maanantai 21. syyskuuta 2009

London Calling


Heräsin juuri siihen (lentoyhtiön meili muistutti), että ollaan lähdössä Inkan kanssa Lontooseen reilun viikon päästä. Just for fun. Tarkoitus on vaan hengailla ja katsella nähtävyyksiä. Inka on ollut Lontoossa viimeksi kymmenisen vuotta sitten, joten hänelle kaikki on uutta. Aikaa on vain kolme päivää ja nähtävää kolmeksi viikoksi, joten pitää priorisoida. Mitkä ovat teidän mielestänne must-kohteet 12-vuotiaan kanssa?

Teatterit voi skipata, Inkalla ei vielä riitä kielitaito esitysten seuraamiseen. Taidemuseot ja huvipuistot saavat myös odottaa aikoja parempia.

Näitä olen ajatellut:
British Museum
Big Ben & Houses of Parliament
Tower of London
Madame Tussauds
London Eye

Jäikö tästä jotain oleellista?

Piccadilly Circus ja Trafalgar Square tulee katsottua, tottakai. Greenwichissa käydään jos aikaa jää. Shoppailuun ei tarvitse budjetoida aikaa, kunhan pikkuveljelle muistaa ostaa pari Valioliigan pelipaitaa tuliaiseksi.

Ja hotellikin on buukkaamatta, olisko kenelläkään vinkkejä?

23 kommenttia:

  1. Lontoo on yksi suosikeistani, aina ja ikuisesti. Siitä huolimatta en ole koskaan asustanut siellä sellaisessa hotellissa, minne menisin toisen kerran. Okei, viiden tähden hotellit on kokeilematta... Mutta edes neljä tähteä ei ole Lontoossa sama mitä muualla. En millään totu, että kylppärissä on yhtä kylmää kuin ulkona, minä hemmoteltu nirppanokka.

    Sun lista oli jo sen verran kattava, että kun siihen lisää metromatkat paikasta toiseen ja lounastauot, niin ei sitä aikaa paljon muuhun jää.

    British Museum on niin valtava, että sinne kannattaa etukäteen valita täsmäpaikat, joissa käydä. Esim. Egypti-osaston muumiot voisi olla kiinnostavia, niitä ei joka paikassa näekään. Ja entä perinteinen sightseeing kaksikerroksisella bussilla?

    VastaaPoista
  2. Cool Britannia! Yksi suosikkikaupungeistani, jossa on tullut ravattua työn puolesta ja privaatisti kymmeniä kertoja.

    - Olin tietty ehdottamassa jotain musikaalia, koska ne eivät varsinaisesti vaadi kovin suurta kielitaitoa. Kolme tuon ikäisen suosikkia, jotka olemme nähneet, ovat mielestäni Mary Poppins (menee tietty nyt Suomessakin), Grease ja Billy Elliot. Liput saa kätevästi netistä ennakkoon.

    - Madame Tussaud on ehdoton ja täynnä nykypäivän suosikkeja. Tussaud'hin saa myös liput kätevästi netistä ennakkoon ja näin pääsee (aina valtavien)jonojen ohi. Siellä on nykyään sellainen kauhu osiokin, mutta en suosittele...Muistaakseni liput tuotiin hotellin respaan, kun varasin ne netin kautta Suomessa, eli päättäkää hotelli ensin.

    - Aivan mahtava museo on Natural History Museum www.nhm.ac.uk , josta löytyy omat Kids osiotkin.

    - Ottakaa guidattu hop-in hop-out-kiertoajelu double deckerillä ja menkää yläkertaan istumaan. Tällä tavalla näkee Buckingham palacet jne jne ja kertovat myös joitain Harry Potter kuvauspaikkoja (juna-asemahan on King's Cross)

    - Hamley's jättilelukauppa regent Streetillä. Mahtava kauppa, paitsi että kiinteistö on niin vanha että mulla loppuu aina happi siellä.

    - yksi ihana extravaganza on Claridge's afternoon tea. Kannattaa varata pöytä etukäteen (netin kautta), iiihania tarjoiluja ja muun ruoan voikin sitten unohtaa illalla.

    - Hotellit. Tämä on aina vähän kinkkinen juttu Lontoossa sikäli kun jopa 4 tähden hotellit saattavat olla ihan "sontaa", tähdet tulevatkin sitten esim hyvästä sijainnista vaikka kylppäri on ihan kamala. Viimeksi olen/olemme asuneet Le Meridien Piccadillyssä, sijainti keskeinen, huoneet suht ok (iiiso perhehuone) ja Blakes hotellissa South Kensingtonissa, joka on aivan mieletön Anouska Hempelin suunnittelema pieni hotelli; mustaa, mustaa ja mustaa. Pienet huoneet tosin.

    - Omat lempishoppailukauppani ovat Selfridges Oxford streetillä, Liberty of London ja Harvey Nics. Nämä ovat sitä paitsi tehokkaita valintoja, koska niistä löytyy kaikkea.

    Hyvää matkaa!

    VastaaPoista
  3. Kiitti vaan, Gloria, Lontoo-kuume iski jälleen sun listan vuoksi;) Lontoo kun ei ole lähiaikojen kohteissa, vaikka heti menisin, jos tilaisuus tulee. Mutta oikeasti kiitos hyvistä vinkeistä! Ja Ninalle ja Inkalle hyvää matkaa!

    VastaaPoista
  4. Oi, siippa vähän jo lupaili mulle, että kahdenkeskinen Lontoo-weekendi oli tiedossa vielä ennen joulua. (Sietääkin, on taas kaksi viikkoa reissussa, grr...)
    Joten kiitos vinkeistä Gloria!

    VastaaPoista
  5. No kiva jos vinkeistä on apua - yritin ajatella näitä lapsiystävällisestä näkövinkkelistä - Claridge's afternoon tea oli siis ihan vaan brittikulttuuriin tutustumismielessä(sen saa myös samppanjalla jos ei välitä teestä ;-).
    Jos lisään muutaman vinkin vielä enemmän aikuisten näkövinkkelistä, niin...
    - Selfridgesin samppanjabaari on ihan mieletön people watching paikka, loistavat "näkymät", eli jos samppanjan hintaa ei lasketa ;-), niin ihan ilmaista hupia.
    - Harvey Nicsillä on kiva lounastaa, "ruokalasali" on tylsä, mutta siellä on ihana pieni terassi, jos vaan saa paikan - kumma kyllä olemme aina onnistuneet ja Harvey Nicsin "apremman puolen" raflan terassikin on mainio ja ihan siis decent hinatinen.
    - Ihana italialainen ravintola on Cecconi's ja japanilaista Nobu'sta (pöytävaraus!)
    - Richard Bransonin ravintola Kensington Rooftop Gardens. Korkean rakennuksen yläkerroksessa, valtavat terassit joista aivan mielettömät näkymät yli koko kaupungin - ihan hyvä ravintola, mutta terassi/näköala kuitenkin hienompi elämys. Alemassa kerroksessa muistaakseni yökerho.
    - Abercrombie&Fitch on (kuten yleensä aina) mahtavassa vanhassa rakennuksessa, kannattaa käydä katsomassa. Mutta hinnat ovat about samat punnissa kuin Jenkeissä dollareissa.
    - Ja käykäähän Harrodsilla käydessänne samalla ihmettelemässä Dodi&Diana pyhättöä sen pohjakerroksissa, ihme paikka.

    Vielä muuten vinkki lasten kanssa musikaalien suhteen. Musikaalit alkavat aina todella myöhään (olikohan 21.00?) ja siihen kun lisää vielä aikaeron, ei kannata varata musikaalia ainakaan heti ensimmäiselle illalle, meillä nuorempi tsippasi kerran puolessa välissä.

    VastaaPoista
  6. Ihania kirjoitusvirheitä, sorry (tulin juuri lenkiltä).

    VastaaPoista
  7. Kattava lista. Silloin kun itse olin tyttönen (siis ihan muutama vuosi sitten) niin listalle kuului myös vahdinvaihdon seuraaminen Buckinghamilla sekä St. Paul's. Se on kiva, kun pääsee ylös ihmettelemään kupolia ja maisemia. Itseäni kiinnostaisi myös Victoria & Albert museon museum of childhood. Siellä voisi piipahtaa muksun kanssa katselemassa vanhoja leluja ja ihan ilmaiseksi. Ja kaksikerrosbussilla on ajettava.

    Mitä noihin hotelleihin tulee, niin itse olen yöpynyt Lontoossa viiden tähden hotellissa. Vaihdoin siellä huonetta ja kerrostakin, mutta eipä tuosta ollut hyötyä, molemmissa huoneissa oli hiiriä. Onneksi niitä pieniä sinänsä söpöjä, eikä mitään rotanjytkäleitä.

    VastaaPoista
  8. Meinasin vinkata samasta Dodi & Diana -paikasta, vähän weird ne shampanjalasit Dianan huulipunanjälkineen. Mutta käytännöllisempi vinkki on, että metroliput voi ja kannattaa tilata etukäteen. Tulee postissa kotiin nopeasti ja on heti paikan päällä käytössä, ei tarvitse jonotella lippuluukuilla. Tähän hätään en muista linkkiä, jotain London Transport...

    VastaaPoista
  9. Viimeksi kun olin ystäväni kanssa Lontoossa majoituimme The Regency hotelliin - www.londonregency.com. Ihan ok hotelli, huone aika pieni, mutta saimme valituksen jälkeen isomman. Palvelu oli hyvää ja aamiainen samoin.
    Nähtävyyksistä tulikin jo kattava lista. Sitten on tietty Zoo, missä on se Harry Potterin kamala käärme.

    VastaaPoista
  10. Niin ja täältä löytyy tietoa lipuista ja muusta hyödyllisestä:
    http://www.visitbritain.com/

    VastaaPoista
  11. Lauralle piti vielä toivottaa tätä kautta hauskaa lemmenlomaa, kunhan ensin saat sen miehen kotiin!

    VastaaPoista
  12. Glorialta tulikin jo kattavasti kaikkea. Minunkin alkoi tehdä mieli Lontooseen.

    Lontoon hotellit on tosiaan usein ala-arvoisia, kuten kävi jo selväksi. Näihin hotelleihin voisin kuitenkin mennä toisenkin kerran:
    - Courthouse Hotel Kempinski, Oxford Circuksen ja Carnaby Streetin läheisyydessä.
    - Park Plaza County Hall, Waterloon aseman läheisyydessä, London Eye kävelyetäisyydellä
    - Twenty Nevern Square Hotel
    - viimeksi yövyimme jossakin Radissonissa, joka oli myös ihan ok

    VastaaPoista
  13. Taitaa olla tuttu kaupunki monelle, niin hienot vinkit olette saaneet. Minulla ei ole lisättävää kun shoppailuvinkit eivät kiinnosta :) Jos hotelli on vielä varaamatta niin katso olisiko Metropolitan hotellissa tarjousta, ihana paikka ja hotellin asukkaina voisitte saada Nobusta pöydän.

    Mahtavaa matkaa, nauttikaa! Mä niin nautin kun lapset kasvavat ja hoitamisen sijaan heidän kanssaan voi aidosti elää yhdessä!

    VastaaPoista
  14. Mr. and Mrs. Smith tiesivät kertoa tarjouksesta:

    http://www.mrandmrssmith.com/offers/members_2for1/page-3?cmp=261

    Pakko mainostaa tuota nettisivua muutenkin, yksi mun suosikeista!

    VastaaPoista
  15. Violette, tänks! Tosin tää oli vasta suunnitteilla tää Lontoo-viikonloppu, mutta nyt kuume kyllä yltyi melko pahaksi näiden vinkkien myötä.

    Julis: me lähdetään keväällä Nykiin ja otetaan isompi mukaan ja odotan sitä reissua innolla. Mut tyyppi onkin sillon jo 8 vee, ton puolitoistavuotiaan kanssa ei paljon kaupunkilomailla.

    VastaaPoista
  16. Maritan mainitsema Victoria&Albert museo on hyvä vinkki, suosittelen myös!
    Ja Julis, Mr and Mrs Smith on myös minun suosikkini!
    Ja Nina, sorry että vähän innostuin (ei ollut tarkoitus hi-jack'tä sun bloggausta), huomaa ettei minullakaan ole Lontoon-matkaa tiedossa ja sain näin kaipaustani purettua ;-)

    VastaaPoista
  17. Ohi aiheen mutta osaako kukaan vinkata (Nina tai joku muu) mistä saisi ostettua laadukkaita pashminoita ja muita laadukkaita cashmere neuleita?Netistä siis sillä live-shoppailemaan en ehdi.Tuntuu että huonot pashminat nyppyyntyvät helposti ja menevät huonon näköisiksi:(

    -Aada

    VastaaPoista
  18. Britanniassa hotellien taso on hieman eri luokkaa kuin mihin Skandinaviassa on totuttu, siksi kysyinkin mikä olisi hyvä. Lontoossa olen käynyt aina silloin tällöin mutta ne reissut on olleet "aikuiseen makuun":)

    Gloria, mua hengästyttää pelkkä sun vinkkien lukeminen. Mitäs läksin:) Oikeasti, kiitos vinkeistä, paneudun näihin asap, huomenna tai vkl:na tai viimeistään siellä Lontoossa;)

    Aada, sori, en osaa auttaa, mulla on tosi huono nettikauppatuntemus. Heitän pallon jollekin muulle?

    Niin, ja tarkoitus olisi tuupata Inka ensi kesänä kielikurssille Englantiin. Sillä reissulla varmaan käyvät myös Lontoossa ja yritänkin muistella mitkä ne kielikurssien vakikohteet olivat. Itse en muista kuin vahakabinetin. Silloin 25 vuotta sitten...

    VastaaPoista
  19. Meillä oli suunnitteilla viikonloppu Skotlannissa (henk koht lemppari), mutta tätä lukiessa taidetaan olla ensin pe Lontoossa ja sitten illalla vasta pohjoiseen. :)

    Nina; monennella luokalla Inka on? Ajattelin samaa omalle pojalle, ellei sitä saisi sitten heivattua rapakon taakse hetkiseksi. Mutta ei ehkä vielä ensi kesänä...

    VastaaPoista
  20. Tuossa jokunen viikko sitten lueskelin EF:n esitettä joka tuli postissa. Vaikka iän puolesta vanhempi pääsisi jo niille nuorempien kurssille, en vielä ajatellut häntä lähettää, liian nuori mielestäni. Ja ne Englannin kielikurssipaikat ovat muuten edelleen ne samat klassiset, muita maita on sitten tullut lisäksi, Maltaa sun muuta. Nimim. "15 vuotiaana Isle of Wightilla/Lontoossa 3 vkoa ollut ja muistaa vielä hyvin sen bailauksen..."

    Aada, kokeile www.mypashmina.co.uk
    Olen muistaakseni ostanut 3-4 kpl vuosia sitten ja hyviä ovat edelleen. Sieltä saa eri laatuja (kasmir, kasmir-silkki jne) ja paljon eri kokoja että värejä. Värien kanssa kannattaa olla tarkkana ja jos haluaa olla varma, kannattaa sieltä tilata swatch book.

    VastaaPoista
  21. Meidän vanhin lähtee ensi kesänä EF:n juniori-kurssille. Oli itse bongannut mainoksen, ottanut asioista selvää ja perusteli matkan hienosti. Kukaan hänen kavereistaan ei ainakaan tässä vaiheessa ole lähdössä mukaan, josta tyttö ei ole lainkaan huolissaan, lähinnä innoissaan. Kohde ei ole mikään rannikon bilekaupungeista vaan keskellä peltoja ja hyvä niin.

    En ole kauhean vakuuttunut kielitaidosta 6. luokan jälkeenkään, mutta siinäpähän oppii. Pikkusiskot ovat englanninkielisessä päiväkodissa ja puhuvat jo nyt sujuvammin, joten uskon että se on se suurin motivaatio oppia lisää. Tosi noloa ettei pärjää pirpanoille. (Samasta syystä neiti jätti lumilautailuharjoitukset yhteen talveen kun pikkusisko laski ohi suksilla). Plussana reissulle on kurssin Harry Potter -teema, joka taitaa olla se viimeinen niitti.

    VastaaPoista
  22. Miia, Inka meni nyt seiskalle. On syntynyt joulukuun lopulla (on silti vasta luokkansa 4. nuorin). Ja Skotlanti, mun suosikki brittikohde, olen opiskellut siellä. Viimeksi keväällä käytiin kaverin häissä.

    Gloria, kuinka sattuikaan, olin Isle of Wightilla seiskan jälkeisenä kesänä. Me ei paljon bailattu, vuotta myöhemmin tilanne olisi ollut eri;) Oltiin juuri Julisin mainitsemalla juniorkurssilla. Periaatteessa sama setti kuin isommillakin (yli 14 v) mutta vapaa-aika oli tiukemmin valvottu. Meillä oli siis omat vapaa-ajanohjaajat jotka katsoivat perään (eivät kyllä olleet iällä pilattu hekään). Suurin osa juniorkurssilaisista taisi olla juuri seiskan päättäneitä mutta oli mukana muutama vasta yläasteelle meneväkin.

    Julis, meillä vähän sama juttu. Luksu on erittäin urheilullinen, laji kuin laji käy. Uinti on ainoa missä Inka pärjää (ja onkin ihan kilpauimaritasoa) joten Inkaa ei nykyään nappaa muu kuin uiminen. Juuri sen takia, että on noloa hävitä lähes 8 vuotta nuoremmalle pikkuveljelle.

    VastaaPoista
  23. Ajattelinkin, meidän esikoinen on kutosella, vaikka yläkoulun puolella jo onkin. Ehkä se joku henkinen itsenäistymisen raja kulkee enemmän siellä 7-8 luokkalaisissa :)

    Skotlanti on ihana! Ajeltiin siellä viime kesänä lasten kanssa, aina ylös Invernessiin asti. Suosittelen kaikille, jotka linnoista ja historiasta tykkää :)

    VastaaPoista