sunnuntai 5. elokuuta 2012

Ekaluokkalaisen tarpeelliset tavarat

Reppu. Se tärkein, ensimmäinen reppu. Se millainen reppu on kiva on ihan makuasia. Aika monen ekaluokkalaisen mielestä joku über-tyylikäs kuva on ihan ehdottomasti oltava repussa. Oikeasti tärkein ominaisuus on ergonomisuus, se miltä reppu tuntuu selässä. Hihnat tulee pystyä säätämään oikealle korkeudelle ja niiden tulisi myös pysyä säädetyssä korkeudessa. Pehmusteet olkapäillä ovat myös mielestäni ehdoton vaatimus. Koollakin on väli, pienikokoiselle ekaluokkalaiselle ei kannata ostaa 50 litran reppua, vaikka muissa vaatteissa suosikin kasvuvaraa. Jos ette usko, niin vetäiskää selkään 60 litran rinkka, säätäkää reppu kaksimetrisen miehen mittoihin, ottakaa siitä pehmusteet pois ja tehkää reipas lenkki. Näissä kuviollisissa ”markettirepuissa” on varmasti hyviä yksilöitä, mutta jos se ihku kuvio ei ole henki ja elämä niin suosittelen perinteisiä reppumerkkejä kuten Jansportia, Eastpakia tai Dakinea. Ne kestävät useamman vuoden. Myös konepesua.

Aika monessa blogissa on kehuttu Ticketin reppua. Itse en lämpene mallille tai kuvioille lainkaan,  ja eniten repussa arveluttaa sen omapaino; painaa tyhjänäkin aika paljon enemmän kuin moni lajitoverinsa. Mutta varmasti kelpo kapine sekinJ.


Luksun reppu Haglöfs Tight Medium. Jumppapussi Adidas. Tunnustamme mustaa väriä:)

Reppuun liittyy jumppapussi. Ainakin Helsingissä kaikki ekaluokkalaiset ovat saaneet (MLL:n tai Nuori-Suomen tai vastaavan instanssin) sponssatun jumppapussin, mutta sen varaan ei kannata laskea. En voi luvata, että muualla maassa on samaa käytäntöä. Meiltä löytyy aika monta jumppapussia  ja kaikille on ollut käyttöä. Jumppapusseja kannattaa etsiä urheilu- ja laukkuosastoilta. Jumppapussista päästään luontevasti juomapulloon. Sellainenkin on hyvä olla olemassa, ainakin alkusyksystä. Luksun luokassa on käytössä omat mukit eli lapsilla luokan tiskipöydällä on kotoa tuodut muovimukit. En tiedä kuinka yleinen käytäntö tämä on.

Penaali. Malli on makuasia, toiset tykkäävät pusseista ja jämptimmät haluavat kynänsä ja kuminsa sellaiseen laatikkomalliseen lokeroituun versioon. Tässä kohtaa poikalapsien äideille helpottava tieto: pojille kelpaavat yleensä peruskynät ja kumit, tyttölasten vanhemmat voivat varautua loputtomaan geelikynien, hajukumien ja muun tiimarisälän ostamiseen. Koulusta saa kynän, kumin, sakset, värikynät ja muut pakolliset tarvikkeet, mutta niitä kannattaa varata myös kotiin. Koska niilläkin on tapana kadota eikä kouluilla ole varaa koviin moneen korvikkeeseen.  Eräs nimeltä mainitsematon  8 –vuotias hukkasi penaalinsa jo viime maaliskuussa. Ei löytynyt vaikka kuinka etsittiin. Se löytyi viimeisenä koulupäivänä omasta pulpetista.

Kansio. Ainakin meillä on lapsilla päiväkotiajoista lähtien oma kansio. Sinne säilötään piirustuksia ja muita lippulappusia tärkeitä asiakirjoja, jotka saadaan kotiin lukukauden päätteeksi.

Puhelin. Peruspuhelin kelpaa ekaluokkalaiselle varsin hyvin. Jos ne yrittävät jotain muuta, kuten urbaanilegendaa siitä kuinka ihan kaikilla kavereillakin on älypuhelin, niin sanotte vaan kylmästi, että ei pidä paikkaansa. Koska se ei pidä paikkaansa. Luksukin on yrittänyt tätä useampaan otteeseen. Sisarensa toteamus ”mitä sä älypuhelimella teet, kun ei sulla ole sitä älyäkään” on kaikessa tylyydessään ihan oikea. Enkä tarkoita, että lapsi jotenkin tyhmä olisi, mutta 7-8 –vuotiaan järjenjuoksulla varustettu otus ei todellakaan tarvitse älypuhelinta. Kosketusnäytöllinen puhelin sen sijaan on ihan nykypäivää eikä suinkaan mitään high-techia. Ja tämäkin taas lapsikohtaisella varauksella. Keskivertotytöllä säilyy puhelin paremmin ehjänä kuin keskivertopojalla. Oli puhelin mikä tahansa niin kannattaa hankkia joko prepaid -liittymä tai saldorajoitus. Ja kaikki mahdolliset estot mitä liittymään saa.

Avaimet. Aika harva ekaluokkalainen tulee koulun jälkeen tyhjään kotiin mutta avain on silti hyvä olla olemassa. Jos kotona on turvalukot/hälyttimet, niiden avaamista/purkamista kannattaa myös treenata. Avainnauha. Suurimmalla osalla on kaulassa roikkuva avainnauha. Luksun avainnauha on lyhyempi, sellainen vyölenksuun kiinnitettävä malli.

11 kommenttia:

  1. Heh, nämä ekaluokkalaisen tarvikelistat tuli kuin tilauksesta. Esikoinen aloittaa koulun ja juuri näitä asioita on tullut pähkäiltyä.
    Tulihan selväksi nyt! Kiitti!
    Edelliseen nauhojen sitomiseen pitää kertoa oma kokemus. Mä olen saanut ihan hirveää satikutia omalta äidiltäni, kun tämä tuleva ekaluokkainen ei osaa vielä sitoa nauhojaan eikä ymmärrä kelloa. Kuulemma huonosti kasvatettu lapsi ja mutta potaskaa. Pieni kolaus omaantuntoon tuli ja ehkä pari kyyneltäkin salaa mutta hei, tämä lohdutti. Ei kaikki muutkaan osaa:)
    Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä:) Hyvä jos on jotain apua. Ei tämä lista mikään yeispätevä ole, mutta suuntaa antava: näin meillä on menty.

      Äläkä välitä äidistäsi, tässä on sukupolven välinen kuilu. Nykyään suositaan enemmän lapsentahtisuutta, kaikki (ainakin melkein kaikki) oppivat aikanaan. Tässä asiassa on huima ero jopa meidän lapsien välillä: Inkan aloittaessa koulun kotiin tuli pitkä lista siitä mitä kaikkea pitää osata.

      Kellonajat opetellaan koulussa kevätlukukaudella eli jos ei ole vielä oppinut, niin ei hätää.

      Yksi juttu, jota olen pitänyt itsestään selvänä, on se, että lapsen tulisi osata avata housujen nappi ja takin vetoketju, muuten voi tulla hätä ihan kirjaimellisesti käteen;)

      Poista
    2. Eikä, ei noita juttuja tarvii mitenkään ehdottomasti osata kun menee kouluun. Meillä osuvasti pkodin vanhempainillassa mukana ollut koulupsykologi totesi että koulun opettajien terveiset kotiin on että lapsen ei tarvitse osata valmiiksi mitään ihmeellistä kunhan on into oppia! Taidot tulee kyllä ajallaan.

      Poista
  2. Kiitos muistilistasta, meillä vielä kirjakauppakierros edessä.

    Meillä on ollut noi Hakken reput päiväkotikäytössä, ovat ihan loistavia, mutta arvaa kelpaako nyt pk-reppu enää kouluun;). Ja samaa mieltä siitä Ticksun ISOMMASTA mallista, se on superpainava, mutta mun mielestä se pienenmpi koulureppu oli ok painonsa puolesta ja alkuluoikille ihan tarpeeksi iso. Katsotaan miten toimiin.

    Ja Mia, koulussahan niitä kellonaikoja opetellaan. Kolmosellakin vielä, joten huoli pois!!!!

    Kivaa koulunalkua Luksulle!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luksulle ei onneksi ole niin justiinsa, vanha Haglöfs menee kolmatta vuotta:)

      En tiedä mitä kokoa joskus pari vuotta sitten hiplailin (varmaan sitä isoa) mutta painoi kuin synti. Eikä ehkä ole muutenkaan ihan L:n tyylinen;)

      Kiitti! Ja samoin sinne!:)

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Jatkoa tähänkin postiin :)

    Allekirjoitan täysin tuon, että merkkireput kestää. Pojalla (menee siis kolmannelle edelleen ;) ) on käytössä DC reppu, vuoden käytön jälkeen siinä ei ole mitään käytön jälkiä! Äiti on tyytyväinen, poika ei, koska olisi halunnut uuden, tietenkin!

    Puhelin... huoh! Mistä löytyisi se kohtuuhintainen versio, joka kestäisi kaikki "se vaan tippui taskusta" -tapaturmat. Kosketusnäytöllinen pitää olla, tästä en enää jaksa taistella, mutta niitä ei ole tehty heiteltäväksi asfalttiin.

    Meillä lapset tulevat ja poika on tullut jatkuvasti yksin kotiin koulusta. Iltapäiväkerhosta saa lähteä kotia yksin ennenkuin meidän työpäivät päättyy, joten avaimet on pakko olla. Molemmilla roikkuu avainnauhoissa avaimet, mutta repussa ne päivän mittaan ovat.

    Rose

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei saanut vielä ekalla tulla kotiin yksin, ellei sisko ollut kotona (yleensä ei ollut). Ihan loppukeväästä oli tunnin-kaksi itsekseen kotona, mutta siinäkin ajassa mulla soi puhelin useamman kerran "saanko sitä ja voinko tätä...".

      Nyt tokalla menee asukaspuistoon mutta saa lähteä sieltä välipalan jälkeen kotiin. Odotettavissa on puhelimen pirinää:))

      Poista
  5. Oi blogisti ja muut repputietäjät: Olisikohan Haglöfsin Corker-repusta ekaluokkalaiselle? Ja jos olisi niin missä koossa? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksei? Eikö siinä ole sellainen muotoiltu selkä? Jos on, niin se on varmaan ainoa rajoite, jos kyseessä on kovin minikokoinen ekaluokkalainen. Meillä on M-kokoinen ja se on riittävä, sinne mahtuu liikuntakamatkin (S-koko on liian pieni).

      Poista
    2. Kävin vielä katsomassa valmistajan sivuilta. Corker L:n vetoisuus on sama kuin Tight M:n. Se L-koko on kuitenkin lapselle liian iso. Valmistajan mukaa Corker S olisi hyvä lapselle, mutta sen vetoisuus on vain 11 litraa. Ja se ei ole kovin paljon. Kannattaa ehkä käydä jossain mittailemassa mikä istuu selälle parhaiten.

      Poista