keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Vitamiineja lapsille

Talviaikaan käytän säännöllisesti (lue: aina kun muistan) multivitamiinitabletteja. Mielellään poretabletteina. Tämän talven olen käyttänyt Gerimaxia, samoin Inkalle olen sitä juottanut, jos hän on erityisen väsynyt aamuisin. Teinit ovat aina erityisen väsyneitä aamuisin.

D-vitamiinia on syöty säännöllisesti monta vuotta. Nostin vuorokausiannostuksia jo kauan ennen virallisten suositusten nostoa, koska mielestäni ne suositukset olivat kovasti alakanttiin.

Luksu juo mielellään c-vitamiinia. Tänään jäin miettimään, että onko niissä jokin ikäraja? Gerimaxissa on, mutta onko pelkissä c-vitamiini- tai tavallisissa multivitamiinitableteissa? Lapsille on omat versionsa nappeina, niissä on pienemmät annokset, eikö? Entäs nuo poretabletit?


Meillä syödään paljon hedelmiä päivittäin, joten niitä ei tarvitsisi erikseen nappeina/juomina ottaa, mutta en toisaalta ole viitsinyt kieltääkään, kun toinen niin mielellään niitä nauttii. C-vitamiini on vesiliukoinen, sen tiedän, eli mitään myrkytysoireita ei tule, mutta onko siitä jotain muuta haittaa?


Voisin toki googlettaa, mutta täältä taitaa saada tiedon helpommin;).

5 kommenttia:

 1. Mä olen niiiin onneton noiden vitamiinien kanssa. Nellille sentäään huolehdin D-vitamiinit ja satunnaisesti omaan/miehen suuhun sellaisen tungen.

  Noita poretablettejakin on kaapit täynnä, mutta jos kukaan ei tunge sitä purtiloa käteen niin unohtuu. :-/

  C-vitamiinin yliannostuksesta löysin kuukkeloimalla (mulla on täällä mölyhuoneessa aikaa...) tällaisen maininnan, mutta en sitten tiedä miten vakavasti otettava tämä sivusto on:

  Pitkäaikainen C-vitamiinin yliannostus johtaa tilanteeseen, jossa elimistö erittää vitamiinia normaalia enemmän. Jos yliannostus lakkaa yhtäkkiä, elimistö ei heti sopeudu muuttuneeseen tilanteeseen, vaan vitamiinin ylimääräinen erittäminen voi johtaa keripukkiin.

  Toksisuus

  C-vitamiinin yliannostus voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsan kouristelua, ripulia, päänsärkyä, uupumusta ja unettomuutta. Lisäksi se saattaa häiritä sairaanhoidollisia tutkimuksia tai lisätä munuaiskivien muodostumista.

  http://www.food-info.net/fi/vita/water.htm

  Alemmasta postauksesta kommentoin vaan, että mulla on tuo sama pieni nypynpoistaja ja se on loistava!

  VastaaPoista
 2. Kiitti:). En usko, että sitä ihan niin paljon vedetään, että toksisuuden puolelle menisi. Enemmän pelkään tuon pojan suhteen yliaktiivisuutta kuin uupumusta;).

  VastaaPoista
 3. Meillä on vedetty sitä multitabsin lasten ja raskaanaolevien -versioita tämä talvi ja olen melkein postannut aiheesta kun ei yhtäkään flunssaa olla koko syksynä/talvena kärsitty, mutta en ole uskaltanut, kun se tauti tulis seuraavana päivänä :)
  Mielenkiinnolla luen kommentitit aiheeseeen!

  VastaaPoista
 4. Me vedetään reilusti d-vitamiinia, mutta ei mitään muuta.

  Jään seurailemaan millainen keskustelu tästä syntyy.

  VastaaPoista
 5. Vaikka meillä syödään suhtterveellisesti (nykyisin vähän liian nopeasti, arki on kiireinen), niin lisää vitamiineja otetaan purkista. Beroccaa (ainoastaan aikuiset), EyeQ-omegatabletteja ja D-vitamiinia kaikki. D-vitamiinia niin paljon yli virallisen suosituksen, etten uskalla edes julkisesti tunnustaa, siis oikeasti PALJON, mutta silti ei ole myrkytysvaaraa. Syödään myös viikottain kalaa ja välipaloina pähkinöitä...

  Niin, meidän lapset eivät ole olleet tänä talvena kertaakaan sairaina. Siitä hyvä tuo d-vitamiinin yliannostus on. Aiemminkin kun mentiin suositustasolla tai aavistuksen yli, jokaisella oli parit flunssat ja mahapöpötauti talvessa. Kesällä kaikki on kumman terveitä ja virkeitä, kun d-vitamiinia tulee auringosta. :) Talvella siis purkista ja paljon!

  Finette

  VastaaPoista