sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Lakanoita

Inventoin sunnuntai-aamun ratoksi lakanakaapin. Piti tsekata mitä lähtee Tanskaan ja mitkä jää kotiin (olisiko kenelläkään lainata peräkärryä?;).

Lakanoissa pätee sama kuin muissakin kodin tarvikkeissa, vain käytössä olevat saavat jäädä muut lähtevät kiertoon. Noudatan fifo-periaatetta: first in - first out. Mä olen se Bioska-mainoksen mummo, en jätä lapsenlapsilleni yhtään mitään;)

Käytännössä jokaisessa sängyssä on kolme lakanakertaa: käytössä oleva, mahdollisesti pyykissä oleva sekä varalla oleva. Noita varalla olevia ei kauheasti ole tarvittu, meillä ei paljon oksennustauteja harrasteta, viimeksi taisin olla minä kun oksensin. Kolme vuotta sitten, vappupäivänä. Hupsis.

Makuuhuoneen tämän hetkinen kokoonpano on Gantin Key West Paisley, kuva löytyy tämän blogin alkupäästä. Toinen setti on valkoinen tähtikuvioinen Gant. Gant on mun lemppari, juuri sopivan tuntuinen, ei mene ryppyyn ja pussin suussa on napit. Tämä on ehdoton edellytys pussilakanoille, pussin suu pitää olla suljettava, ettei peitto lähde karkuun. Kolmas on Lacosten harmaaruudullinen setti. Tässä bonuksena vetoketju pussin suussa, aivan mahtava.



Lexingtonilla on kauniita pussilakanoita mutta niitä ei meille enää tule, menevät törkeän ryppyiseksi pesussa ja käytössä, sama juttu merkin keittiöpyyhkeiden kanssa. Sopivat niille jotka tykkäävät mankeloida, itse en edes tiedä miltä kyseinen vempele näyttää.

Inkalla on Aarnion Poni pussilakana, materiaali oli yllättävän hyvä, miinuksena puuttuvat napit. Toisena settina on Gantin punainen Star-setti ja kolmantena Kenzon punasävyinen setti.



Luksulla on Laura Ashleyn farkunsininen jalkapallosetti, ei mitään moitittavaa (alla vanha kuva). Toisena Designer Guiltin lentokoneaiheinen setti. Tätä en kauheasti kehuisi, laatu ei vastaa hintaa. Merkillä on paljon kivaa sisustusmateriaalia lastenhuoneisiin mutta lakanoita en suosittele. Ja tietenkin se pakollinen Finlaysonin Muumi-setti, koska sellainen kuuluu olla.



Meillä on kaikilla isot tyynyt 60x80 cm ja noissa pussilakanaseteissähän on normikokoiset 50x60 tyynyliinat. Tyynyliinoina meillä on Stockan Oxford sarjan yksiväriset tyynyliinat. Ihan jees, ei kuitenkaan täydelliset. Onko kenelläkään vinkata mistä saisi hyviä isoja tyynyliinoja?

Aluslakanat ovat muotoon ommellut satiini-puuvillalakanat. Merkkiä en muista mutta Stockakin myy sitä nykyään. On muuten tosi miellyttävät ihoa vasten ja pysyvät paikallaan rajummassakin menossa;) Valmistaja on...joku?

Meillä on jenkkisänky ja siinä helmalakanana Mille Notti. Näiden pussilakanoitakin on ollut ja en voi kuin kehua. Näitä meille lisää. Suomessa saatavuus ei vain ole kovin hyvä. (Kuva Mille Notin sivuilta).

12 kommenttia:

  1. Heh, mä jo ajattelin kysyä että miten mankeloit nuo napilliset pussilakanat, mutta en kysykään. Itse mankeloin kaikki ja meille ei taas noita nappiversioita tule, koska niitä ei voi mankeloida vaan ne pitää silittää:)
    Ihailen tuota 3 settiä/sänky periaatettasi, voikun mäkin pystyisin siihen niin saisin liinavaatehyllyt avarammiksi eivätkä olisi täynnä mankeloituja rullia.

    VastaaPoista
  2. Meillä pitää liinavaatteen olla mankeloitu, eli napilliset yms. on ehdottomasti out :D
    Tällä hetkellä taitaa olla neljät lakanat per sänky. Vuoden sisään on uusittu kaikki tyynyliinat, lakanat ja pussilakanat, siis koko perheelle. Valmistaja on Finlayson. Heidän puuvillansa laatu kelpaa meille kun hinta ei päätä huimaa. Ainakaan tehtaanmyymälässä mistä taitaa olla lähes kaikki liinavaatteemme.
    Joskus kyllä haaveilen joistain hienommista, mutta jääköön haaveiluksi.
    Yksi poikkeus pussilakanoissamme on, Marimekon kivet joka oli K-marketeissa joku keräilyjuttu. Finlayson voittaa kirkkaasti nuo Marimekon pussilakanat laadultaan ja tuntumaltaan.
    Meidän vanhempien sängyn lakanat on hiukan ongelma, sillä sänky on 2x2m kokoinen. Paksu petari onneksi auttaa vähän.

    VastaaPoista
  3. Tuota mankelointijuttua olen monesti miettinyt. Useimmissa pussilakanoissahan on napit, ainakin ulkomaisissa, ja kyllähän niitäkin mankeloidaan, eikö?

    Meilläkin mankeloitiin kaikki lakanat ennen. Tai siis vanhassa kämpässä ei ollut lakanoiden kuivausmahdollisuutta joten pesetin lakanat pesulassa ja mankeloituina sieltä kotiutuivat. En ikinä tullut kysyneeksi miten saivat napit pysymään ehjinä.

    Nykyään silitän lakanat *tunnustaa nolona*, aluslakanoita lukuunottamatta. Ja ennen kuin kukaan saa slaagia, niin meidän perheen lakanat ehtii silittämään kympin uutisten aikana. Ja ei, en silitä alusvaatteita.

    Katja, eli tuo Marimekon laatu on urbaanilegendaa niin lakanoissa kuin pyyhkeissäkin.

    VastaaPoista
  4. Ei nyt suoraan liity aiheeseen, mutta mä kaipaan niitä Suomen pieniä tyynyjä. Inhoan näitä paikallisia 80x80 kokoisia!

    VastaaPoista
  5. Saara, mun vanhat tyynyliinat, jotka äitini on säästänyt (kuten kaiken muunkin) ja mä olen oikeasti tipahtanut taivaalta;), on kaikki saksalaiseen tapaan 80x80 cm. Niitä sitten mummi on lapsenlapsilleen pienentänyt kun raukat joutuvat niiin pienillä tyynyillä nukkumaan.

    VastaaPoista
  6. Olen muuten tilannut Mille Nottia kyseisen ruotsalaisfirman nettisivuilta, koska en saanut haluamani kokoista helmalakanaa Stockalta (Hästensin extrakorkea ja leveä jenkkisänky), toimi hyvin paitsi taisin joutua laittamaan erikseen meiliä tilauksen yhteydessä tms.
    Itse silitän lakanat tai vien pesulaan pesetettäväksi ja mankeloitavaksi. Meillä on useita Gantin pussilakanoita, joissa on kumiset napit (aitoon rugbypaita tyyliin siis) ja ne eivät kyllä hajoa mankeloitaessa.
    Parhaat aluslakanat ovat muuten Stockmannin omat puuvillasatiinilakanat, pysyvät todella sileinä!
    Ja jos pitää valita joku pettymys, on se Ralph Laurenin puuvillasatiiniset pussilakanat, pesusta pesuun karheat ja aina tuhannen rypyssä, argh!

    Gloria

    VastaaPoista
  7. Moro.
    Löysin tänne vasta hetki sitten ja mielenkiinnolla juttujasi lueskellut. Nyt tulin tervehtimään näin virallisesti;) Hyvät jutut sulla ja kiva tapa kirjoittaa. Onko ok, jos linkitän blogisi suosikkeihini, helpommin löytäisin tänne uudelleen?

    Ja sitten aiheeseen. Meillä on käytössä Hemtexin living-sarjan tuotteet, hyvät ja helpot käytössä ja kuminappejen ansiosta kestävät mankeloinnin. Sama systeemi meillä, kolmet setit löytyy per sänky. Toimivaa;) Gantteja olen monasti hypistellyt ja miettinyt miten käytössä toimivat, hintaa ajatellen pitäisi olla ihan nappiostokset. Vähän petyin Gantin astioihin, niitä sai viedä takaisin Kamppiin kun lasitukset ei kestä. Höh.

    Lämmintä heinäkuun eloa teille;)
    -Marjut

    VastaaPoista
  8. Laura Ashleyn poikien pussilakana on ihana, mutta kuvasta tuli mieleeni eikö teillä käytetä päiväpeittoja (vai bloggaatko niistä erikseen)?

    VastaaPoista
  9. Moikka!

    Ihanaa kuulla että Gantit toimivat, koska.. meillä yhdet aivan ihanat Gantin lakanat, mutta olen ihmetellyt, että ovatko maanantaikappale kankaan osalta, kun ovat aivan tolkuttomassa rypyssä pesun jälkeen.. Pitäisi tehdä lakanahankintoja ja Gant miellyttää silmää, mutta en ole halunnut ostaa kun noi yhden on niin hankalat pesun jälkeen..:( pitänee testata toinenkin pari.

    Meillä muuten Ellenillä pinniksessä Lexingtonin setti ja se taas toimii, eli päinvastaisia kokemuksia kuin sinulla:).

    Ja Marimekon pussilakanat ovat siliävyytensä ja miellyttävyytensä ansiosta ihan yliveto.. Tosin kuoseissa on toivomine varaa..:)

    Oletteko pesseet Mille Nottejanne? Siis niitä helmalakanoita? Ystäväni sanoi, että aivan mahdottomat pesun jälkeen, onko teillä erilaisia kokemuksia?

    Kiva bloggaus:) - ja meiltä saa peräkärryn lainaksi;) - me liikutaan usein reissussa sen kanssa.

    VastaaPoista
  10. Oletko keksinyt mihin laittaa ne fifo-periaatteen lakanat? Mä en viitsi ostaa uusia usein kun en tiedä mitä tekisin vanhoille...

    Minäkin suosin egyptiläistä kampapuuvillaa. Merkillä ei ole väliä kunhan laatu on kohdallaan. Ja lakanat suoristuvat helpoiten mankeloimalla, silittämättä- noups- ei vaan pesulassa :) Olen jo 15 vuotta pesettänyt kaikki liinavaatteet. Joskus kauan sitten mies valitti ryppyisistä lakanoista, jotka olin siis silittänyt, ja siitä lähtien meidän liinavaatepyykin on hoitanut pesula. Hakevat ja tuovat. Mikä nautinto onkaan nostella lakanat pinoissa takaisin kaappiin :) Suosittelen. Säästää aikaa ja hermoja. Ellei sitten satu nauttimaan silittämisestä.

    VastaaPoista
  11. Vanhat lakanat voi toimittaa esim. eläinsuojeluyhdistyksiin. Lakanat toimitetaan kesäkissoille ja muille löytöeläimille alustaksi.

    VastaaPoista
  12. Selvisi sitten tuo nappienkin mysteeri. Eli kumimaiset napit kestävät mankeloinnin, näinhän se on. Esim. yhdestäkään Gantin pussilakanassa ei napit ole kärsineet mankeloinnista.

    Oletteko muuten bonganneet Gantin syksyn katalogin? Siellä oli useampi ihan-pakko-saada, ja yhtä usea ei-ikinä-koskaan-meille. Gantin sivut on myös päivitetty.

    Tanja, mulla on ihan päinvastaiset kokemukset kuin sulla G:sta ja L:sta, mistä lie johtuu?

    Helmalakanat olen pesettänyt pesulassa, en edes yritä pestä niitä itse. Lakanoiden pesu pesulassa on ihanaa "arjen ylellisyyttä". Toisaalta mä tykkään silittämisestä, että ei sillä.

    Marjut, sama kokemus Gantin astioista, ostin pari mukia mutta kiikutin ne takaisin liikkeseen. Ei vakuuttanut, ei. Suutari pysyköön lestissään tjsp.

    Meillä ei käytetä päiväpeittoja, enää. Kukaan ei aamuisin "ehdi" sänkyjä pedata kunhan vetäisee peitot vähän sinnepäin. Lapsilla ei edes päiväpeittoja enää ole, jos niitä joskus (juhlien aikaan) tarvitaan niin Gantin torkkuhuovat ajavat päiväpeiton virkaa. Makuuhuoneessa on Mokon päiväpeitto mutta en muista koska sitä olisi käytetty. Ja toisaalta, mitäs noita pussilakanoita jemmailemaan. Ainoa joka istuu sängyssään muulloin kuin öisin, on Inka. Ja hän on ihan tasan viimeinen joka vaivautuu sänkyä petaamaan...

    Kierrätän pussilakanat kavereille. Mä olen niin tuuliviiri ettei meillä samat lakanat kauhean kauan viihdy, joten ne on ihan kuosissaan meidän käytönkin jälkeen.

    Ja Hesy tuli mullekin mieleen jos haluaa niitä johonkin lahjoittaa. Toinen on paikat, joissa tehdään räsymattoja (räsymattotehtaalle;).

    VastaaPoista