lauantai 18. elokuuta 2012

Maitoa?

Mitä, eikö teillä juoda maitoa? Siis kyllä lapsiperheissä pitää maitoa juoda, ainakin lasten. Kyllä pitää.

Ja blaablaablaa. Sama virsi joka kerran, kun tulee puhe siihen, että meillä ei ole automaattisesti maitoa kaapissa. Toki joskus käytetään maitoa murojen kanssa, tai siis poika käyttää, muut eivät muroja syö. Myslit ja muut leseet syödään jogurtin kanssa.

Onko tämä tosiaan niin tavatonta kuin tästä saamastani taivastelun määrästä voisi päätellä? Juovatko kaikkien muiden lapset maitoa? Siis ihanko kaikkien?

Ja tähän väliin, lapset saisivat halutessaan juoda maitoa, mutta kumpikaan ei halua. Päiväkoti-ikäisenä joivat päiväkodissa maitoa, mutta ei se ole koskaan kotona kelvannut. Päiväkodin maito on kuulemma parempaa (olen käynyt stalkkaamassa, ihan samaa maitoa ne Helsingin kaupungin päiväkodit tarjoavat). No sopii se mulle, hanasta tulee maailman parasta vettä, eikä sitä tarvitse mistään kantaa litratolkulla.


Mutta juustoja meillä kuluu, paljon. Kovaa, pehmeää, tuoretta, pitkään kypsytettyä.
Lapsetkin syövät kaikenlaisia juustoja, homejuustoja lukuunottamatta.
Salaateissa käytän usein Fontanan juustoja. Saman valmistajan halloumit ovat lajinsa parhaita, suosittelen kokeilemaan.


Ja Ambrosin mozzarellaa löytyy aina jääkaapista, itse laiskana ostan sitä usein pikkupalloformaatissa.

21 kommenttia:

  1. Mutta kun PITÄÄ juoda ja PITÄÄ olla ulkona joka päivä vähintään kaksi tuntia, vaikka sataisi kaatamalla ja PITÄÄ askarrella joka päivä, vaikka ei yhtään osaisi tai haluaisi.

    Meilläkään ei juoda maitoa, joten tämä on ihan lähellä sydäntä oleva aihe :-) Lapsi teki totaalilakon jo alle vuoden ikäisenä, vaikka _todella_ yritimme kaikkemme (hunajaa, mansikkamaitoa, kaakaota, soijamaitoa...)! Vitsit, mitä turhautumisen ja huono äiti -fiiliksiä koinkaan, kunnes annoin periksi.

    Valitettavasti poika ei myöskään syö mitään muuta juustoa, kuin homejuustoa - sitä kun ei voi syödä kilokaupalla, vaikka haluaisi.

    Ratkaisumme:
    - kalsiumilla terästetyt mehut, joissa on yhtä paljon kalsiumia kuin tavallisessa maidossakin
    - Valion Plus-maito, johon teemme iltapuuron
    - jogurtti (aamiaisella ja välipalaksi)
    - kalsiumlisä, jota poika syö (lähes) joka päivä

    Näillä mennään, ja rukoillaan, että lapsi saisi tarpeeksi vahvat luut :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Tipahdin tuosta ensimmäisestä lauseesta. On se kumma mitä kaikkea ihmisten PITÄÄkin tehdä (ja sitten seuraavassa lauseessa surkutellaan uupumista).

      Mä en itse ole koskaan juonut maitoa, siis äidinmaidon jälkeen, joten en osaa pitää asiaa niin kummallisena. Ja hyvin olen pärjännyt ilmankin!

      Noissa kalsiumlisällä varutetuissa mehuissa on ideaa. Itse vaan olen hieman mehuvastainen, lähinnä hampaiden takia. Mutta jos sitä mehua on pakko juoda, niin sitten kalsiumlisällä. Kiitti vinkistä!

      Poista
    2. Joo, ei se jatkuva mehun litkiminen ole mikään optimaalinen juttu, mutta onneksi lapsi on koukussa xylitolpurkkaan :-)

      Pirkalla on omenamehu, johon on lisätty kalsiumia ja Valiolla porkkana-ananasvariantti. Lisäksi Kattimatti-pillimehuissa on kalsiumversio.

      Poista
  2. meillä ei juoda lehmistä. mä käytän sitä pari kertaa päivässä teehen. mies joskus kahviin. muuten muu perhe juo tuoresoijamaitoa. Päiväkodiassa juovat lehmistä. Ruuanlaitossa käytetään soija/kauravalmisteita ja joskus maitopohjaisia juttuja mutta meilläkin syödään paljon kaikenlaisia juustoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kuullut noista epälehmämaidoista, itse asiassa meidän lähikaupassa on niitä varsin kattava valikoima. Mutta en usko, että nekään ovat meidän (tai lasten) juttu.

      Mutta kiva kuulla, ettei me niin epänormaaleja ollakaan:)

      Poista
  3. Meillä 8-v ei juo. Yritän kyllä saada edes aamulla pienen tilkan juomaan, kun ei hirveästi juustoakaan syö. Viiliä ja jogurttia jonkin verran. Ja kalkkitablettikaan ei meinaa mennä alas...

    Itse lopetin maidonjuonnin 5-vuotiaana enkä kertakaikkiaan saa sitä alas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, en voisi kuvitellakaan juovani maitoa. En siis koskaan ole juonut lehmänmaitoa, enkä ole pitänyt sitä kovin erikoisena. Olen kerran maistanut viiliä. Pakotettuna. Oksensin sen takaisin lautaselle. Ei ole tarvinnut sen jälkeen maistaa;)

      Poista
  4. Meidä perhe sitten varmaan keskiarvoistaa tähän ketjuun vastanneiden maidonkulutuksen kantamalla kotiin 24 litraa maitoa. Jokaikinen viikko. Vain ja ainoastaan valio-luomu-kevytmaitoa. Ja peräkontti on aina täynnä kierrätykseen matkalla olevia purkkeja. Itse en maitoa juo kuin kahvissa mutta pikku-vasikat tuhoavat sen lopun. Meidän jääkaappi on kavereiden mielestäkin tosi hupaisa. Ja osotan sitä päivää, että juustoille löytyisi lisää hyllytilaa niin saisin ostettua niitä sen verran että mullekin jäisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän ketjuun ei toivota muita kuin allekirjoittanutta komppaavia viestejä:)

      Ei vaan, kukin tavallaan. Välillä vaan hämmentää ihmisten kovin kärkkäätkin kommentit asiasta. Ihan kuin maailmassa ei olisi isompiakin ongelmia kuin maidon juomattomuus.

      24 litraa on paljon! Tahtoisin nähdä sun haban:))

      Poista
  5. Ei todellakaan. Luomumaitoa n. 10l viikossa eikä kukaan sitä juo. Murot, puurot, kaakaot, kahvit, teet- maidon kanssa. Jääkaapissa aina valon lisäksi Parmigiano-Reggiano, Partamies( & kuplajuomaplo). Jatkaa nyökyttelyä: monenlaista juustoa menee. Suosikkina Appenzeller( nuorempi) ja Tillbury gouda.

    Vettä aina ruoalla. Ihan sama mitä muut juovat ja ajattelevat ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin Appenzeller on yksi suosikeista. Oletko maistanut sitä Stockan 150 vuotisgoudaa? Erittäin hyvä hinta-laatusuhde.

      Ja ehdottomasti vettä ruuan kanssa. Tämä on meidän perheen ikuinen kiistanaihe, muut joisivat mehua, itse olen ehdottomasti veden kannalla. Sama se mitä muut ajattelevat:)

      Poista
  6. Meillä sitä maitoa tuputetaan, mutta ei se tahdo upota. Joskus ei mene edes 0,5 dl ruualla. Kummallekaan lapselle. Päiväkodin juuri aloittivat. En tiedä, juovatko siellä, kun en ole muistanut kysyä. Meilläkin syödään jugurttia aamuin illoin ja juustoa, mutta sekään ei tahdo upota. Tuttavaperheissä on tapauksia, että lapset joisivat vain pelkkää maitoa, koko ajan ja joutuu rajoittamaan :)

    Meillä on sitten toinen kestoihmetyksen aihe: puuro. Olen itse ollut lapsena "puurosta-kieltäytyjä" ja esikoinen on samaa maata. Vauvasta asti oli aamuin-illoin puuro-tappelu, kun käänsi vain päätä pois. Kaikki kokeiltiin. Olin ihan tuskassa, kunnes fiksu neuvolan täti antoi "vapautuksen", ettei ole pakko yrittää aamuin illoin, jos ei onnistu. Suuri helpotus! Onhan tätä kauhisteltu, etenkin mummoloissa. Kun todellakin PITÄISI syödä puuroa. Edelleenkään se ei mene 5-vuotiaalle alas ja tunnen empatiaa: ei minullekaan aamulla väsyneenä maistu puuro tai paljon mikään muukaan...

    Paljon on PITÄISI-asioita. Esikoisen kanssa niistä stressasin. Toisen lapsen tullessa, arki huolehti stressin poistosta. Tärkeintä oli saada olennaiset asiat toimimaan. Onneksi olen ollut oman tieni kulkija aina, enkä välitä muiden mielipiteistä. Lapset ovat terveitä, kasvavat hyvin ja kehittyvät. Muulla ei väliä!

    Mukavaa syksyn alkua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, meilläkään mitään puuroa syödä. Joskus ollessani lapsi, äiti teki mannapuuroa ja sitä söin, mutta ei kotona taidettu koskaan kaura-tai muita puuroja tarjoillakaan. Jouluna syödään riisipuuroa ja se uppoaisi muulloinkin, on vaan niin vaivalloista tehdä, etten ole vaivautunut.

      En muista söikö Inka pienenä puuroa, mä en sitä ainakaan tehnyt. Nyt isompana syö niitä Elovena pikapuuroja joskus ennen treeniä, tekee ne siis itse mikrossa, enkä ole hänen puurobisneksiinsä sen kummemmin puuttunut.

      Luksu söi pienenä (alle 2-vuotiaana) niitä "vauvapuuroja" mutta nyt isompana ei tipu oikein mikään puuro, koulun mannapuuroa lukuunottamatta. Eipä niitä ole erityisesti tuputettukaan... Puuron sijaan meillä siis syödään mysliä ja ruisleipää. Parhaiten lapsiin uppoaa ne pienet pyöreät jälkiuunipalat ja Stockan Sörkan ruis (joka on tämän kuun kantistarjouksena ja lapset syövät kahteen pekkaan limpun per päivä).

      Onhan noita PITÄISI asioita vaikka kuinka, mulle on niillä vaan päinvastainen vaikutus;) Tiedä mitä kaikkia PITÄISI asioita olenkaan jättänyt noteeraamatta. Enkä ole edes stressannut näistä PITÄISI asioista, ehkä multa puuttuu joku piuha päästä..

      Kiitos samoin!

      Poista
  7. Hih, mä en juo maitoa, mutta jälkikasvusta kaksi nuorinta juo ja paljon ja välillä ehkä liikaakin, menee 2-3 litraa päivässä kevyesti, mutta eivät kyllä sitten juo mehuja. Vettä juovat kanssa hyvin. Juustoja kuluu kanssa, Niken suosikki on parmesan:)

    Mutta mä en kuuntele mitään pitäisi ja pitäisi juttuja, kukin menee tavallaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että juovat:) Tuo veden juominen, tai paremminkin juomattomuus, on tosi yleinen ongelma. Aika moni sanoo, etteivät lapset suostu sitä juomaan. Ja mä en tajua miksi, meillä tulee kuitenkin hanasta maailman parhainta vettä. Ja voihan niitä aina maustaa...

      Mä en tiedä mitä kaikkea olen jättänyt kuulematta. Tai lukematta. Tynnyrissä on hyvä elää:))

      Poista
  8. En voi juoda kahvia ilman, että siinä olisi puolet maitoa. Siksi meille kannetaan laktoositonta maitojuomaa. Silti hampaat täynnä reikiä ja lähes kaikki raajat olleet jostain kohti murtuneita/poikki, jotkut useampaan kertaan. Luusto on heikko.

    Juustoin olen heikkona. Sen tietää myös meidän Stockan juusto-osaston vastaava. Olin ostamassa tuota Fontanan buffelostia. Tapsa otti paketin kärrystäni, avasi sen ja maistatti. Liian pistävä maku minulle. Antoi tilalle Tavernan "Keci Peyniri" -purkin. Ja nyt se on jo loppu. Aivan mahtavan makuista, kokeileppa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään juuri siitä pistävästä mausta:) Mutta kokeilen tuota Tavernan versiotakin.

      Poista
  9. Ei kun meillä juodaan piimää ;) Kyllähän se nyt PITÄÄ luita vahvistaa kalsiumilla... No, itsellä sukurasitusta osteoporoosiin, joten ihan mielelläni sitä tankkaan, vielä kun on niin hyvääkin! Vaikka kyllä ruokajuomaksi kelpaavat hyvin myös vesi (kuplilla tai ilman, mieluummin kanssa), punaviini tai olut, mutta mehua ja limua en vain kykene itse mieltämään ruokajuomaksi (paitsi juuri ja juuri McDonald'sissa), niillä sitten herkutellaan erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaiks, piimää;) En ole koskaan edes maistanut...

      Jep, kyllä vesi on ihan parasta janojuomaa, olen erittäin vahvasti sitä mieltä:)

      Poista
  10. Meillä 8hengen taloudessa menee maitoa 35-40l viikossa. Ei ole pakotettu,mutta ovat oppineet,kun on tarjottu. Lasten välillä on eroja, yksi juo pelkkää maitoa - aina ja toinen vain kaakaossa. Jokainen saa ihan oman maun mukkaan tankata. Maito hupenee puuroihin,sämpylöihin,muroihin,kahviin,kaakaoon ja ruokajuomaksi.
    Lisäksi kaikki tykkää juustoista, partaäijää menee pari ämpiä viikossa, samoin jugua ja paljon kasviksia. Kalsiumiahan saa paljon muustakin kuin maidosta, maitoteollisuuden keksimää legendaa,että pelkästään maitoa juomalla olis luut kunnossa. D-vitamiini on tärkeää että kalsium imeytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, että on paljon muitakin kalsiuminlähteitä kuin maito. Taitaa olla vähän kulttuurisidonnaista tuo maidon juonti.

      Ja hyvä pointti tuo kalsiumin imeytyminen.

      Poista