keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kesäkukka aka oliivipuu

Mulla oli pari vuotta sitten ensimmäinen oliivipuu. Sellainen iso ja tuuhea. Ostin sen keväällä ja puu loisti koko kesän parvekkeella. Syksy tuli ja sille kävi kuten kesäkasveille käy, kirjaimellisesti kuihtui pois.

Tänä keväänä tein uuden yrityksen: ostin Hullareilta kaksi kohtuuhintaista ja tuuheaa, tosin huomattavasti pienempää oliivipuuta. Ja ne ovat edelleen hengissä, lomakauden notkahduksen jälkeen elämänsä vedossa. Syksy on kuitenkin tulossa ja epäilen, etteivät nämäkään yksilöt lokakuuta tule näkemään.

Alkutilanne keväällä.

Pieni notkahdus alkukesästä.
Sekä lannoituksen että latvoituksen puutetta.
 
Ja uuteen nousuun.

Olen värvännyt työkaverini, joka on oikea velho kasvien hoidossa, keksimään konstit oliivipuiden hengissä pitämiseen. Jos hän ei jostain syystä onnistu, niin onko teillä vinkkejä, miten oliivipuun saa säilymään talven yli?

Viherpeukalot ohjaistavat oliivipuun hoidossa näin:

Hyvin pitkäikäinen oliivipuu eli öljypuu on sopeutunut elämään kuivilla seuduilla ja on Välimeren oliivilehdoissa paljon viljelty hyötykasvi. Se on huoneoloissa suhteellisen nopeakasvuinen, mutta puun muodossa pitäminen leikkaamalla ei kasvia rasita. Nuori taimi tuuheutuu parhaiten latvomalla ja latvonta edistää myös kukinnan ja hedelmien muodostumista.

Oliivi kukkii valkein tuoksuvin kukin ja sen hedelmistä saa siemeniä idättämällä kasvatettua uusia taimia. Satoa puu tuottaa yleensä 3-4-vuotiaasta alkaen. Oliivipuu tarvitsee paljon valoa ja lämpimän kasvupaikan ja viihtyy parhaiten runsasravinteisessa mullassa. Sen voi viedä kesäksi ulos aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan parvekkeelle tai terassille. Oliivipuuta kastellaan ja lannoitetaan kasvukaudella säännöllisesti. Pimeän talviajan se viettää viileässä noin 10 °C:ssa valoisassa paikassa, jolloin kastellaan niukemmin. Oliivipuu sopii hyvin myös bonsai-kasvatukseen.

7 kommenttia:

  1. Oho, olet kyllä rohkea! Mulla ei elä kuin palmuvehkat ja - kummallista kyllä - orkideat...

    VastaaPoista
  2. Raja rohkeuden ja tyhmyyden välillä on niin häilyvä;)

    Vehkat on hyviä, ne ei kuole koskaan!

    VastaaPoista
  3. Sain oman jättikokoisen oliivipuun säilymään hengissä viime talven yli sisätiloissa normaalissa huonelämpötilassa. Kastelin runsaasti kerralla noin parin viikoin välein ja muuten annoin kuivahtaa kunnolla. Ensin lehtiä varisi aika lailla, mutta yhtäkkiä loppui. Valoa meillä on talvellakin paljon isojen ikkunoiden takia ja valon määrä auttoi varmasti.

    Meillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta tuohon aina mainittuun +10:n talvilämpötilaan. Kuulin puutarhamyymälästä vinkin laittaa puu ulos pakkasiin asti siten, että se saa nauttia pienistä yöpakkasista viikon verran ennen kuin saa kutsun sisään. Ko. myyjän oma oliivipuu oli tästä intoutunut jopa kukkimaan! Aion kokeilla tätä tulevana syksynä/talvena.

    En ole yhtään hortonomi, joten omalla vastuulla...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, mä kokeilen tuota. Meillä myös valoisa kämppä, joten uskon, että voisi toimia. Lannoititko sitä lainkaan talvikaudella?

      Omalla vastuulla, tottakai!

      Poista
  4. En lannoittanut yhtään ennen kuin alkukesästä, ihan tavallista kesäkukkalannoitetta kasteluveden mukana. Tietääkseni ei pitäisi lannoittaa lepokauden eli talven aikana. Puuni tarvitsisi varmaan jo isomman ruukunkin, mutta mulla ei ole aavistustakaan, milloin vaihdon voisi tehdä, keväällä? Ehkä tapani mukaan vaihdan ruukun ja mullan, kun huvittaa, ja sitten odotan henkeä pidättäen, kuinka käy..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin mäkin olen ymmärtänyt.

      Meidänkin muut kaipaisivat isompaa ruukkua, mutta en ole uskaltanut siirtää, kämmään kuitenkin homman jotenkin ja peli on sitten siinä.

      Pidätellään kimpassa:)

      Poista