sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Orkideaongelma, jälleen


Siirrän tänne vanhan blogini helmet ja ajankohtaisemmat postaukset. Sellaiset, joilla on käyttöä minulle ja toivottavasti lukijoillekin tulevaisuudessa. Ensimmäisenä erittäin hyvä orkidean kasvatusopas for dummies.


Viherpeukalo täällä taas;) Uusin orkideani (tai siis perhoskämmekkä, mitä eroa niillä sitten onkaan) teki taas kuolemaa. En tosiaankaan osaa sanoa mitä teen väärin, se on lasipurkissa, juuret näkyvissä ja kerran viikossa uppokasteltu. Siirsin orkidean lasimaljakkoon ilman multaa. Idean sain kun näin Stockalla ennen joulua vastaavanlaisia virityksiä. Lajike oli toinen mutta ei se niin tarkkaa ole, kai. Mitä luulette, toimiiko? Tai kohtahan sen näkee...
Ja loistavat vastaukset:
Violette:26.01.2009
Hei kaikki hortonomit ja "viherpeukalot! Liityn jälkimmäiseen jengiin. Saan tapettua rahapuut ja kultaköynnökset, kaikki ns. varmat.Satuin kerran lukemaan jostain orkideaharrastajasta, jonka mielestä orkideaa ei nimenomaan pitäisi laittaa läpinäkyvään ruukkuun, vaikka ne kauniita ovatkin ja niissä usein myydään. Hän perustelikin hyvin, mutta en muista siitä enää mitään. Ilmeisesti kukkien hoito ja kasvatus on mulle niin salatiedettä, etten edes omaksu lukemaani. Osaisiko Hortonomi sanoa tähän jotakin?

Helmi:26.01.2009
Minä olen saanut orkideani "elämään" aika pitkään. Minulla on ollut vuosien varrella monta orkideaa. Yleensä olen saanut orkidean kukkimaan uudestaan yhden kerran, yksi orkidea kukki jopa kaksi kertaa. Viime äitienpäivänä sain mieheltäni orkidean, viimeiset kukkansa se pudotti elokuussa. Syyskuussa anoppi toi pojan syntymäpäiville orkidean, josta nyt olen nyppinyt kuivettuneet kukat pois. Tämä yksilö häiriintyi muutosta ja tiputti silloin paljon kukkia. En mitenkään erityisemmin ole niitä hoitanut. Kuta kuinkin samalla paikalla olen pitänyt. Anopin antama orkidea on läpinäkyvässä ruukussa, mutta äitienpäivä orkidea ei ole. Sellaisen vinkin jostain sain, että orkideaa tulisi kastella seisoneella vedellä ja ilmajuuria voi kastella suihkepullolla. Olenkin sitten hoitanut kastelun yleensä pelkällä suihkepullolla. Nyt odottelen, että äitienpäivä orkideani alkaisi kasvattaa uutta vartta. Uusia lehtiä se on nyt tehnytkin. Eipä nuo kovin kauniita ole ilman kukkia...:)

Essi:26.01.2009
Kun orkidealla on lepovaihe, se näyttää lehtiä lukuunottamatta kuollelta, mutta ei siis sitä ole. Lepovaiheessa hoito on ihan minimaalista, kastelua silloin tällöin, ei muuta.

nti Täti:26.01.2009
Onko orkidea siis "kuollut" kun se pudottaa kukkansa, vai pilaantuuko teillä siis koko kasvi juuria ja lehtiä myöten?Olen ollut ihan onnellinen tuosta muinaisesta (3-4v) orkideastani, joka lykkää uusia lehtiä toistensa perään, on metrin päässä tuuletusikkunasta, on siirrelty vaikka kuinka paljon ja jolla on kyllä kaarnahakkeinen kasvualusta mutta läpinäkymätön ruukku. Enkä ole kastellut upottamalla veteen kerran viikossa kuten jossain neuvotaan vaan liruttelemalla kastelukannulla vettä ihan kuten muillekin "kukkasille" (eli silloin kun muistan eli harvoin). ;)Ihan mielenkiintoista on saada ohjeita, niin voi ylläpitää mielessään kuvitelmaa, että tuo VOISI joskus kukkia, KUNHAN vain sen kanssa puljaamiseen olisi aikaa. :D

Gloria:26.01.2009
Heitin juuri lauantaina roskikseen toisen orkideani. Sain sen anopilta jouluna, eli näin kauan se eli ennen kuin sain sen tapettua. Ja ihan samoilla ohjeilla olen toiminut kuten sinäkin.Varsinaisten viherkasvien kanssa pärjään paremmin...

Nina:26.01.2009
Ei saa liikuttaa, tuo oli uutta. Näillä siis mennään;)

hortonoomi :):26.01.2009
Perhoskämmekkä on yksi orkidealaji. Alla on tullutkin ihan hyviä vinkkejä: ei vetoa, ei liikuttelua jne.Yksi mikä pisti silmääni tuossa asetelmassasi, että ei riitä jos juuret ovat lasissa, niillä tarvitsee olla orkidealle sopivaa ja hyvin ilmavaa kasvualustaa.Orkideat yleisesti kasvavat puiden oksahangoissa tai vastaavissa paikoissa (joissa on sammalta, oksanpaloja, turvetta tms.) Ne ottavat kosteuden ja ravinteita osin ilmajuurillaan. (paksut, hopehohtoiset "madot" jotka työntyvät usein ulos purkista ja niiden pitääkin antaa olla ulkona)Kotona, sisällä ne eivät tietenkään toimi samalla tehokkuudella, harvan kotona on sellaiset olosuhteet kuin oikeassa luonnossa. Tämä pitää korvata laittamalla parempi kasvualusta ruukkuun, jolloin sinne työntyvät juuret saavat tehokkaammin ravinteita ja vettä.Se miksi joskus tuntuu, että orkidea kuihtuu nopeammin kuin toiste, voi johtua ihan siitä syystä, että moni maallikko valitsee kaupasta sen upeimman ja kauneimman kukan. Kasvi on siis voinut tukku/kauppavaiheessa kukkia jo monta viikkoa ja kuihtuu nopeasti kotona. Huoneolot ovat myös kasville tosi huonot ja jotkut suuttuvat herkemmin kuin toiset.Jos haluaa kokeilla uudelleen kukittamista: Siirrä kukkansa pudottanut, orkidea jonnekin syrjään, jos et viitsi katsella pelkkää lehtisuppiloa. Valoisaan ikkunalle, kastele hyvin vähän ja pidä kukka ikäänkuin lepotilassa. Vuoden päästä se alkaa puskea uutta kukkavartta, siirrä se kunniapaikalle ja pidä siinä. Ravitse ja kastele hyvin. Voi olla että se tekee upeat pulleat nuput ja kukkii kuin kuningatar tai tiputtaa kaikki ihanat nuput. Hiukan on tuuripeliäkin siis.Liika kastelu tappaa minkä tahansa kasvin (juuristo mätänee)! Huonelämpötila on kuitenkin ihan ok. Päinvastoin useat viherkasvit kaipaavat talvella perinteisen kylmän kuistin /salin viileyttä. Nykyäänhän koteja lämmitetään koko ajan ja monien kasvien lepotila jää tulematta ja siten ne vain näivettyvät. paljon vaativat siis paneutumista ja aikaa kasvit siinä kuin lemmikit tai mikä tahansa muukin hoidettava.

-J-:26.01.2009
Perhosenkämmekkä on orkidealajikkeista "helpoin", muttei ehkä vedä vertoja jollekin rahapuulle sun muulle, jota ei kuulemma voi tappaa millään (paitsi minä!). Luulen, että kukka ei pitänyt käsittelystä - olen tahattomasti tappanut tosiaan perhosenkämmeköitä siirtämällä niitä ikkunalaudan toiseen reunaan. Toisekseen toi näyttävä mullaton istutus saattaa olla nätti, mutten ymmärrä, miten minkään kasvin on mahdollista elää pitkiä aikoja mullatta. Siis tämä ihan mutuna, mulla on itselläni myös pitkä kokemus huonekasvien tuhoamisesta pikemminkin kuin viherpeukaloinnista. Ainoat kasvit, jotka meillä tosiaan kestää elossa, on perhosenkämmekät (ja joulunaikaan hyasintit).

tuittu:25.01.2009
Älä heitä menenmään orkideaasi, vaikka kukat tippuvat. Odottele kun kukkavarsi alkaa kuihtumaan ja katkaise se sitten toisen "pallukan" yläpuolelta. Uusi kukkavarsi saattaa ilmaantua vasta usean kuukauden jälkeen. Mutta kun se ilmestyy, kasvaa se nopeasti ja pian ilmaantuvat pienet nuput.Ei mulla ole kukkinut yksikään orkidea jatkuvasti vaan ne lepäävät aina välillä. Minä taas tapan KAIKKI muut kasvit paitsi orkideat. Ei se niin vaikea kasvi ole ;) Kastelen niitä talvisin pari kertaa kuussa ja ruukuissa on jotain kaarnan kaltaista murua. Lannoitan niitä kun ne kukkivat en muuten. Ne taitavat viihtyä pienissä ruukuissa ainakin meillä. Viime syksynä sain yhden kukkimaan ,niin että se teki kaksi kukkavartta yhtäaikaa ja olin asiasta onnellinen monta kuukautta! Onnea orkidean kasvatukseen!toivoo kolmen omistaja Tuittu

sasa:25.01.2009
mun orkidea kukki huhtikuun lopusta elokuun alkuun jolloin siis vaihdon ruukun. viime viikolla kyllästyin katselemaan sitä rumaa vartta, joten heitin menemään. ehkä se ei sitten ollutkaan kuollut vaan lepotilassa.

Tyyliblogin Marika:25.01.2009
Orkidea ei ihan helpoimmasta päästä tosiaan ole. Tietysti juuri superkauniin kukan pitää olla niin vaikea..Noiden kaikkien jo mainittujen ohjeiden lisäksi mieheni mummo vinkkasi, että orkidea ei tykkäisi turhasta liikuttelusta ja koskettelusta. Ja tosiaan ei vetoa, mielummin kosteahko ja lämmin huoneilma (tosi helppoa toteuttaa..). Mä ajattelin taas keväällä koettaa, josko onnistuisin..

Julis:25.01.2009
Yksi viherpeukalo täällä lisää!Orkideat kärsivät kuulema kovasti jos niitä siirrellään niin että auringonvalo tulee välillä erisuunnista, menevät kukat ja nuput sekaisin ja kuihtuvat. Eli niitä ei saisi pyöritellä kun kerran on kaapin päälle laskenut eikä mielellään vaihtaa paikasta toiseen.En tiedä pitääkö paikkaansa, mutta mulla kukkii orkidea nyt ekaa kertaa kahdeksatta viikkoa :)

Nina:25.01.2009
Essi, näin olen lukenut. Ongelma on siinä, että meitsin pari kuukautta on pari viikkoa. Vuodenajalla ei ole väliä, aina sama juttu.Mutta, mä en lannistu.
Essi:25.01.2009
Orkidea yleensä elää jonkun pari kuukautta, sitten kukat tippuu (se on ihan normaalia siis), mutta jos kastelua ja muuta hoitoa jatkaa, niin vuoden päästä kasvi kasvattaa uuden kukkavanan ja uudet kukat. Ja pudottaa ne taas jne.

Olivia:25.01.2009
Tuli muuten mieleen, että tietääkö kukaan millaisessa lämpötilassa orkideaa on säilytettävä? Sehän ei tietääkseni kestä yhtään vetoa. Olen tuuletuksen ajaksi siirtänyt sen aina saunaan ovien taakse. Meillä on makuuhuoneessa aika viileää +20, joskus asteen allekin. Onkohan orkideani sen vuoksi kuollut? Makuuhuoneessa sitä nimittäin pidin.

Olivia:25.01.2009
Multakin kuoli juuri orkidea, ensimmäinen sellainen, jonka omistin. Kesti kyllä useita viikkoja hyvänä ja hoidin ohjeen mukaan, täsmälleen samoin kuin sinäkin. Kukat tippuivat kuivina pois ja nyt on pelkkä ranka jäljellä :(. Enpä siis osaa auttaa. Muut kukat kyllä olen saanut viihtymään hyvinkin.

Aamunkukka:25.01.2009
Voi kun osaisin auttaa. Itsekin olen ihaillut noita maljakkoistutuksia, mutten ole raaskinut ostaa. Toivottavasti sun yksilö vielä toipuu tuosta :-) hauska tuo "Onnellinen orkidea".ps. ainoat kukat, joita en ole saanut hengiltä,on anopinkieli ja yllättäen,ulkokukat! Kesällä meillä kukkii piha, aivan ihmejuttu. Mutta nämä sisätilan viherkasvit..apua. Pikku vessassa mulla onkin Ikean ikivihreät tekokukat ikkunalaudalla =D

millamallikas:25.01.2009
Mulla kuolee kaikki viherkasvit :)! Siksi meillä ei niitä oikeastaan olekaan... Paitsi, että mies oli saanut joululahjaksi Amarylliksen tms. ja se nyt kyllä vaan jaksaa kukkia ja kukkia, vaikka sille ei ole tehty yhtään mitään. Varmaan rakkaudella annettu?! Hmm, pitänee selvitää keltä se oli ;)!?Toi sun on kyllä niin hienon värinen jotta toivottavasti säilyisi kauan hengissä :)!

uusiaiti:25.01.2009
En osaa auttaa. Ostankin nykyaan vain leikko-orkideoita. Kauniita ja leikkokukiksi kestavat pitkaan.

Nina:25.01.2009
Mulla kuolee ihan kaikenkokoisissa ruukuissa, vaihtoi niitä tai ei. Eli sama se:-)

sasa:25.01.2009
mulla kuolee orkideat AINA sen jälkeen, kun vaihdan ne isompaan ruukkuun. toivottavasti sulla on paremi tuuri :)


3 kommenttia:

 1. Moi Nina, kiva bongata sinutkin täältä!
  Mulla itselläni ei riitä tässä elämänvaiheessa resurssit oman blogin laittamiseen, niin siksi on kiva löytää täältä ne vauva-lehden omat suosikki-bloggajani;-)
  täällä on ehdottomasti toimivampi systeemi lukemiseen ja kommentoimiseenkin,hyvä juttu kun voi kirjautua&itsensä tunnistuttaa!

  Miten orkidea jaksaa, ethän vielä ole heivannut sitä pihalle? Leppoisaa sunnuntai pvn jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Kiva, löysit jo tänne. En ole vielä asiaa mainostanut Vauvan puolella kun ei ole paljon mitä antaa;)

  Se kukka, se kuali. Yllättäen.

  Ostin uuden. En vaihda sitä omasta muoviruukustaan pois enkä siirtele mihinkään, jos kestäisi vähän pidempään...

  VastaaPoista
 3. Ethän vaan pitänyt sitä auringossa, phalet ei siedä suoraa auringonvaloa varsinkaan juuret.

  Ja tuollain kasvatettuna se kyllä saattaa mennä jopa vuosiakin mutta tarvitsee viikottaisen "monsuunisateensa" aikana lannoitetta noin yksi kymmenesosa vahvuutena siitä mitä muut kukat varsinkin silloin kun kasvattaa lehtiä.

  Ja älä jätä ruukunpohjalle paljoa vettä & puhalla kasvupisteeseen mahdollisesti mennyt vesi pois.

  VastaaPoista