maanantai 17. joulukuuta 2012

Hullujen halvat huvit


8 –vuotias soittaa koulun jälkeen:
”Äiti, mä sain opelta sellaisen yllätyksen”, kertoo ääni innostuksesta tai pelosta (en osaa arvioida kumpaa) väristen.

”Minkä yllätyksen, siis sinä sait vai kaikki saivat? ”

”Vain minä sain. Tämä on yllätys sinullekin.”
Niin varmaan on. Mitä ihmeen yllätyksiä opettaja voi antaa vain yhdelle oppilaalle? Aavistelen pahinta realistisinta vaihtoehtoa. Mitä ne opettajalta täysin yllätyksenä tulleet laput vielä 80-luvulla olivat, tietäähän sen.

”Älä vaan sano, että sait jälki-istuntolapun?” Miksen ole saanut Wilman kautta viestiä?
”Ei tämä ole mikään lappu, tai on tässä monta lappua…”

”Sait monta jälki-istuntolappua?” Ääni kohoaa asteen. Okei, useamman asteen. Falsettiin.
”Näet sitten, kun tulet kotiin. Se on yllätys.” Tuut-tuut-tuut.

Kotimatkalla hengitän syvään ja vannon itselleni, etten huuda. Ainakaan kovin paljon. En ainakaan niin paljon, että ääni lähtee.
Kotiin päästyääni ovella on vastassa onnellinen lahjan saaja.


Matikankirja. Opettaja oli antanut hänelle ylimääräisen matikankirjan, etusivulle oli vielä kirjoitettu tussilla ”L:n oma”. Voi sitä onnen määrää.
”Voinko vielä toivoa lisää joululahjoja? Haluaisin lisää näitä matikankirjoja. ”

Teini seuraa keskustelua silmiään pyöritellen:
”Just. Muut lapset leikkii jouluna uusilla leluilla, mutta meidän Luksu laskee matikantehtäviä.” Onko sillä niin väliä, rakentaako legoja vai laskeeko matikantehtäviä? Pääasia, että on hauskaa.
Ja tässä teinin aavistuksen negatiivisessa kommentoinnissa on taustalla se, että olen, yön hiljaisina tunteina, laskenut hänen lyhyen matikan kurssikirjansa kannesta kanteen. Koska se on hauskaa.

”Hulluilla on halvat huvit”, teini vielä veistelee. Sen pitää aina päästä sanomaan viimeinen sana.

************************
Tilasin SanomaProlta lisätehtäväkirjoja. Sieltä löytyi yllättävän hyvin lisämateriaalia koululaisille, niin edistyneille kuin erityistä tukea tarvitseville. Kannattaa käydä katsomassa, jos tarvetta on. Oppilaan avain toimii myös sivujen kautta.

21 kommenttia:

 1. Hauskaa että on muitakin matikka janoisia. Meillä oli kans sydämen pamppailu puhelu tässä hetki sitten,kun poika kertoi,että opettaja pyysi huomiseksi koululle. Mietin pääni puhki mitä nyt voisi olla asiaa, Wilmassakaan ei lukenut muuta,kun keskusteluaika. Meilkein nauratti ääneen kun minulta kysyttiin lupaa antaa 3luokkalaiselle 6luokan matikan tehtäviä,kun poitsu on niin nopea kaikissa laskuissa.

  Oppi&Ilo paketti tuli meillekkin juuri tänään, 4lk sai tukimatskua. Nopea postitus, hyvä palvelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, siellä oli yllättävän hyvin kaikkea lisämatskua. Tilasin L:lle sekä nopean laskijan materiaalia että myös oikeasti haastavampia tehtäviä.

   Mä olen itse ollut samanlainen, voitin joskus 10-vuotiaana koulujen välisestä matikkakilpailusta tyyliin 100 markkaa ja halusin ostaa niillä rahoilla juuri näitä lisätehtäväkirjoja. Sen takia pidän ihan normaalina, että joku toivoo matikankirjoja joululahjaksi;)

   Poista
 2. No toi olikin hyvä yllätys :) Ihana kun joku jaksaa inspiroitua matikasta ja vieläpä osaa sitä. Minä en :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanavoinut kaiken osaamiseni tähän aineeseen, monessa muussa onkin sitten "hieman" puutteita.

   Poista
 3. Hienoa L!
  Meillä ei olla matikkapäitä, perineet äitinsä :))
  Mutta hienoa että opettajat nykyään osaavat muokata opetusta lasten tarpeiden mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen jossain lajissa:) Meillä on melkoisia puutteita esim käden taidoissa ja Inka on ainoa, jonka laulamista pystyy selvinpäin kuuntelemaan;)

   Juu, on opettajalla varmaan oma lehmäkin ojassa, saa pojan hiljaiseksi matikantunneilla.

   Poista
 4. Hienoa! Meillä poika sai viikko sitten äidinkieleen lisätehtäväkirjan ja li niin onnellinen kun sai siitä heti läksyä ja heti perään vielä luvan tehdä siitä tehtäviä niin paljon kuin jaksaa. Aika monta sivua niitä tehtäviä onkin nyt mennyt joka ilta! Matikkaankin kaivattaisiin vastaavaa.

  Tosi hyvä että edistyneemmille pyritään löytämään lisähaastetta ettei ihan tylsisty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma teilläkin! L ei ota äikän kirjaa esille kuin pakon sanelemana. Ja sen kyllä huomaa;) Jännä kuinka äikänkirjat "unohtuvat" kouluun tämän tästä, matikankirjat eivät koskaan:)

   Ostin nuo matikankirjatkin ihan paperiversiona juuri sen takia, että saa samalla harjoitusta hienomotoriikkaan (niitä olisi siis tarjolla digiversionakin).

   Poista
 5. Kurkatkaapa sivut www.mathletics.com. Meidän poikien opettajat käyttävät mm. sitä matematiikan opetuksen osana (yksityiskoulu keski-Euroopassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kurkkasin. Tutustun paremalla ajalla tarkemmin. Mutta kiitos vinkistä!

   Poista
 6. Meillä läksyjen teko on. Aina vähän nihkeetä. Todennäköisesti se sujuisi, jos annettaisiin vapaat kädet ja sanottaisiin et voit tehdä mitä haluat. Ekaluokkalaisella oli viime viikolla ihan hirvee polte tehdä matikankirjasta kellonajat. Kun ne tuli läksyksi, ni ei kiinnostanut enää yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidiltä ainakin sujuu äikkä hyvin, kuten huomata saattaa ;).

   Poista
  2. :) Ei kukko käskien laula;)

   Miten tyttö muuten viihtynyt koulussa?

   Poista
 7. Aivan mahtava yllätyslahja! Äidin huvit ;) Ymmärrän miten noloa ja ankeeta. Ainakin teinistä. Teitkö muuten tehtävät Blossalla vai ilman? Aika paljon yhteensattumia… Ilmankos tämä on suosikkiblogi :)

  Rauhallista joulua koko perheelle matikankirjojen parissa!

  t. viidenaiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan se noloa ja ankeeta. Olen jopa tarjoutunut vetämään heille matikkakerhoa, se vasta noloa ja ankeeta olikin. Sain tiukan "häivy" -käskyn:)) Mutta aika hyvin oon vetänyt, tyttö ehti lukioon asti ennen kuin ehdin nolaamaan hänet ekan kerran;)

   Ilman. Vaikka on sitäkin muutama pullo tyhjennetty. Ja ehdottomasti kylmänä.

   Kiitti!:)

   Poista
 8. Saanko kysyä teidän kasvatusperiaatteista: miten lapsille opetetaan kulutustottumuksia? Blogista saa käsityksn että teillä ostetaan paljon mutta lasten toiveet ovat kuitenkin kovin vaatimattomia? Itse olen yrittänyt kasvattaa kouluikäisiä lapsiani jalat maassa tyylillä mutta heidän toiveet ovat paljon mahtipontisemmat. Ihan kiinnostaa tietää missä meillä menee pieleen? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat kysyä. En vaan tiedä vastausta, ei meillä mitään erityistä filosofiaa ole. "Kohtuudella kaikkea" ehkää kuvaa parhaiten. Ja tarpeeseen saa mitä tarvitsee, ilman erityistä tarvettakin jos osaa perustella vaateensa. "Kun kavereillakin on" ei riitä perusteluiksi:).

   Oikeasti, en tiedä, nuo ovat loppujen lopuksi aika vähään tyytyväisiä ja muutenkin suhteellisen tolkkuja ipanoita. Kumpikaan ei ole erityisesti materian perään. Ja hyvä niin.

   Poista
 9. Ihana Luksu:) Meilläkin tykätään matikasta, ainakin Nikke ja äiti - keksitään toisillemme päässälaskuja:) Hulluilla on tosiaan halvat huvit:) Ja joo, mä laskin joskus koulussa koko kirjan ekalla viikolla ja sain opelta ensin moitteita:) Meidän ex-teinit ihmettelee edelleen, että miten mutsin suosikkiaine koulussa on voinut olla matikka. Juu ja tykkään edelleen. Päivät päästyäni lasken:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan lasket:) Yllättävän hyvin nuo sujuu edelleen, menee siihen kun kerran oppii kategoriaan..

   Poista
 10. Ihana Luksu ei taaskaan pettänyt! Laskemisen iloa :)!!

  VastaaPoista