähdään aika erilaisia asiakasprofiileja kun asioidaan sekä Lidlissä että Herkussa. :) Mulle sopii molemmat.

  En tykkään yhtään S:n ja K:n oligopolista, ja jätän ne väliin jos vain mahdollista.
  -Hanna Turusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdyn täysin ensimmäiseen kappaleeseen. Voita, kermaa ja majoneesia, ne pelastavat monet kerrat. Terveellisempi vaihtoehto olisi toki valkosipuli:)

   Mä käyn Herkussa monta kertaa viikossa ja aina ostan valmissalaatteja. Eivät ole sen kalliimpia kuin valmissalaatit muuallakaan, Herkun salaatit ovat kuitenkin parempia. Ostan sieltä usein myös täytettyjä leipiä / bageleita, olen laskenut, että tulee halvemmaksi valmiina kuin ostaa ainekset erikseen, osa niistä kuitenkin homehtuu kaappiin.

   Meidän duunin vieressä on Lidl, valikoima on hyvä ja asiakaskunta suurimmiksi osin opiskelijoita ja lähistöllä työskenteleviä eli ei juurikaan eroa viereisestä K-kaupasta.

   Poista
 7. Ou kääk. Mulla tulee tästä lähinnä huono omatunto useastakin syystä, mutta jos sen typistäisi pariin sanaan, niin ne olisivat;

  a) Hintatietoisuus
  b) Luomu

  Sen sijaan harrastan hyvin randomisoitua kauppakäyttäytymistä, ehkä kuitenkin viikonloppuisin sinne hypersupereihin painottuen. Mä täältä (siis sieltä kotoa) mihinkään A&A:lle tai kauppahalleille ehdi...
  :-D

  VastaaPoista
 8. Hyi sua:) En mäkään tiedä mitä maito maksaa;)

  Kaupungissa asumisen etuja, nuo hallit ja A&A:t. En mäkään A&A:han ehdi kuin silloin, kun olen työn puolesta Krunikassa.

  VastaaPoista
 9. Meitä lähimpänä on kaksikin Äääskauppaa. Toinen auki 24/7 ja sen vieressä on Alko. Jälkimmäisessä käydään, mutta ei noissa Äääsryhmän paikoissa. Ruuat haetaan 90% Stockalta, jonne ei sinnekään ole pitkä matka. Mutta vessapaprut, pesuaineet jne. ovat Herkun puolella hinnoissaan, joten ne ostetaan Cittarista.

  Syksyllä ostetaan poro ja lammas pakkaseen ja niillä lihoilla pärjää pitkälle. Makkarakaupasta (paikallinen lihakauppa) haetaan ne harvat ostolihat. Kauppahallista haen kalat ja niitä A&A yms. kauppoja ei täältä valitettavasti löydy :(.

  Lähi- ja luomuakselilla mennään, mutta kuten sullakin, tuoreus menee niiden edelle.

  VastaaPoista