lauantai 7. joulukuuta 2013

Lukeminen kannattaa aina

Ja lahjaksi kannattaa antaa kirjoja.

Itse luen vapaa-ajalla lähinnä dekkareita ja elämänkertoja. Kaunokirjallisuutta (pl. dekkarit) ja runoja en lue juuri koskaan. Finlandia -palkitut ostan joka joulu äidille ja anopille lahjaksi ja pyrin itsekin ne lukemaan. En voi sanoa, että nauttisin niistä erityisesti mutta kuuluvathan ne yleissivistykseen.

Ilkka Remes on yksi suomalaisista suosikeista, en tiedä miksi, ehkä kirjailijan mystisen imagon vuoksi. Remeksen aiemmassa tuotannossa kaikki paha on tullut idästä, mutta uusimmassa Omertan Liitossa aiheena on EU-elinten väärinkäytökset. Erittäin mielenkiintoinen kirja, erityisesti siitä syystä, että koko ajan tulee miettineeksi mikä on faktaa ja mikä fiktiota ja ennen kaikkea mistä kirjailija on saanut tietonsa.


Marko Kilpi on itselleni varsin tuore tuttavuus, luin viime talvena Elävien kirjoihin -teoksen, joka oli yllättävän hyvä. Kilven uusin on tänä syksynä ilmestynyt Kuolematon, jonka aiheena on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Todella hyvä, oikeasti todella hyvä kirja. Aiheena raskas, jopa vastenmielinen ja laittaa miettimään mihin kaikkeen ihminen pystyykään. Siitä huolimatta kannattaa ehdottomasti lukea, vaikkei muuten niin dekkareista välittäisikään.

Muuten luen enimmäkseen pohjoismaalaisten, mieluiten suomalaisten, naiskirjailijoiden dekkareita. Ei miehissäkään mitään vikaa, mutta aika useassa on viinaan menevä, vaimonsa jättämä ja kissankin menettänyt päähenkilö; en millään jaksa sitä genreä. Naisdekkaristeista ainakin Johanna Tuomola ja tänä vuonna Rikos Kannattaa -kirjoituskilpailun esikoisteoksellaan voittanut Milla Ollikainen ovat mainitsemisen arvoisia. Liza Marklund ja Leena Lehtolainen ovat tipahtaneet omilta lukulistoiltani, pari viimeisintä lukemaani kirjaa on pitänyt lukea väkisin loppuun. Ruotsalaisista Anna Jansson ja norjalaisista Anne Holt putoavat edelleen, vaikka heiltäkin on jotain huteja ilmestynyt.

Viime jouluna meillä luettiin Steve Jobsin ja Ibran elämänkertoja. Varsin viihdyttäviä teoksia. Onko teillä ehdotuksia mitä elämänkertoja me lukisimme tänä jouluna? Luksulle Ronaldo, mutta entä meille muille?

18 kommenttia:

  1. Mä olen nykyään ihan onneton, luen vain lomilla ja silloinkin helppoja pokkareita.
    Netti on täysin vienyt mun vähän vapaa-ajan, en saa luettua edes mitään Finlandia-palkittuja. Noloa. Pitää varmaan alkaa muuttamaan elämäntyyliä- :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei nuo Finlandia-palkitut mikään itseisarvo ole ja ihminen pystyy elämään varsin hyvää elämää ilman Hyryn Uuniakin:) Mutta onhan se hyvä olla vähän kärryillä missä mennään.

      Mulla meni monta vuotta, että luin vain kesä- ja joululomilla. Nyt olen pyrkinyt vähentämään muuta säätöä ja lukemaan enemmän.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä, mä käytän kirjastoa, kotona ei ole säilytystilaa uusille kirjoille. Niin usein tulee kirjastosta napattua mukaan huteja, etten oo jaksanut taas aikoihin edes yrittää etsiä hyvää kirjaa. Vinkeistä innostun aina, ja näppäilen yleensä samantien varaukseen kirjastosta suositellut kirjat :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään niitä säilö, laitan lukemisen jälkeen kiertoon. E-kirjat ovat siitä hyviä etteivät vie tilaa.

      Mä kävin viime kesänä kirjastossa ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun. Oli varsin avartava kokemus. En muistanutkaan kuinka ammattitaitoista väkeä siellä on töissä. Kovasti tarjosin pankkikorttia maksua varten mutta pelkkä kirjastokortti riitti. Voi sitä onnea:)

      Poista
    2. Kiitosta vaan meidän puolesta! Kyllä te asiakkaatkin 99-prosenttisesti olette aivan mahtavia, itselleni ainakin suurin syy tähän työhön, palkathan meillä on siistijöitäkin pienemmät vaikka akateeminen loppututkinto onkin, eli ehtaa kutsumutyötä edelleen vuonna 2013. En silti valita, kun hengissä pysytään, jokainen työpäivä antaa sitten sen puuttuvan palkankin edestä. ;)

      t.kirjastotäti yliopiston puolelta

      Poista
    3. luekirja on nettikirjasto (voikohan sitä kutsua niin?) ja oot pari kuukautta sitä kokeillut. valikoima on rajallinen mutta ainakin nyt on löytynyt tarpeeksi luettavaa, ja niitä kuukauden lukupaketteja voi antaa lahjaksikin

      Poista
    4. Kippuralla: kiitos vinkistä, tuon tutkin tarkemmin. Ja kirjastontäti: olen huomannut, että nimenomaan kutsumustyöstä on teidän alalla kysymys. Kiitos siitä!

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä kilpi ja Ollikainen vaikuttavat mielenkiintoisilta.

    onko sinulla vinkkejä nuorten kirjoihin? Pisatulosten valossa patistan 11 ja 13 vuotiaat lukemaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kilpi ja Ollikainen kannattaa pitää mielessä.

      Jos olet paikallisia, niin kannattaa käydä keskustan Akateemisessa, siellä on hyvä valikoima nuortenkirjoja. Voin yrittää laittaa jotain vinkkiä.

      Poista
  4. Kiitos vinkeistä, mun tän hetken suosikkeja ovat Mari Jungstedt, Anna Jansson ja Camilla Läckberg, jokainen kirjoittaa mielestäni hyvin ja dekkarit tempaavat mukaansa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, tiesin, että joku unohtui. Jungdtedt. Hyvin saman tyyppinen kuin Jansson. Läckbergia on kovasti kehuttu, yhtä kirjaa yritinkin lukea mutta oli niin pientä fonttia, että alkoi päätä särkemään;) Kokeilen seuraavaksi e-kirjana.

      Poista
    2. Osaan myös kirjottaa mutten aina viitti. Jungstedt. Ehkä.

      Poista
  5. Itse tykkäsin Peter Franzenin kirjasta tumman veden päällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen lukenut. Ihan hyvä, mutta ei ihan sitä mistä eniten tykkään.

      Poista
  6. Dekkarit tipahtaneet listalta taas talveksi. Kesällä sitten taas. Ehkä. Sen kolmosen rikostoimittajan kirjat ovat oivallista luettavaa. Muutaman Viveca Stenininkin luin. Samoin se Jungstedt. Tässä listaa. Ainakin nämä pitäisi lukea vielä tänä vuonna:

    Alice Munroe: Kallis elämä/ Dear Life (osittain oma elämänkerrallinen tämän vuoden Nobel- palkittu, huomenna!)

    Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme (Finlandia- palkittu tai ei :)

    Ville Kivimäki: Murtuneet mielet (Tässä oli jotain kiinnostavaa ja jonka lukemalla ymmärtää taas enemmän edellisistä sukupolvista)

    Eric Ries: Lean Startup ( Slushin innoittamana)

    Hannu Raittila: Terminaali( globalisaatio, perhe ja miten sitten kävi)

    Herman Koch: Lääkäri (edellinen Illallinen oli ihan huippu! )

    Näihin voin palata uudestaan- olivat oivaltavia eivätkä pituudella pilattuja:
    Grégoire Delacourt: Onnen koukkuja, Aki Ollikainen: Nälkävuosi

    Nuorille ainakin nämä: Guinness World Records 2014 ( vuodesta toiseen menestys, sille joka ei lukemaan suostu muuten) Salla Simukka- Valkea kuin lumi (Lumikki- taruun perustuva sarja on kuulemma hyvä)

    ps. Applen nettikaupassa nahkahanskat silkkivuorella "Negarin London Women's Leather Gloves with UIR Technology" 109,95e

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kattavasta listasta. Ja huomasin nuo hanskat, enää ei ole tarvetta ellei joku hukkaa omiaan;)

      Poista
  7. Me käytiin hakemassa 90 % kaikki lahjat kirjakaupasta.

    Itse ihastuin naisdekkarikirjailijafriikkinä Tove Alsterdalin Kadonneisiin. Mutta uudempi kirja; Haudattu hiljaisuudessa ei jotenkin ainakaan takakannen perusteella iske. Joten otin takuukamaa eli Outi Pakkasta. Kiva lukea välillä Helsingin kaduilta, ettei Skåne-ikävä ihan mene mahdottomaksi.

    Uusin Marklund oli ihan sekava.

    Ukkoselle Murtuneet mielet. On kuulemma nyt yliannostettu Aatun jutuilla. Ja Kyrön Kunkku ostettu.

    Saan toivottavasti tänään loppuun Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhki kyyneileitä paljain käsin. Tulisipa jo seuraava osa!

    Teinejä meidän lahjapiirissä ei ole.

    Joko ootte lukeneet Andre Agassin elämänkerran? Se on jo muutama vuosi sitten ilmestynyt, mutta tosi hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alsterdalia en ole lukenut, kiitti vinkistä. Tuo Murtuneet mielet on työn alla, vaikuttaa hyvältä, luen loppuun joululomalla.

      Meillä on Agassin elämänkerta auf deutsch, voisi harkita suomenkielistä, jos L siitä innostuisi.

      Kiitt vinkeistä!

      Poista